5 évnél régebbi cikk

Levendula: Kend magadra, fürödj benne, s idd meg!
Fehérvár Médiacentrum fotója
beautyblog.it
Levendula: Kend magadra, fürödj benne, s idd meg!

Persze, nem egymás után, s nem is ugyanarról a folyadékról / olajról van szó, de a cím kiemeli a lényeget, amiről a mai blogbejegyzés szól. Elárulom például, hogy hogyan készül a legnyugtatóbb levendulás fürdő, milyen a legbársonyosabb levendulás kézkrém, s mi a legfinomabb levendulás tea titka.

A múltkor készítettünk a frissen szedett levendulából szörpöt, limonádét, fagylaltot, tejszínt, süteményt, olajat, ecetet… - Viszont még nem fürödtünk benne, s magunkra sem kentük!

E hiányosságot pótolva fejezem most be a levendulás sorozatot a testápolásra fókuszálva, bőrünk, lelkünk kényeztetésére hangolódva.

A levendula gyógyhatása régóta közismert. Fokozza a testi és lelki frissességet, javítja az életfolyamatokat. Aromaterápiában használva oldja a feszültséget, nyugtatja az idegeket. Enyhíti a fejfájást, segíti az elalvást, megszünteti az alvászavarokat. (Ezért közkedveltek a levendulával „tömött” párnák.) Elalvás előtt pedig nincs is jobb egy

Levendulás fürdőnél,

ami készülhet virágból, amikor 10 dkg virágot leforrázunk 2 liter vízzel, s ezt a főzetet leszűrve adjuk a fürdővízhez. Vagy olajat is használhatunk. Ebben az esetben 1 teáskanál levendulaolajat össze kell kevernünk 2 tojássárgájával, egy pohár tejjel (vagy tejszínnel), 2 evőkanál mézzel, sóval, s ez kerül a fürdővízhez. A természetes emulgeálószerek ahhoz kellenek, hogy az olaj egyenletes eloszlása biztosítva legyen a vízben, s ne a víz felszínén ússzon. Az illóolaj nagyjából fél óra alatt jut a szervezetünkbe a bőrön keresztül.

Meghűléskor is ajánlott levendulával inhalálni, mert tisztítja a légutakat és csökkenti a fertőzéseket. Oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket. A belőle készült tea rendkívül jó szélhajtó és nyugtató.

A levendulás gyógytea

elkészítésekor figyelni kell arra, hogy az edényt fedjük le, hogy az illóolaj ne illanjon el (nevéhez illőn). Ha migrénünk van, akkor 1 liter vízzel forrázunk le 20 g szárított levendulát, hagyjuk állni pár percig, majd fogyaszthatjuk is! Légúti problémák esetén tegyünk hozzá még 20 g fodormentalevelet, s naponta 3 csészével kortyolgassunk belőle.

E szép növény antibakteriális, fertőtlenítő hatású. Ha gyulladásos, pattanásos a bőrünk, akkor sem kell aggódni, mert arra is nyugtatóan hat. Ugyanígy jótékony hatású pikkelysömör, ekcéma és napégette bőr esetén is!

Ha rá tudunk venni valakit, hogy masszírozza meg fáradt testünket, akkor adjunk a kezébe levendulás krémet, mert csökkenti a fáradtságot, az izomfájdalmat, s a reuma tüneteit is. Csökkenti az izmok és ízületek gyulladását. Emellett relaxál, regenerál, és kiváló bőrápoló.

A levendulás kézkrémhez

vegyünk 10 g sheavajat, 5 g kókuszolajat, tegyük egy edénybe, olvasszuk fel, majd keverjünk hozzá 3 csepp levendulás illóolajat. Töltsük tégelybe, s irány a fagyasztó! Kb negyedóra múlva ki lehet venni, ekkor keverjük össze újra, s már használhatjuk is! Mivel nagyon zsíros, így egy „csöppnyi” is elég belőle.

E lila növény csillapítja a rovarcsípési viszketést, segíti a horzsolások, sebek gyógyulását.

Rovarcsípéskor

keverjünk össze 5 ml olajat 25 ml 40%-os alkohollal, s vattacsomó segítségével tegyük az elegyet 20 percig a csípésre! Kiváló hűsítő!

A levendula enyhíti a szív- és érrendszeri panaszokat, s még a haj zsírosságát és a korpát is megszűnteti! A legegyszerűbb, legolcsóbb, s mellette hatékony és környezetbarát

Levendulás sampon

receptje az alábbi: Keverj össze két evőkanál szódabikarbónát annyi vízzel, hogy paszta állagú legyen! (Közepes hosszúságú haj esetén.) Ezt a pasztát fél órán át masszírozd a fejbőrödbe, majd hagyd egy picit állni a hajadon és öblítsd le. Fogy egy kis almaecetet, adj hozzá négyszer annyi vizet, jól rázd össze, adj hozzá pár csepp levendulás illóolajat, mosd át vele a hajadat, hagyd rajta pár percig, majd mosd le.

 Aki még többet szeretne megtudni a levenduláról, az olvassa el az e témában írt tavalyi cikkemet itt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek