7 hónapnál régebbi cikk

Mennyit költesz a digitális rezsidre?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash/OscarNord
Mennyit költesz a digitális rezsidre?

Havi rezsiköltségeink mennyisége cseppet sem elhanyagolható. Kiváltképp, hogy az elmúlt pár évben ezen kiadásaink digitális része nem kicsit megugrott. Számoljunk egy kicsit!

A havi rezsi fogalmát talán nem kell magyarázni senkinek sem. Azt azonban már sokan nem értik, hogy mit is takar a digitális rezsi, pedig az elmúlt években ennek az új fogalomnak komoly jelentése lett. Sőt, nem csak a jelentése, hanem az összege is jelentős lehet.

Azt már a hazai felmérések és piackutatások is egyértelműen alátámasztják, hogy a hagyományos, analóg tartalomfogyasztás előfizetői száma komoly csökkenésnek indult. Vagyis, ahogy a szakértők elemzik, a tartalomfogyasztói bázis átrendeződése zajlik éppen. Ez a valóságban úgy néz ki, hogy az elmúlt két évben közel 175 ezerrel kevesebb a hagyományos tévé-előfizetések száma. Ez a szám a maga több, mint 5 százalékos értékével cseppet sem elhanyagolható.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ennyivel kevesebb tévékészülék lenne a háztartásokban. Sokkal inkább azt a változást mutatja, hogy az előfizetők a hagyományos (lineáris) tévézés mellett, de lassan-lassan talán már helyette is a digitális tartalomfogyasztás felé mozdulnak.

Digitális tartalom = digitális rezsi

Azonban, ahogy a kábeltévének is van havidíja, úgy a digitális tartalmakat sem kapjuk meg ingyen. Bár kétségtelen tény, akadnak olyan platformok, ahol még a klasszikus fizetést letudhatjuk az elénk tolt reklámok eltűrésével, azonban ezek száma egyre kevesebb. Ugyanakkor a fizetős online tartalmat szolgáltatók száma az utóbbi években drasztikus növekedésnek indult. Ezt a növekedést itthon is érezzük, hiszen hazánkban is jelen van szinte kivétel nélkül az összes ilyen jellegű szolgáltató. 

Egy másik, szintén friss felmérés szerint a hazai streaming előfizetők száma több, mint kétmillió. Ez a szám igen tekintélyes ahhoz mérve, hogy hazánk össznépessége közel tízmillió. Természetesen ebből azért még ne vonjuk le komoly következtetéseket, lévén nem csekély azon háztartások száma, ahol több online előfizetés is akad. Azonban azzal érdemes számolnunk, hogy ezek mennyibe is kerülnek havi szinten és hogy ezeket mennyire is használjuk valójában.

Kapcsolódó
Kicsoda a rendszergazda? És egyáltalán mit csinál?

Sokan vannak, akik nem is gondolnak bele abba, hogy mitől működik egy számítógép, hogyan kerülnek a céges dokumentumok a notebookra, vagy éppen ki az, aki az új céges notebookra rávarázsolja a céges levelezésünket.

És hogy a digitális rezsi fogalmát pontosítsuk, vegyük még azt is figyelembe, hogy eme gyűjtésbe nem csak a filmes, sorozatos, zenehallgatós platformok számítanak bele. Ide kell vegyük még azokat a szolgáltatásokat is, melyeket a digitális játékvilág gerjeszt. Ezek a szintén havidíjas konstrukcióban működő szolgáltatások, melyek kivétel nélkül az összes játékkonzol esetében elérhetők, újabb komoly összeggel hízlalják a digitális rezsi nagyságát.

Ha csak egy gyors számítást végzek is hatalmas összegek jönnek ki havi szinten:

  • Netflix (Standard csomag): 3 490 Ft
  • HBO Max: 2 390 Ft
  • SkyShowtime: 1 999 Ft
  • Disney+: 2 490 Ft
  • PrimeVideo: 899 Ft
  • Apple TV+: 2 790 Ft
  • Spotify (Családi csomag): 3 290 Ft
  • Apple Music (Családi csomag): 2 790 Ft
  • YouTube Premium (Családi csomag): 2 690 Ft
  • RTL+: 1 990 Ft
  • Filmio: 1 190 Ft
  • Cinego: 1 790 Ft
  • Xbox (Ultimate csomag): 4 790 Ft
  • PlayStation (Plus Extra csomag): 5 000 Ft
  • Nintendo Switch online: 600 Ft

Nyilván a fenti listából nem fizetünk elő egy időben az összesre, de én magam is több szolgáltató előfizetését élvezem, melyek havidíját összeadva bőven tízezer forint feletti összeg jön ki. Igaz, sokan osztják meg családban, barátok között az előfizetéseket, melyek így nagy mértékben árnyalják a havonta fizetendő digitális rezsi összegét, de ezek összege még így sem elenyésző.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek