2 évnél régebbi cikk

Napi 400 tálat használ az Aska - jótékonysági gardróbcserét szervezett a Depónia a menhely segítésére
·ZöldDepónia·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Napi 400 tálat használ az Aska - jótékonysági gardróbcserét szervezett a Depónia a menhely segítésére
·ZöldDepónia·Utolsó frissítés: undefined

A Hulladékcsökkentési Hét kampányhoz kapcsolódva a Depónia az Aska Alapítvány, és így az állatok érdekeit helyezte előtérbe.

A kezdeményezést már több éve szívügyének tekinti a Depónia Nonprofit Kft., így nem is volt kérdés, hogy 2021-ben ismét csatlakozik a Hulladékcsökkentési Hét kampányhoz. A tematikus hét minden évben a hulladékmegelőzés más-más területére összpontosít, missziója, hogy megszólítsa az embereket, és rávilágítson a hulladékcsökkentés jelentőségére, illetve a hulladékgazdálkodás három kulcsfontosságú elemére: a megelőzésre, az újrahasználatra, valamint az újrafeldoldozásra. 

Idén a kampány kiemelt témája pedig a „körkörös közösségek”, és a Depónia még egy fokozatot emelt, hiszen a kezdeményezés 2021-ben nem önmagában áll, nemcsak figyelemfelhívó és szemléletformáló kampány, hanem jótékonysági akció is egyben.

Éppen ezért a Depónia gardróbcsere-garázsvásár-jótékonysági rendezvényt szervezett a Széphő Zrt.-vel, valamint a Fehérvár Médiacentrummal karöltve, így megvalósítva a körkörös közösséget.

"Gardróbcserét tartottunk már korábban is szűkebb körben, és mivel idén a Hulladékcsökkentési hét témája a körkörös közösségek, valamint a Médiacentrummal és a Széphő Zrt.-vel is több területen működünk együtt, így adódott az ötlet, hogy közös rendezvényt tartsunk ezúttal.

Most viszont nemcsak csereberéltük a ruhákat, hanem volt becsületkassza is, ahol az Aska alapítványnak gyűjtöttünk, mindenki annyit tett bele, amennyit gondolt.

A gardróbcseréből megmaradó ruhákat, játékokat, konyhai eszközöket, könyveket pedig átnézzük, és egy másik projekt keretén belül rászorulóknak tovább ajándékozzuk. Ha még mindig marad valami esetleg, akkor amint a járványügyi helyzet lehetővé teszi, jótékonysági szervezeteknek adományozzuk" - mondta el Budai Dóra, a Depónia Nonprofit Kft. PR vezetője.

A Depónia Nonprofit Kft. Sörház utcai tárgyalójába pedig rengeteg dolog érkezett: komoly mennyiségű ruhanemű mellett konyhai eszközökből, játékokból és könyvekből is válogathattak a három cég dolgozói.

"Közösen, egy helyiségben gyűjtöttük össze a felajánlásokat, majd egyben hoztuk át ide. Azt, hogy mennyire érezték fontosnak a Széphő Zrt. dolgozói, hogy a kezdeményezés mellé álljanak, jól mutatta, hogy reggel amikor bementem, és én is bevittem azokat a dolgokat, amelyet felajánlottam, megdöbbentem, hogy a kistárgyalóba alig tudtam belépni, mert annyi cucc van ott bent. Annál is inkább meglepett, mert mi rendszeresen, félévente szervezünk gyűjtést a Vöröskereszt számára, és akkor is meg szoktunk tölteni egy kisteherautót, és most is fontosnak tartották a kollegák, hogy a jótékonysági kezdeményezés mellé álljanak ilyen mértékben" - emelte ki Szauter Ákos, a Széphő Zrt. vezérigazgatója. 

"Remek kezdeményezés, amihez szívesen csatlakoztunk" - hangsúlyozta Novák Zsuzsa, a Fehérvár Médiacentrum gazdasági- és marketingcsoport vezető. - "Nemcsak azért, mert ennek az akciónak a szellemisége, vagyis a jótékonyság, az állatszeretet, az újrahasznosítás, Földünk védelme mind-mind olyan tényező, amit mi is magunkénak érzünk, fontosnak tartunk, hanem azért is mert a cégen belül is nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy közösséget építsünk, amit a legnagyobb örömmel erősítünk tovább a társ városi cégekkel is. Egy közös akció, kezdeményezés pontosan olyan dolog, amely mellé mindig gondolkodás nélkül mi is odaállunk." 

Hogy az Aska Alapítványnak mindig jól jön a segítség, nem kérdés. Akik akár személyesen, akár a Facebookon követik a menhely napi életét, történéseit, pontosan látják, hogy elképesztő terhet vállaltak magukra, és még több időt, energiát, na, meg pénzt szánnak arra Molnár Tamásné Zsazsa és munkatársai, hogy segítsék a méltatlan körülmények között élő, vagy akár sérült, balesetet szenvedett állatokat.

"Zseniális ötletnek tartjuk a jótékonysági gardróbcserét, nagyon jól összekapcsolták a két történetet, és ez egy iszonyatosan jó kezdeményezés, nemcsak azért, mert a befolyt összeg az Aska kutyákat támogatja, hanem, mert a környezetünket is, hogy így is megpróbáljunk kevesebb szemetet termelni" - mondta el Molnár Tamásné Zsazsa, az Aska Alapítvány vezetője, aki maga is nap mint nap dolgozik a "frontvonalban".

"Folyamatosan szükségünk van száraz- és nedvestápokra, vagyis élelemre, illetve szalmára a kutyák alá, szeptembertől kora tavaszig pedig takarókra, lepedőkre, ágyruhákra. Mindig nagyüzemben fogynak a fazekak, tálak. Most jön a téli időszak, amikor rengeteg tál fagy majd be, deformálódik el, válik egy idő után használhatatlanná, így szinte folyamatosan cserélnünk kell.

Van 200 kutya a telepen, ezt fel kell szorozni kettővel, az etetések számával, vagyis naponta 400 tál, fazék, lábas forog - tényleg nagy fogyasztók vagyunk edényekből"

- emelte ki Zsazsa, aki hozzátette, jól vészelték át az elmúlt pandémiás időszakokat, és 40-45 kutyát tudnak gazdához adni havonta, nagyjából ugyanannyit, mint a korábban.

"Az előző években vezettük be az időpontfoglalási rendszert, amivel kiküszöböljük azt, hogy több család legyen egyszerre a telepen. Látogatás után pedig kifertőtlenítjük azokat a területeket, amelyeket végigjártak. Szerencsére nagyon sokan jönnek, és egyre inkább elterjedt az, hogy inkább menhelyről fogadnak örökbe a családok.

"Sajnos azonban az esetszámok is hasonlóak, mint korábban, viszont rengeteg eljárás van, nagyon sok az állatkínzási ügy, a bántalmazás, a rossz állattartási eset, a nehezen végigvihető eljárások. Gondolok itt arra, hogy rengeteg olyan ügyet zárunk most év végén, ami még tavasszal indult, mert nem együttműködők a gazdák, és nem akarják, hogy az állatoknak jobb sorsa legyen, és persze szeretnék elkerülni a büntetéseket, ezért minden elkövetnek, hogy megakadályozzák az ügy lezárását" - mondta el az Aska vezetője, aki ugyanakkor azt is kiemelte, hogy az állattartásra vonatkozó törvényeink jók, ám továbbra is hiányzik a végrehajtó szerv a betartatáshoz.

"Nincs ember, aki összeírja az állatokat, ellenőrzi az állattartást, odafigyel, hogy az oltások rendben legyenek. Ami módosítás történt, szintén nagyon jó, hogy a szaporítókra, állatviadalokra, illetve azok nézőire is kiterjed a törvény ereje. A pandémiás időszakban a szaporítók újabb útvonalakat kerestek, így kézen-közön, káposzta, ruha között, teljesen átépített autókban szállították a kisállatokat. Nálam, ha a NAV-os szám megszólal, csak annyit kérdezek: Hány darab? Átlagosan 5-8 kölyköt szoktak így vinni, és az még nagyon szerencsés, ha itt, az autópályán lekapják őket, és nem még órákon keresztül viszik ezeket a piciket, mert az így szállított állatoknak a 3/4-ed része meghal menet közben" - vázolta a szomorú valóságot Molnár Tamásné Zsazsa.

Az ASKA Alapítvány mindig szívesen fogadja a segítséget: az év minden szakában jól jön nekik a pokróc, a nagy méretű törölköző, lábosok, tálak (maximum 3 literes) és állatfelszerelés is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek