10 hónapnál régebbi cikk

Nagy hiányosságot pótol a Google Street View
Fehérvár Médiacentrum fotója
unsplash.com
Nagy hiányosságot pótol a Google Street View

A Google azon túl, hogy levelezőrendszerével letarolta a fél internetet, nagyon sok más területen is a felhasználók kényelmét igyekszik szolgálni. Felsorolni is nehéz, mennyi minden kötődik a nevükhöz.

Az egyik legnépszerűbb szolgáltatása azonban kétségtelenül a Térkép (Maps) és a vele szorosan együtt élő Utcaképek (Street View). Itt a Kocka blogban is többször volt már téma a Google Street View hazánkban is szinte minden évben megjelenő fura kamerás autói. Mi felhasználók pedig kíváncsian vizslatjuk, hogy mit fotóz a Google, és hogy az vajon mikor is kerül fel a Térképre.

A világot egérkattintással bejárhatóvá tevő alkalmazást azonban nem minden országban fogadták szeretettel. Még annak ellenére sem, hogy hasznossága az évek múlásával gyorsan beigazolódott. A 2007-ben megjelent Street View pár év alatt kiütötte a klasszikus autós GPS-eket. Napjainkban a telefonba költözött online navigációs térképek lassan már népszerűbbek, mint az autókba integrált gyártói navigációk. Vagy ha nem is népszerűbbek, de hogy naprakészebbek az tuti. Ráadásul segítségével az utazástervezés és kirándulásszervezés is sokkal egyszerűbbé vált.

Az elmúlt 16 év alatt a Google Utcaképek rettentően sokat fejlődött. Az elmúlt években szinte egész Európát lefotózták. A nevezetes helyszíneket külön is megörökítették, az autóval nem elérhető helyekre biciklivel, triciklivel vagy gyalogosan is elmentek. Napjainkban már csak pár ország hiányzik a Google fotós galériájából. Ilyen például Délkelet-Európa néhány kisebb országa, illetve Németország. De már ez sem sokáig marad így!

Kapcsolódó
Újra hazai utakon a Google Street View!

A Google alkalmazásai révén nagy népszerűségre tett szert az elmúlt évek alatt, de áldoznak is sokat a népszerűség oltárán, például alkalmazásait gyakori rendszerességgel frissíti. Így hébe-hóba Magyarországra is ellátogatnak a látványos kütyükkel felszerelt Google-járgányok, hogy feltérképezzék a legújabb utcaképeket.

Ha ma rákeresünk Németországra a Google Térképen és megfogjuk a jobb alsó sarokban a sárga emberkét, akkor láthatjuk, hogy alig pár városról érhető csak el utcakép. Ennek oka, hogy Németországban adatvédelmi problémák miatt a 2007-ben elindult fotózást 2011-ben leállították. Így a német utcaképek megrekedtek a 2010-ben készített, alig 20 várost bemutató Utcaképek szintjén.

Azonban a Google Android Police oldalának pár napja íródott bejegyzése szerint sikerült megegyeznie Németországnak és a Google-nek, így a Street View 2023. június 22-től elindítja autóit és pótolja a több, mint 10 éves lemaradást. A Google a hírek szerint igyekszik elkerülni a korábbi problémákat és szorosan együttműködik a német kormány adatvédelmi szervével.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek