Partly cloudy10 °C
2019. február 20. szerda Álmos
Menü

A városi közlekedés mumusa: parkolás

A városi közlekedés mumusa: parkolás
Az autókázással eltöltött idő majd 30 százaléka a parkolással megy el. (Fotó: vezess.hu)

Gondolom egy autóval közlekedőnek sem kell bizonygatnom azt, hogy az autós közlekedés legnagyobb kihívása napjainkban a parkolás. Fokozottan igaz ez egy olyan városban, ahol már kutatások is igazolják, hogy rettentően sok az autó.

És ehhez a tapasztalati érzékeléshez még “pestiáig” sem kell autókáznunk. Elég az is, ha reggel hét és nyolc körül próbálunk meg szabad parkolót keresgélni a Skála azon szakaszán, ahol földi halandóként is van lehetőségünk éves bérletet váltani. Bár gyanítom a város többi gyűjtő parkolójában is hasonló a helyzet és lesz is még egy darabig. Legalábbis addig, míg nem épül városunkban egy belvárosi parkolóház.

Jó, persze azt is tudom, a helyzet oldásának nem a parkolóház az egyedüli megoldása, de mivel a közösségi közlekedés alternatívája még távolabb van az élhetőtől, így szerintem ez a beruházás nagyobb eséllyel bír. De a szakemberek majd eldöntik. Addig is kerestem olyan parkolást könnyítő, segítő lehetőségeket, melyek, ha éppen szabad parkolót nem is feltétlen tudnak varázsolni, de sokban tehetik kényelmesebbé magát a folyamatot.

Keressünk parkolót!

Ki ne lett volna már olyan helyzetben, hogy egy ismeretlen városban keresgélt parkolót. Egy-egy kirándulást könnyű megtervezni, erre ott az internet. Bármit kikereshetnünk, elolvashatunk vagy akár útikönyv helyett ki is nyomtathatunk. De hová tegyük az autót, ha megérkeztünk? Mint mindenre, erre is van megoldás. Létezik olyan weboldal, sőt van okostelefonra tölthető applikációja is, hogy Hol parkoljak?. Segítségével könnyen kereshetünk nagy gyűjtő parkolókat a kiszemelt nagyvárosokban, sőt a program akár oda is navigál minket.

Az applikáció maga kézre álló, egyszerűen használható, bár a frissességével vannak problémáim. Igaz, nem kirándulgattam végig vele az országot, de rákeresve a fehérvári parkolókra jellemzően csak a nagyáruházak parkolóit hozza. Azokból is olyanokat, melyek már rég nem léteznek azon a néven, sőt az Alba Plaza tetőparkolóját még ingyenesként ajánlja miközben az már több, mint egy éve fizetős. Mentségére szolgáljon az appnak, hogy a leírásban közösségi alkalmazásnak definiálja magát, tehát elméletben csak rajtunk múlik, hogy legyenek benne friss információk.

Fizessünk mobillal!

A városi közlekedés mumusa: parkolás

Talán a legnépszerűbb parkolási díj fizetési app a Simple. Sikere a sokrétűségben és a folyamatos felhasználói visszajelzéseken alapuló fejlesztésben rejlik.

Szerintem azzal sem mondok már újdonságot senkinek, hogy nem csak Fehérváron és Budapesten kell a parkolásért fizetni. Sőt, az is egyre nyilvánvalóbb, hogy nem csak a turisztikailag felkapottabb helyeken kell a parkolásért pengetnünk. Sajnos nagyon úgy érzem, hogy ez a fizess, ha parkolsz elmélet egyre inkább kezd átmenni egy autósokra kivetett adónembe. De nincs mit tenni, az ingyen parkolók lassan olyanok, mint a Loch Ness-i szörny, mindenki hallott már róla, de még senki sem látta. Na mindegy. De ha már fizetni kell, akkor tegyük ezt kényelmesen anélkül, hogy kujtorognánk a jellemzően rövid sétával alig elérhető automatákig. Erre pedig több lehetőségünk is van.

A mobilparkolás már évek óta működő rendszer. A mobiltelefonnal SMS küldés formájában működő fizetés lassan már ódivatú, ráadásul a céges mobil előfizetéssel élők szempontjából nem is praktikus, mert a cégvezetők, no meg a könyvelők állandóan háborognak - tegyük hozzá jogosan- , hogy a céges mobillal ne fizessük már a saját autónk parkolását. Ellenben működik a mobilparkolás már kifejezetten az okostelókra született applikációkkal is. Erre az egyik kedvencem a Simple nevű alkalmazás, mely nem csak a parkolási díj fizetése végett kedvence sokaknak. Működik még a Nemzeti Mobilfiztési Rendszer is, bár népszerűsége közelében sincs a konkurens appnak.

Ezeknek további előnye, hogy a telefon helymeghatározása alapján még a parkolózóna kódját sem kell tudnunk, mert az alkalmazás automatikusan felajánlja, a fizetés pedig nem a telefon előfizetésünket terheli, hanem az előre rögzített bankkártyánkat.

Minden az egyben: PARKL

Az egyik legújabb és talán legátfogóbb parkolós alkalmazás az elmúlt hónapokban debütáló és népszerűségének az elején tartó PARKL. Mondhatni, hogy a parkolás svájci bicskája lehet az alkalmazás, már ha vidéken is elkezd terjedni. Pesten működik a rendszer és használják is sokan. A lényege, hogy a regisztrált felhasználóit egészen a szabad parkoló bejáratáig vezeti, majd az app használatával nyithatjuk a parkolót és a végén szintén az alkalmazáson belül a bankkártyánkkal fizethetünk is érte. Ja, és teljesen átlagos áron, tranzakciós díj nélkül.

A PARKL alkalmazás elérhető Androidra és iOS-re egyáltalán és használata tényleg nagyon egyszerű.

A rendszer lényege, hogy a szabad parkoló kapacitással rendelkezők, áruházak, plázák, parkolóházak, de akár magánszemélyek is ingyenesen regisztrálhatnak a rendszerbe. A PARKL üzemeltetői kiépítik a technikai lehetőséget és a parkolás már működhet is. Persze, nyilván nem ennyire egyszerű dolog, de nekünk felhasználóknak csak az a lényeges, hogy a rendszer élet- és piacképes. Ez így egyben mondhatni hiánypótló rendszer. Voltak már hasonló próbálkozások, mint például a SparkON, de a tényleges használhatóság tekintetében a PARKL vezet.

Persze okos parkolási rendszereket tesztelnek az országban több helyen, például Kecskeméten és Budapesten a Józsefvárosban is, de a tömeges bevezetésüktől még messze vagyunk. Azonban itt is igaz, hogy az első jól működő és használható rendszer mindent vihet. Nekem úgy tűnik, hogy a PARKL ugyan nem váltja meg a világot (mert nem az utcai parkolóhelyek okosítását tűzte ki célul), azonban a szabad helyek felkutatása tekintetében - már ha a vidéki szabad kapacitással bírók is beszállnak a rendszerbe - sokkal kényelmesebbé és gyorsabbá válhat ez a sokszor idegtépő folyamat.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Folk est - a Tilinkó muzsikál
  Folk est - a Tilinkó muzsikál
 • Az időben felfedezett mellrák gyógyítható - mammográfiai szűrés Fehérváron
  Az időben felfedezett mellrák gyógyítható - mammográfiai szűrés Fehérváron
 • Nemzeti Eszközkezelő - a visszavásárlási határidőre figyelmeztetik az ügyfeleket
  Nemzeti Eszközkezelő - a visszavásárlási határidőre figyelmeztetik az ügyfeleket
 • Politológus: a V4-ek közös külpolitikája egy erőközpont
  Politológus: a V4-ek közös külpolitikája egy erőközpont

A hét embere

 • Szmog - Székesfehérváron és Dunaújvárosban is egészségtelen a levegő
  Szmog - Székesfehérváron és Dunaújvárosban is egészségtelen a levegő
 • Szja - már kérhetik a tervezet postázását
  Szja - már kérhetik a tervezet postázását
 • Lemaradt? - nem kell sokáig várni
  Lemaradt? - nem kell sokáig várni
 • Lavina sodort el síelőket Svájcban
  Lavina sodort el síelőket Svájcban
 • Több pénzt keresnek a diákok - a lányok vannak többségben
  Több pénzt keresnek a diákok - a lányok vannak többségben
 • Ápolói ösztöndíj - jövő keddtől lehet jelentkezni
  Ápolói ösztöndíj - jövő keddtől lehet jelentkezni
 • Helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő
  Helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő
 • Fehérvári dagadtak? - Ugye ezt most nem gondoltad komolyan?!
  Fehérvári dagadtak? - Ugye ezt most nem gondoltad komolyan?!

Eseménynaptár

 • Okos füvek, okos fák - előadás az intelligens növényvilágról
  Okos füvek, okos fák - előadás az intelligens növényvilágról
 • Hogyan öltözködjünk? - folytatódnak a csajos estek
  Hogyan öltözködjünk? - folytatódnak a csajos estek
 • Megszorítások jöhetnek az Audinál
  Megszorítások jöhetnek az Audinál
 • Nőtt a diákmunkások órabére
  Nőtt a diákmunkások órabére
 • Farsangi mulatság az Egyházmegyei Múzeumban
  Farsangi mulatság az Egyházmegyei Múzeumban
 • Kodolányi Szabadegyetem - az Európai Unió jövőjéről szóló előadásokkal folytatódik
  Kodolányi Szabadegyetem - az Európai Unió jövőjéről szóló előadásokkal folytatódik
 • Csökkent az építőipari termelés az EU-ban
  Csökkent az építőipari termelés az EU-ban
 • Ingyenes városnéző séták Budapesten
  Ingyenes városnéző séták Budapesten
 • Kevesen tanulnak ácsnak és tetőfedőnek
  Kevesen tanulnak ácsnak és tetőfedőnek