1 hónapnál régebbi cikk

Messenger Facebook-fiók nélkül? Igen!
Fehérvár Médiacentrum fotója
unsplash.com/AlexanderShatov
Messenger Facebook-fiók nélkül? Igen!

A közösségi média és vele együtt az azonnali üzenetküldő alkalmazások folyamatosan fejlődésben vannak, mellyel együtt járnak a hol jó, hol kevésbé jó változások is.

A Meta nemrég bevezette azt az újdonságot, mely szerint a felhasználó Facebook-fiókja leválasztható a szintén a cég által üzemeltetett Messenger üzenő programról. Így a továbbiakban már arra is lesz lehetősége a felhasználóknak, hogy Facebook-regisztráció nélkül használhassák az igen népszerű Messengert.

A változás nem hirtelen érkezett. Egyrészt tudni lehetett, hogy az Európai Unió már tavaly tavasszal egy törvénymódosítással kötelezte a Metát (nem csak őket, hanem az összes nagy internetes mogult, köztük a Google-t is), hogy a felhasználók adatainak a védelmében az összekapcsolt fiókkal rendelkező szolgáltatásokat szét kell választaniuk. Másrészt a szolgáltatók már hetekkel a változás előtt értesítették a felhasználókat az alkalmazásokon belül, hogy választaniuk kell majd. A választás lényege, hogy változás nélkül folytatjuk az alkalmazások használatát, vagy élnek az EU-s törvény adta új lehetőségekkel és szétválasztjuk a Facebookot és a Messengert.

Előnyök és hátrányok

A jogszabályi megfelelőség egy dolog. A felhasználók egy része talán örülni is fog, és előnyként értékeli, hogy az adataink talán nagyobb biztonságban lesznek (?), azonban lesznek hátrányok is. Így például, ha nem vagyunk figyelmesek és nem olvasunk utána a következményeknek, melyről a Meta azért értesíti a usereket, akkor érhetnek meglepetések.

Egyrészt fontos, hogy az így szétválasztott fiókban a Messengerben korábban írt üzeneteink nem lesznek elérhetők. Sőt, a kapcsolataink (névjegyeink) sem kerülnek át az új, szétválasztott Messengerbe, azokat újból hozzá kell adnunk majd az alkalmazásban. További hátrány, hogy a Messenger asztali számítógépes telepített verzióját a Meta kivezeti, innentől az nem használható már, igaz az internetes böngészőben történő használat (messenger.com) marad. Továbbá a közösségi chates lehetőségek és a Történetek is megszűnnek, lévén az szorosan összefügg a Facebookkal. Jó hír azonban, hogy a Facebookban a korábbi üzeneteink azért elérhetők maradnak.

Kapcsolódó
Jövő héten indul a fizetős Facebook és Instagram

Egy hónapja még csak felvetés volt, hogy a közeli jövőben a Meta fizetős opciót ad közösségi platformjaihoz. Most viszont már az indulás dátuma is ismert.

A felsorolt hátrányok természetesen csak akkor érintenek, amennyiben úgy döntünk, hogy szétválasztjuk a Messengert a Facebooktól. A fentiekből is jól láthatjuk, hogy a Meta igyekszik alaposan távol tartani a felhasználókat a szétválasztástól. Bár tudjuk, hogy ezek a hátrányok csak a technikai korlátok végett vannak, ja és persze az adataink védelmében.

Amennyiben ezek után is úgy döntenénk, hogy nem akarunk együtt élni a Facebook és a Messenger integrációjával és szeretnénk különválasztani, akkor ennek a beállítását sem tette az ablakba a Meta. A beállítást nem kicsit elrejtve csak és kizárólag a Messenger okostelefonos applikációjában tudjuk kezdeményezni, de csak azután, hogy a Messenger app frissült a Play Áruházból vagy az App Store-ból.

A beállítás elérhetőségét az alábbi lépésekben tudjuk megtenni:

  • bökjünk a bal felső sarokban a három vízszintes celőkére;
  • itt válasszuk a jobb felső sarokban a fogaskereket;
  • keressük meg az Adatvédelem és biztonság menüpontot;
  • a Jogosultságok résznél kattintsunk a Messenger a Facebookkal opcióra;
  • itt válasszuk a Messenger-élményed kezelése lehetőséget és válasszuk az Új Messenger-fiók létrehozása opciót.

A továbbiakban kövessük az ott leírtakat. Ha ezek után még akad ember, aki szeretne ezekkel a beállításokkal bíbelődni, akkor az ő személyes adatai egészen biztosan biztonságban lesznek a Metával kapcsolatban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek