7 évnél régebbi cikk

Rólad mit tud a Facebook? A biztonságos facebookozás alapjai
Fehérvár Médiacentrum fotójaRólad mit tud a Facebook? A biztonságos facebookozás alapjai

Az már rég nem újdonság, hogy mióta az interneten rendelünk még ebédet is, egyre több információt tudnak rólunk a különféle honlapok. Már azon is túlléphetünk, hogy egy-egy menőbb kajarendelős cég kifürkészve gyomrunk ízlését ajánlásokat dob nekünk, hogy mit együnk ebédre, és már azon sem lepődünk meg, hogy a Facebook olyan valós emberek ismeretségét dobálja fel számunkra, akiket tényleg ismerünk. Az összeesküvés elmélet hívőkre mostanság sötét idők járnak. De azért vannak olyan opciók, beállítások, melyekkel ha teljesen nem is, de kordában tarthatjuk a nagy tesót.

Gyakran jönnek hozzám olyan kéréssel ismerősök, ügyfelek, hogy segítsek már beállítani ezt vagy azt a böngészőjükben, vagy újratelepítést követően tőlem kérdik, hogy mi volt a jelszavuk a Gmailhez vagy a Facebookhoz. Ilyenkor mindig elkerekednek a szemeim: már honnan is tudnám az ő jelszavukat? A válasz pedig mindig ugyanaz: a böngésző letárolta, Ők elmentették a böngészővel és nem szokták beírogatni belépéskor. Innen pedig egyenes az út a jelszó elfelejtéséhez, ami igen sok kockázatot hordoz magában. Mint ahogy akárcsak az, ha túl egyszerű és könnyű jelszót adunk meg.

Az is gyakori eset nálunk, hogy valaki azért keres meg minket, mert feltörték a Facebook-fiókját és visszaéltek vele. Az ilyen helyzeteket utólag elég nehéz kezelni. Ha olyasvalaki szerezte meg az irányítást akár a Facebook, akár a Gmail felett (de igazából teljesen mindegy milyen online fiókról is legyen szó), aki kicsit is ért az ilyen kiber-dolgokhoz, akkor tuti az lesz az első dolga, hogy az általunk korábban beállított biztonsági beállításokat, melyekkel az ilyen helyzetek akár otthonról is orvosolhatóak lennének, azonnal törölje. Ezáltal már mi sem fogunk tudni biztonsági beállításokkal visszalépni a fiókunkba. És ennyi. Innentől kezdve már csak a hosszú, időrabló levelezés marad a Facebookkal, hogy bizonygassuk tényleg mi vagyunk azok. Ez sajnos elég reménytelen, de nem lehetetlen.

Ellenben sokkal biztonságosabb, ha az ilyen esetekre felkészülünk. Nem kell minden áron paranoiásnak lennünk. Elég, ha csak megtesszük azokat az alap dolgokat, melyek a biztonsághoz kellenek. De nem kell nagy dolgokra gondolnunk!

Ha félsz, hogy mások is belépnek jogosulatlanul a Facebook-fiókodba, akkor most jó, ha figyelsz. Azt ugye mondanom sem kell, hogy mennyit árthat, ha túl egyszerű vagy elárult jelszó miatt vagy esetleg más okból idegenek be tudnak lépni Facebook-fiókunkba. Ezt egyetlen egyszerű trükkel meg tudjuk akadályozni.

A Facebook mindent megtesz a biztonságunkért, de nincs 100 százalékos garancia arra, hogy ne törjék fel a rólunk rengeteg információt kiadó fiókunkat a közösségi oldalon. Pláne, ha eláruljuk valakinek jelszavunkat, vagy csak túl egyszerű jelszóról van szó. Gyakorlatilag nullára csökkenthető az illetéktelenek belépése, ha a Facebookon a jobb felső sarokban látható nyílra kattintunk, majd a "Beállítások" lehetőségre, aztán a "Biztonság" menüpontra.

Itt minden beállítási lehetőséget érdemes átnézni, de az idegenek belépése szempontjából a második sor, vagyis a "Bejelentkezés-jóváhagyások" a legfontosabb. Itt kell a "Módosítás" feliratra kattintani, majd a megjelenő szöveghez ("Bejelentkezési kód kérése, amikor a fiókomba ismeretlen böngészőből jelentkezem be") tartozó rubrikát kipipálni. Ezután a Facebook pár lépésben eligazít minket, de a lényeg: a korábban megadott, vagy erre a célra most beírt mobilszámra kérhetünk bejelentkezési kódot. Ezzel azt érjük el, hogy ha idegen böngészőből próbál valaki belépni a fiókunkba, akkor ne tehesse meg. Ilyenkor ugyanis a Facebook kérni fogja a bejelentkezési kódot, amelyet csak az általunk megadott mobilszámra küld el SMS-ben. A közösségi oldal megerősítést kér akkor is, ha valaki – például egy hacker – biztonsági rést kihasználva próbál jogosulatlanul belépni.

De az sem utolsó dolog, hogy ki, mit lát rólunk a Facebookon, vagy éppen ki találhat meg minket a Facebookon, és hogy maga a Facebook mit is tud rólunk.

Néhány kattintással megelőzhető, hogy a Facebookon adatainkat és bejegyzéseinket olyanok is lássák és felhasználják, akiknek nem kellene. Adatvédelmi szempontból nagy divat kritizálni a Facebookot - olykor joggal -, de azért azt sem árt elfelejteni, hogy nagyon sok minden múlik rajtunk felhasználókon: az alapvető adatvédelmi beállításokat nekünk kell megtenni. Néhány kattintással fontos és személyes adatokat védhetünk meg, illetve az sem mindegy, hogy ki látja és ki nem a bejegyzéseinket. Sokan nem gondolnak bele abba például, hogy leendő új munkahelyünk HR-osztályán is szívesen vizsgálják Facebook profilunkat, hogy az ott látottak egybevágnak-e azzal, amit az interjún magunkról állítunk, hogy csak egy példát említsek a sok lehetségesből, ahol kellemetlen meglepetések érhetnek. Mutatok pár beállítást, melyek ott vannak a Facebook beállításai között, de mikor megmutatom az ügyfeleknek mindig elcsodálkoznak, hogy "jé, ilyen is van"? Pedig van, csak a gond az, hogy ezeket a beállításokat sajnos már csak utólag teszik meg, amikor már túl vannak egy kellemetlen élményen.

1. Kezdd a posztjaid nyilvánosságának beállításával, egy-egy bejegyzés ugyanis barátok és munkatársak előtt is eredményezhet igen kínos eseteket. Jobban jársz, ha korlátozod a bejegyzések láthatóságát a neten, ezt alapvetően kétféle módon érheted el.

Ezzel a módszerrel egyenként: egy poszt írása előtt az "Ismerősök" lehetőségre kell kattintani, majd az ott megjelenő opciókból kiválasztani, hogy kik láthatják a megosztást. A "További lehetőségek" linkre kattintva egyes személyekre és csoportokra is szűkíthető, hogy ki láthatja, amit kiteszünk az üzenőfalra.

És itt a másik módszer, az egyszeri beállítás. Ehhez a "Beállítások" menüpontban az "Adatvédelem" opciót kell választani, majd a "Ki láthatja a dolgaimat?" lehetőségnél megadni egy olyan beállítást, amely az összes/legtöbb bejegyzésnél megfelel. Ezt később egy-egy esetben felül lehet majd bírálni.

2. Ugyanitt, a "Ki találhat rám?" funkciónál lehet azt is megadni, hogy e-mail-cím, telefonszám vagy bármilyen keresőszolgáltatás révén ki és hogyan találhat meg minket, vagy maradhatunk rejtve mások előtt.

3. Néha nem árt ellenőrizni, hogy ki milyen bejegyzéseinket láthatja a profilunkon, ezzel is megelőzhetünk kellemetlenségeket, főként ha néhány ismerősünk elől szeretnénk mindenképp elrejteni megosztásokat. A Facebookon meg lehet nézni, hogy adott ismerőseink hogyan látják a profilunkat, ehhez a borítóképünk jobb alsó sarkában a hárompontos ikonra kell kattintani, majd a "Megtekintés mint..." opciót választani.

Ezután a bal felső sarokban egy üres, fekete mező jelenik meg, ahova beírhatjuk az adott ismerősök nevét, és a profiljukra kattintva meg is jelenik, hogy ők mit látnak az üzenőfalunkból. Ha olyat is, amit nem kellene, akkor az 1-es pontban leírtakat érdemes alkalmazni.

4. Sokan nem is hinnék, hogy pár év facebookozás után mennyi alkalmazásnak adtak már engedélyt, hogy hozzáférjen a személyes adatokhoz. Ezt a listát néha nem árt átnézni, és azoknál az alkalmazásoknál, amelyeket nem használunk, törölni a hozzáférést, vagy legalább korlátozni.

Ehhez a "Beállítások" menüpontban az "Alkalmazások" lehetőségre kell klikkelnünk. Ezután elő is kerülnek az appok, amelyeknél odahúzva az egeret az így megjelenő "X"-re kattintva törölhetjük is a teljes hozzáférést. Ha csak korlátoznánk, hogy mi mindenhez férjen hozzá, az app feliratára kell kattintani, és ott lesz minden egyes adat, amelyhez külön-külön lehet engedélyt adni vagy visszavonni.

5. A Facebook adatokat gyűjt rólunk, hogy személyre szabott hirdetések jelenjenek meg az üzenőfalunkon. Ha ezt meg akarjuk akadályozni, van rá lehetőség: a "Beállítások" menüpontban a "Hirdetések" feliratra kattintva az első lehetőségnél a "Nem", a másodiknál pedig a "Senki" opciót kell választani.

6. Szintén a "Beállítások" menüpontban érdemes a "Tiltás" opcióra kattintani, ugyanis itt hosszabb leírással együtt olyan lehetőségek állnak előttünk, amelyek idegesítő ismerősöktől óvnak meg minket.

Az első lehetőségnél például megtilthatjuk, hogy bármilyen módon érintkezésbe kerüljön velünk az illető a Facebookon, de ha csak erre tartunk igényt, akkor az üzenetküldési lehetőségét korlátozhatjuk. Bizonyára mindenkinek vannak olyan ismerősei, akik játékokra küldenek állandóan meghívókat - őket, pontosabban felkéréseiket is el lehet tüntetni az értesítéseink közül.

Ha ezeket a beállításokat megtesszük, akkor az alapokon már túl vagyunk és elmondhatjuk, hogy mostantól nem vagyunk "koca-facebookosok". Persze ne felejtsük, hogy ezek csak az alapok. Lehet ezeket a beállításokat még fokozni, de mint mindenhez, ehhez is idő kell, időnként sok is, de biztonságunk érdekében megéri. Érdemes a beállításokat alaposan végignézni és ha szükséges keresni, guglizni, hogy mi mit is jelent. Megéri a fáradságot!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek