1 évnél régebbi cikk

Három eszköz, melynek meg vannak számlálva a napjai
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash/Piotr Cichosz
Három eszköz, melynek meg vannak számlálva a napjai

A fejlődés és az ezzel együtt járó elavulás napjaink egyik érdekes témája. Mindig is jelen volt életünkben, de a technológia gyorsulásával maga a folyamat kézzel fogható lett.

A régi, korábbról megszokott eszközeink az idő előrehaladtával elavulnak. Helyüket általában valami jobb, egyszerűbb, modernebb veszi át. Természetesen ez így volt régen is, és így lesz a jövőben is. Azonban azon mindig érdemes elgondolkodni, hogy adott időszakban melyek lehetnek azok a használati tárgyak, kütyük, melyek sorsa a technológia fejlődésével megpecsételődhet.

Tévé-távirányító

Az okoskütyük világában az egyik legjobban kiváltható eszköz a tévé távirányítója. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a streaming szolgáltatók elterjedésének folyamán egyre kevésbé nézzük majd a jövőben a klasszikus tévéadásokat. Ugyanakkor az eltolódó tartalomfogyasztási szokások miatt a streamingelt tartalmakat (Netflix, Disney+, HBO Max, Apple TV+ stb.) helytől és időtől függetlenül használjuk már most is.

Ez viszont azt is hozza magával, hogy a filmeket egyre inkább mobileszközökön, jellemzően tableten, okostelefonon fogyasztjuk. Innen viszont a legtöbb, ma is forgalomban lévő tévére pár kattintással átküldhetjük az éppen nézett műsort és ehhez már a tévé távirányítója egyáltalán nem is kell. Sőt, a nagyobb tévégyártók készülékeit már ma is irányíthatjuk teljes értékűen okostelefonos alkalmazásból is.

Kapcsolódó
A nézőkért folytatott harc a streaming piacon folytatódik: érkezik a SkyShowtime

Még alig vetette meg lábát itthon a Disney+ szolgáltatás, máris új és népszerű szolgáltató kopogtat a nézők képernyőjén.

Bankkártya

Amilyen újdonság volt a kilencvenes években az itthon is megjelenő bankkártyák használata, ugyanolyan érdekes most, hogy egyre többen már inkább  okostelefonnal fizetnek az áruházakban. A bankkártya maga is egy modern eszköz. Fejlődésének folyamata az elmúlt tíz évben a szemünk előtt érte el talán tetőfokát azzal, hogy az érintéses fizetés hétköznapi műveletté vált. Ugyanakkor ez a modernség nem tarthatott sokáig, mert a helyét már most kezdi átvenni az okostelefonunk. A bankkártya okostelefonba költözésével a hagyományos plasztik kártyák kora is megpecsételődhet.

Kapcsolódó
Te mivel fizetsz: mobillal vagy bankkártyával?

A mobilfizetés lassan nyolc éve velünk élő fogalom, azonban ismertsége és elterjedése csak az utóbbi pár évben kezdett érezhetően növekedni. Sokan még ma sem tudják, hogy ez mire is való.

Lakáskulcsok

A lakáskulcsok okos kiváltása még nem olyan népszerű és elterjedt, mint az a bankkártyák esetében látható, de a jövő már itt van. Az okos otthonok szerves része az ajtók klasszikus kulcs nélküli nyitásának a lehetősége, mely működhet hangutasítással, vagy telefonos appból, de akár ujjlenyomat olvasóval is.

Az ehhez szükséges új típusú zárak, kilincsek léteznek, elérhetők, csak még nem érték el a felhasználók azon ingerküszöbét, hogy a gyártók megfelelő ütemben tudják az árakat és a mennyiségeket a piaci igények felé irányítani. De ha a fejlődés ezen a területen is legalább oly gyors lesz, mint a bankkártyák esetében is látható volt, akkor pár éven belül a panel ajtókon is ujjlenyomatos zárak lesznek és a táskák mélyén lapuló kulcscsomóknak annyi.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek