3 évnél régebbi cikk

Nem csalók kopogtatnak az E.ON nevében adategyeztetés miatt Székesfehérváron
·Hírekbűnmegelőzés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szabó Petra
Nem csalók kopogtatnak az E.ON nevében adategyeztetés miatt Székesfehérváron
·Hírekbűnmegelőzés·Utolsó frissítés: undefined

Az elmúlt napokban több székesfehérvárit is felkerestek az E.ON nevében adategyeztetés céljából. Egyik olvasónkhoz utána a rendőrség is bekopogott. Mikor kell bizalmatlannak lenni, honnan tudjuk, hogy csalóval állunk szemben?

A Budai úton és a Sarló utcában lakók a következő szituációt nagy valószínűséggel átélték a napokban:

Ismeretlenek kopogtak be több lakásba, nyakukban igazolvánnyal, kezükben mappával, és azt mondták, az E.ON-tól érkeztek, adatot egyeztetni. Név, telefonszám, ügyfél-azonosító és e-mail cím - mást nem kérdeztek, ezt is a küszöbön kívülről. Csupán néhány perc leforgása alatt történt az egész.

Hála a rengeteg felhívásnak és bűnmegelőzési akciónak, volt, akinek ez gyanús lett és felhívta a szolgáltatót. A székesfehérvári központ első információja aggasztó volt: nem tudnak arról, hogy adategyeztetés zajlana.

Egyik olvasónkat másnap is felkeresték, de akkor már a rendőrök:

Kikérdeztek, hogy néztek ki, milyen ruhában voltak, milyen adatokat adtam meg, mit kértek, be akartak-e jönni a lakásba. Három civil ruhás rendőr járt a házban, de minden lakásba bekopogtak, legalábbis itt az emeleten" - mondta el név nélkül az egyik székesfehérvári érintett.

A rendőrségre az üggyel kapcsolatban egy esetben történt feljelentés, a körülményeket vizsgálják - tájékoztatott az Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság.

Ami jó hír, az E.ON központi tájékoztatásából kiderült, hogy ezúttal nem csalók járták a környéket, hanem a szolgáltató által megbízott hivatalos adategyeztető cég munkatársai keresték meg a lakókat.

De honnan tudjuk, hogy ki a csaló és ki nem?

A hivatalból eljáró személyek fényképes igazolvánnyal, megbízólevéllel rendelkeznek, amelyen Lehoczki Balázs ügyvezető igazgató aláírása szerepel, és telefonon leigazolhatóak. Feladatunk adategyeztetéskor a lakosság felkeresése, és önkéntes hozzájáruláson alapuló adatkezelési nyilatkozat kitöltése. 

Az érintett, ha szeretne, arról nyilatkozhat, hogy milyen témákban, milyen csatornákon léphet vele kapcsolatba az E.ON. A nyilatkozat kitöltése a hatályos adatvédelmi szabályoknak megfelelően önkéntes, és előzetes adatkezelési tájékoztatáson alapul. Gyanúra adhat okot, hogy késő délután keresik fel az ügyfeleket, de ez is pont amiatt van így, hogy minél több embert találjanak otthon, ezért jellemzően a délutáni, kora esti időszakban, vasárnap kivételével minden nap körülbelül 14 és 18.30 óra között dolgoznak - tájékoztatott az E.ON. 

A látogatás során az ügyintézők soha nem mennek be az érintettek otthonába, az esetleges invitálást is elutasítják - áll a az fmc.hu szerkesztőségéhez eljuttatott közleményben.
Az adatkezelési folyamattal kapcsolatosan további információk érhetők el az www.eon.hu/adatvedelem címen, illetve az adatvedelem@eon-hungaria.com címen is szívesen várják az esetleges kérdéseket.

A rendőrség három pontba szedte, hogyan kerülhető el, hogy csalók jussanak be a lakásba, vagy onnan bárki bármit ellophasson.

  • Amennyiben ismeretlen személyek magukat szolgáltató vagy valamely hivatal munkatársának kiadva szeretnének bejutni az Ön ingatlanába, úgy kérjen fényképes igazolványt tőlük. Az adatokat olvassa el, szükség esetén ellenőrizze azok valódiságát.
  • Amennyiben elengedhetetlen, hogy idegeneket engedjen be a lakásába, házába, ne legyen egyedül, hívjon át szomszédot, közeli hozzátartozót, vagy egy ismerőst. Ne hagyja egyedül, vagy felügyelet nélkül otthonában az ismeretleneket még rövid időre sem.
  • Amennyiben a házalók valamilyen szolgáltatást ( például javítást, felújítást) kínálnak Önnek, és azt szándékában áll igénybe venni, a szolgáltatás megrendelésekor ne adjon előleget. A szolgáltatás díját annak elvégzése után fizesse meg.

Ha mégis megtörténik a baj, azonnal értesíteni kell a rendőrséget a 112-es, vagy 107-es ingyenesen hívható segélyhívó számon, vagy személyesen bejelentést kell tenni a kapitányságon.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek