2 hónapnál régebbi cikk

Új domiannév végződések a láthatáron
Fehérvár Médiacentrum fotója
unsplash.com/remotarjobs
Új domiannév végződések a láthatáron

A domiannév szóösszetétel az évek alatt szépen lassan bekúszott a hétköznapjainkba. Bár sokan még így sem tudják, hogy ez az angolból magyarrá avanzsált kifejezés tulajdonképpen a weboldalak címének megnevezését takarja.

A böngésző címsorába beírt weboldal cím tulajdonképpen a megtekinteni kívánt oldal domainneve, rövidítve URL címe. Ilyen például az fmc.hu, vagy a vorosmartyradio.hu, de példának okáért az excom.hu is egy domain cím.

Az internet korszak hajnalán a domainnevek végén a pont utáni kiterjesztés rendre az adott országra utalt, melyben a honlapot üzemeltetik, ahol regisztrálták a weboldal címét. Így például itthon jellemzően a .hu végződések az elterjedtek. Míg Németországban a .de, Ausztriában a .at, Horvátországban a .hr és rendre így tovább.

Az évek előrehaladtával a domainnevek végződései is fejlődtek. Manapság már itthon is ismertek, és használtak az úgynevezett fő domainek, mint például a .com, a .org, vagy a .net, .info, .biz, de sorolhatnánk még jó sokáig, van belőlük bőven.

.ing domainnevek

Tavaly év végétől a Google lehetővé tette egy új és kreatív domainnév végződés használatát, mely fantáziadús weboldal címek létrehozását eredményezheti, bár sok nem fog rendelkezésre állni belőle. Sokan tartják úgy, hogy szóviccekben a magyart nehéz überelni, de lássuk be, nem csak a magyar nyelv kiváltsága ez. Az angolban az -ing utótag a folyamatos melléknévi igenevek képzésére szolgáló rag. Így igen csak érthető honnan is az ötlet, hogy legyen ilyen webcím. Így például a draw.ing címet éppen egy garfikai tevékenységekkel foglalkozó szoftvercég már le is foglalt magának.

Kapcsolódó
Mennyit költesz a digitális rezsidre?

Havi rezsiköltségeink mennyisége cseppet sem elhanyagolható. Kiváltképp, hogy az elmúlt pár évben ezen kiadásaink digitális része nem kicsit megugrott. Számoljunk egy kicsit!

Ezzel a lehetőséggel egészen érdekes és talán szokatlanul vicces, de annál inkább érdeklődést felkeltő domainneveket lehet kreálni, melyeket igen egyszerűen lehet majd memorizálni, így a reklámértéke is nagy lehet.

Az új .ing végződésű címeket a https://get.ing weboldalon lehet már regisztrálni, de érdemes sietni, mert az angol kifejezések sora sem végtelen, hamar elkapkodhatják majd a beszédes címeket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek