1 évnél régebbi cikk

Hat embert tartottak fogva embertelen körülmények között Sárkeresztesen
Hat embert tartottak fogva embertelen körülmények között Sárkeresztesen

Emberkereskedelem és kényszermunka miatt indítványozták annak a férfinak a letartóztatását, aki 2018-tól kiszolgáltatott helyzetüket kihasználva, illetve megtévesztéssel munkára kényszerített hat embert.

A nyomozás adatai szerint a gyanúsított hat férfit előnyösnek tűnő ígéretekkel rábírt arra, hogy az általa bérelt sárkeresztesi ingatlanba költözzenek és munkát végezzenek, írja az ügyészség honlapja. Két férfit egy helyi cégnél helyezett el, munkaszerződés alapján végeztek munkát, a munkabérüket azonban teljes egészében átadták a gyanúsítottnak a biztosított szállás és napi ellátás fejében. A sértettek egyikének 1,7 millió forintos,  míg a másik sértett 2,2 millió forintos munkabére került a gyanúsítotthoz.

A férfi a sértetteknek az ingatlanban nem biztosított megfelelő lakhatási körülményeket, vezetékes vízzel, árammal és gázzal nem volt ellátott az ingatlan, az étkezést javarészt a sértettek a gyanúsított által biztosított egyszerű alapanyagokból maguk oldották meg. A használt bútorokkal berendezett egy-egy szobában a sértettek legalább ketten laktak.

Az egyik sértett 4,4 millió forintos nyugdíját a gyanúsított a férfi folyószámlájáról felvette. Előfordult, hogy az egyik sértett a munkavégzést megtagadta és távozni akart az ingatlanból, azonban a gyanúsított megfenyegette és bántalmazta őt.

A cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és törvényi fenyegetettségére figyelemmel, amely 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztés, alaposan lehet tartani a gyanúsított szökésétől, elrejtőzésétől, továbbá attól, hogy szabadlábra kerülése esetén a sértettek befolyásolásával a büntetőeljárás eredményét meghiúsítaná. Mivel a gyanúsított a bűncselekményt több sértett sérelmére valósította meg, illetve a bűncselekmény jellege miatt a bűnismétlés veszélye is megállapítható vonatkozásában.

A Székesfehérvári Járásbíróság az ügyészi indítványnak helyt adott és elrendelte a gyanúsított letartóztatását, a döntés védelmi fellebbezés folytán nem végleges.

Borítókép: PB
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek