5 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: EFOTT, Ismerős Arcok és fúvószenekari fesztivál
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/EFOTT
Fehérvári programok a hétvégére: EFOTT, Ismerős Arcok és fúvószenekari fesztivál

Azért jó fehérvárinak lenni, mert közel van a Balaton és még közelebb a Velencei-tó. Márpedig ezen a hétvégén nemcsak a környék, hanem az ország legjobb programjai is a két tó partján (vagy közepén) lesznek. Velencén már napok óta dübörög az EFOTT, az Agárdi Popstrandon szombaton koncertezik az Ismerős Arcok. A Balaton-átúszásra már eddig is rekordszámú előnevezést adtak le, de azért a fehérvári belvárosban is lesz egy minifesztivál a napokban: jön a Fehérvári Fúvószenekari Fesztivál.

Fesztivál: EFOTT 2018
Mikor?: Július 10-16., kedd-hétfő
Hol?: Velence

Ideális fesztiválidő lesz egész hétvégén: a nem túl meleg, nem túl hideg időben pedig a hazai fesztiválzenakarok krémje, és néhány jónevű külföldi is ott lesz a Velencei-tó partján. A teljes mezőnyről hosszabban ebben a cikkben írtunk, most inkább csak egyet emelnénk ki a négynapos felhozatalból. A péntek este kiemelkedően legérdekesebb koncertjének John Newman fellépése ígérkezik. A bármely ohiói fekete bluesénekes hangját simán megszégyenítő, még ma is csak 28 éves angol srác pár éve ment nagyot a slágerlistákon a Love Me Again című számmal. Az idei év a nagy visszatérésről szól, és a Fire In Me egyáltalán nem is sikerült rosszul. 

Fesztivál: Fehérvári Fúvószenekari Fesztivál
Mikor?: Július 14., szombat 17:00-
Hol?: Belváros

Idén is három zenekar érkezik a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar meghívására a minifesztiválra. Ezúttal Dunakeszi, Várpalota és Martonvásár fúvósai töltik meg hangokkal és hangulattal a napsütéses Belvárost. Az ingyenes fesztiválon várhatóan nem csak a nagyzenekarokra írt darabokat adnak majd elő, hanem egy kicsit kimozdulnak a zenekarok a komfortzónájukból is a négy koncert során. A fehérvári nyár egyik leghangulatosabb eseménye csupán egynapos, vagy inkább egydélutános, de érdemes úgy alakítani a programot, hogy este hatkor ismét érkeznek a királyi óriásbábok a Fő utca díszburkolatára.

Fehérváron túl: Rockmaraton 2018
Mikor?: Július 10-14., kedd-szombat
Hol?: Szalki-sziget, Dunaújváros

Fejér megye második legnagyobb városában évről-évre összegyűlnek az igazi rockerek, hogy öt napon keresztül szeressék együtt a torzított gitárt. A Szalki-szigeten megfordult már a Megadeth is (igaz, hogy a koncertjük végül botrányos körülmények között elmaradt), de rajtuk kívül is minden évben igazi minőségi metált lehet hallgatni és nézni Dunaújvárosban. Az idei Rockmaratonból már csak két nap van hátra, például a szombat este a The 69 Eyes bulijával. A finn együttest 2016-ra a FEZEN is lekötötte, ám végül néhány nappal a fellépés előtt visszamondták a koncertet. Akik így lecsúsztak róluk, most 45 kilométerrel odébb pótolhatják a két éve várt koncertet, aminek zárószáma szinte biztosan ez lesz:

Sport: 36. Lidl Balaton-átúszás
Mikor?: Július 14., szombat 7:00-16:00
Hol?: Révfülöp

Közel tízezren regisztráltak előzetesen a két hete folyamatosan elhalasztott Balaton-átúszásra, ezzel könnyen elképzelhető, hogy minden eddiginél többen vágnak majd neki az 5,2 kilométernek szombat reggel. A leggyorsabbak tavaly valamivel több mint egy óra alatt úszták le a Révfülöp-Balatonboglár távot. Szintidő nincs, mindenki a saját tempójában úszhat és ez egy olyan rendezvény, ahol leginkább mindenki csak saját magával versenyzik, hogy végig tudja-e csinálni az egyébként másfél-kétórás maratoni úszást. Az idő most hétvégén kedvező lesz, a víz igazi úszó-hőmérsékéletű (23 fok), ráadásul extra tiszta is. Tipp a profiktól: vazelint érdemes a mellbimbókra kenni, mert a ruha (vagy akár a víz is) könnyen kisebesítheti. Aki nem úszni megy, csak egy sima balatoni hétvégére a tóhoz, az arra a készüljön, hogy a verseny miatt módosulnak a hajók menetrendjei is. Nyúlfarknyi beszámoló a tavalyi Balaton-átúszásról:

Koncert: Ismerős Arcok
Mikor?: Július 14., szombat 21:00
Hol?: Agárdi Popstrand, Agárd

Ha van zenekar, ami 15 millió magyarhoz szól, akkor az az Ismerős Arcok. A korábban szimpla rockzenekarnak indult társaság gondolkodásmódja és szövegvilága egy erdélyi út hatására változott meg. Azóta témáik gerincét elsősorban a magyarságtudat és a nemzeti összetartozás határozzák meg. Nélküled című számuk mára az elcsatolt magyar területeken élők egyik első számú himnusza lett, legemlékezetesebb elhangzása talán pedig az volt, amikor 2015-ben a Dunaszerdahely-Slovan Bratislava focimeccs előtt egy stadionnyi ember énekelte együtt. Az Ismerős Arcok szombaton a Velencei-tó partján lép fel, az Agárdi Popstrand vendége lesz aznap még Deák Bill Gyula és Fankadeli is.

Mozi: Felhőkarcoló
Mikor?: Július 12-től
Hol?: Cinema City Alba

Mi történne, ha a Pokoli tornyot és a Die Hard első részét kereszteznénk? Akkor feltehetően egy olyan felhőkarcolós katasztrófafilmet kapnánk, amiben garantált az épületben a tűz, mint a Pokoli toronyban, és előbb-utóbb felbukkannak a szupergonosz rosszfiúk is, mint a Die Hardban. Ilyenkor mindig jól jön egy exrendőr, akinek a családja természetesen az épületben reked, így a főhősnek meg kell mentenie őket és ennek farvizén nyilván az egész világot is. Akinek ez a forgatókönyv volt minden álma, nyugodtan dörzsölheti a tenyerét, hiszen a csütörtökön mozikba került, nem túl eredeti címmel ellátott Felhőkarcoló pontosan ezt tudja. Főszerepben napjaink elsőszámú világmegmentője, Dwayne Johnson, a kedves nejét pedig az a Neve Campbell alakítja, akibe jó húsz évvel ezelőtt a Sikoly-filmek kapcsán volt szerelmes egy komplett generáció, mára azonban már bőven átlépte a MILF-kategória küszöbét. A filmről részletes kritikánk vasárnap érkezik.

UPDATE: Kritiánk a filmről: Dwayne Johnson a fellegekben jár - Felhőkarcoló kritika

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek