7 hónapnál régebbi cikk

De mi volt előbb, a vers vagy a népdal?
·Kultirodalom·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
SZMB
De mi volt előbb, a vers vagy a népdal?
·Kultirodalom·Utolsó frissítés: undefined

A kérdés több alkalommal is felmerülhetett kedd este a Csoóri Sándor Társaság rendezvényén résztvevőkben. Hiszen az esten több olyan népdal is elhangzott, melyekben Petőfi, adott esetben Csoóri versek is megtalálhatók - netán a költők tanulták el a rímelést a népdalokból?

Csoóri Sándor halálának hetedik, a róla elnevezett társaság fennállásának negyedik évfordulóját ünnepelték szeptember 12-én, kedden este a Szent István Művelődési Házban, ahol az irodalom és a népzene jól megfért egymás mellett, a Csoóri Sándor Társaság rendezvényén. 

"Nincsen neki egyebe, nyenyere a kenyere..."

A nyenyerés című megzenésített verssel kezdődött a kedd esti program a Szent István Művelődési Házban, ahol Csoóri Sándor halálának hetedik, a róla elnevezett társaság fennállásának negyedik évfordulóját ünnepelték ily módon az irodalom és zenebarátok.

"Arra gondoltunk, hogy névadónk nem csak az irodalommal és a közélettel foglalkozott, hanem a népzenével, népművészettel és népköltészettel is, ezért igyekszünk időről- időre olyan programokat összeállítani, ahol ezek a testvérmúzsák találkoznak. Berki Lilla, kiváló népdalénekes ötlete volt a műsor, én egy korábbi műsorukat láttam Iszkaszentgyörgyön és akkor jött az ötlet, hogy kapcsoljuk össze a Petőfi és a Csoóri életművet, annál is inkább, mert Csoóri Sándornak van egy kiváló esszéje, amit éppen 50 évvel ezelőtt írt, Petőfi és a népköltészet kapcsolatáról" - mondta el az est kapcsán, Bakonyi István, a Csoóri Sándor Társaság elnöke. 

"Petőfi nem csak a versformát, a kötetlen rímelést tanulta el a népdaltól, hanem mindazt, amit csak közhelyszerű fogalmakkal tudunk jelölni, a nép esze járását, a nép csöndjét és elvonulásait, lélekbeli és alkati egyéniségét”

Az idézet a már említett esszéből származik, melyet Csoóri Sándor írt Petőfiről fél évszázada. Ebből az esszéből az esten, Bakonyi István tolmácsolásában részleteket is hallhattak a résztvevők. A megzenésített Petőfi Sándor versek mellett, pedig népdal köntösbe bújtatott Csoóri művek is színesítették a műsort.

"Az esti műsor gerincét a megzenésített Petőfi versek adják, de mivel a Csoóri Sándor Társaság fogadta be a koncertet, ezért az este folyamán három Csoóri Sándor vers is terítékre kerül. Népzenei köntösbe bújtatva, népi hangszereléssel előadva, mind az öt dialektus területet érintjük a mai este folyamán" - ismertette a műsor összetételét Berki Lilla népdalénekes. 

Az est a Lánczos – Szekfű Alapítványnak köszönhetően jöhetett létre.

Bakonyi István és Berki Lilla mellett Cserta Balázs, Horváth Dávid, Soós László, Varró János, valamint a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI növendékei is közreműködtek a műsorban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek