4 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: V. Nagy Fehérvári Bormustra, Újévi Táncház, Apey and the Pea és Botrány
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: V. Nagy Fehérvári Bormustra, Újévi Táncház, Apey and the Pea és Botrány

Ha azt gondoltátok, hogy a szilveszteri őrület után kipihenhetitek magatokat, akkor nem is tévedhettetek nagyobbat, ugyanis január második hétvégéjén sem győztem válogatni az izgalmas fehérvári programok közül: többek között meghallgathatjátok Pixa és Kathi Béla inspirációs beszélgetését, végigkóstolhatjátok a környék isteni nedűit az V. Nagy Fehérvári Bormustrán, zúzhattok egy nagyot az Apey and the Pea (LAZARVS) koncertjén, netalántán beülhettek a Botrányra a moziban, amely a nevével ellentétben ütősnek ígérkezik.

Előadás: Kathi Béla és Pixa - Inspirációs beszélgetések
Mikor?: Január 10., péntek 14:00
Hol?: Székesfehérvári SZC Hunyadi Mátyás Szakgimnáziuma

Pénteken tartják meg az Értékmentők by iGenerációért Egyesület új sorozatának első előadását, amely délután kettőkor veszi kezdetét, és nem kisebb emberek lesznek a vendégek, mint Kathi Béla erősember világbajnok és erőemelő valamint a fehérvári Tóth György Dániel, alias Pixa, lemezlovasként, producerként égett bele az emberek tudatába. És mit kaptok, ha eljöttek? Nem csak egy valóban inspiráló előadással lehettek gazdagabbak, hanem az esemény végén a támogatók értékes ajándékait is kisorsolják a résztvevők között. Ja igen, a szervezők a programot elsődlegesen tizennégy-huszonhárom éves korosztálynak ajánlják, és eseményen való részvétel ingyenes, de helyszíni regisztrációt igényel. 

Addig is kukkantsatok bele Pixával készült interjúnkba:

Koncert: LAZARVS (Apey and the Pea) 
Mikor?: Január 10., péntek 20:30
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Az Apey and the Pea egy stonerben, sludge metalba és grunge-ban utazó magyar brigád, amely 2009 végén született meg a  Neck Sprain-, Trillion-, Kelly Hits the Blue Sky-, illetve Remembering the Steel (Pantera tribute)-énekeséből (Áron András "Apey"), illetve és két egykori Superbutt-tagból (Prepelicza Zoltán, Makai László). A trió első száma Better Maxi néven jelent meg 2010. június 26-án, azóta három nagylemezt és számos zúzós slágert tudhatnak maguk mögött. Az évek során a srácok olyannyira belejöttek a zenélésbe, hogy 2017-ben európai turnét is bevállaltak, amely során még Angliában is megmutatták, hogy milyen fából faragták őket. 2019-től a megújulás jegyében, ám változatlan minőséggel LAZARVS néven folytatják tovább a tombolást, amelynek következő áldozata a fehérvári Petőfi Kultúrtanszék lesz.

Buli: Los Santos Party
Mikor?: Január 10., péntek 22:00
Hol?: Albabar

Szinte biztos vagyok benne, hogy így vagy úgy, de az emberek kilencven százaléka legalább egyszer találkozott már a GTA vagy a San Andreas kifejezésekkel, amelyek külön-külön, de együtt is a videójátékok történelmének legmeghatározóbb címei közé tartoznak. A recept egészen egyszerű: hatalmas nyílt világ, tökéletesen megírt karakterek, parádés történet és természetesen a játékok védjegyéül szolgáló, megannyi zenék kínáló rádiócsatornák. Utóbbinak köszönhetően számos tracklist készült már a videómegosztó portálokon, így a dolgos hétköznapok alatt is elmerülhettünk kedvenc game-ünk világában. És ha ez még nem lenne elég, akkor manapság már több szórakozóhelyen is lazulgathatunk kedvenc GTA-s nótáinkra, ugyanis a nemrég elindult Los Santos Party-sorozat temérdek, a San Andreasban és a GTA V-ben felcsendülő zenével kecsegtet.

Gasztro: V. Nagy Fehérvári Bormustra
Mikor?: Január 11., szombat 17:00
Hol?: Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház

Ha 2020, akkor nem is köszönthetnénk találóbb programmal az évet, mint egy össznépi koccintás, amely során végigkóstolhatjátok a környék borászainak isteni italait, és jól csengő fogadásokat téve várni az év hátralévő részét. Az V. Nagy Fehérvári Bormustrát a szokott időben, ami ugye január második hétvégéje, és a szokott helyen, a Szent István Teremben bonyolítják le, ahol ismételten összegyűlik huszonöt borász, hogy bemutassák ízletes boraikat a nagyközönségnek. Természetesen ezúttal sem maradnak el a különlegességek, és a szervezők meglepetésekkel is készülnek, úgyhogy aki egy jó hangulatú programot keres magának, az ne keresgéljen tovább: irány a bormustra!

Tánc: Újévi Táncház
Mikor?: Január 11., szombat 17:00
Hol?: Malom utcai Táncház

Vígságszerző programmal folytatja családi táncházas sorozatát az Alba Regia Táncegyüttes és a Galiba zenekar. A program 17.00 órakor kézműves foglalkozással kezdődik, amely során újévi szerencsehozó képeslapot készíthetnek a gyerekek Pintérné Markovich Marcella irányításával. 18.00 órától Kneifelné Laczkó Kriszta vezeti a népi gyermekjátszó táncházat újesztendő-vígságszerző mottóval, majd 19.30 órakor követezik a Veszprém megye táncélete az 1950-1960-as években című előadás Vastag Richárd, a Gerence Hagyományőrző Néptáncegyüttes vezetőjének tolmácsolásában. 21.00 órától hagyományosan táncházi mulatsággal zárul a családi program, a talpalávalót a Galiba zenekar húzza.

Mozi: Botrány
Mikor?: Január 9-től
Hol?: Cinema City Alba

2017. október 5-én A The New York Timesban publikáltak egy cikket, amely Harvey Weinstein több évtizedre visszanyúló szexuális zaklatásairól számolt be. Nem sokkal később Alyssa Milano színésznő elindította a #metoo (azaz engem is) hashtaget az interneten, amely mozgalom a szexuális visszaélések nyilvánosságra hozataláért és az áldozatok védelméért jött létre.

Szorosan #metoo-hoz kapcsolódik, bár már a Weinstein-ügy előtt egy évvel robbant a bomba, miszerint a Fox News akkori igazgatóját, Roger Ailest szexuális zaklatással vádolta az amerikai hírtévé két munkatársa, Megyn Kelly és Gretchen Carson. Az azóta elhunyt Ailes belebukott a leleplezésbe, történetéről pedig egy sorozat, A legharsányabb hang, és egy film, a Botrány is készült, azzal a céllal, hogy még jobban lerántsák a leplet a szexuális visszaélésekről. A Botrányt a héten mutatták be a hazai mozik Charlize Theron, Nicole Kidman és Margot Robbie főszereplésével.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek