2 évnél régebbi cikk

Nem fogtuk vissza magunkat a szeméttermelésben a pandémia alatt, csúcsra járattuk az ételkiszállítós dobozokat
·ZöldDepónia·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Zsiday Ádám
Nem fogtuk vissza magunkat a szeméttermelésben a pandémia alatt, csúcsra járattuk az ételkiszállítós dobozokat
·ZöldDepónia·Utolsó frissítés: undefined

A lezárások alatt nemcsak a hulladékmennyiség nőtt, de elképesztő tempóban lomtalanítottuk az otthonunkat is - összegezhető a Depónia Nonprofit Kft. statisztikájából leszűrt tapasztalat.

A koronavírus-járvány miatt 2020 tavaszán szembesültünk először olyan, korábban ismeretlen élethelyzetekkel és fogalmakkal, mint a kijárási tilalom, a boltzár és például a kötelező maszkviselés. Életünk minden területére rányomta a bélyegét a pandémia, és voltak időszakok, amikor sokat voltunk otthon, és olyan is volt, amikor csak otthon voltunk.

Talán nem meglepő, hogy ebben a helyzetben megnövekedett a hulladéktermelésünk, ami inkább érdekes a Depónia Nonprofit Kft. adatait látva, hogy bár 2020-ban volt a teljes lezárás, egy évvel később csak részleges, mégis 2021 I. félében termeltünk több szemetet.

"Egyértelműen nőtt a kérdéses időszakokban az elszállított hulladékmennyisége, sőt 6 százalékkal emelkedett a két vizsgált félév között is az összes elszállított hulladék. A közszolgáltatásból begyűjtött anyagmennyiség, vagyis összesen a vegyes települési-, szelektív- és zöld hulladék 2020. első félévben közel 46 ezer tonna volt, míg 2021. első félévben majd 48 ezer tonna" - mondta el Polónyi Dóra, a Depónia Nonprofit Kft. PR vezetője.

Kapcsolódó
Biztos szükségem van rá? 622 tonna lom egy év alatt csak Székesfehérváron

Örök téma: mit tehetünk, hogy ne halmozzunk fel felesleges dolgokat, amiből aztán környezetterhelő lom keletkezik.

Bár a vegyes települési hulladékból is több lett, a szelektív mennyiségének növekedése egészen kiugró: 29 százalékkal többet kellett elszállítania a Depóniának, mint a korábbi évben. 

"A jelentősen megnövekedett szelektív hulladékmennyiségnek két oka is lehet: számos településen az ingatlantulajdonosok szelektív hulladékgyűjtő edényhez jutottak, illetve az otthon töltött időszakban többen rendeltek házhoz akár ételt, akár egyéb használati tárgyat, ami miatt a csomagoló anyagok száma és mennyisége megnövekedett" - emelte ki Polónyi Dóra.

A lezárások ideje alatt egy kicsit több figyelmet szenteltünk a kertnek is, a zöldhulladék mennyisége 5 százalékkal nőtt, de amiben igazán nagyot virítottunk az az otthonunkban lévő tárgyak szanálása volt. Azt nem tudni, hogy jobban zavart-e minket, vagy csak több időnk lett rá, de rengetegen ugrottunk neki a nagytakarításnak, lomtalanításnak, az évek alatt felgyülemlett holmi átválogatásának, ugyanis a lezárásokat követően megugrott a házhoz menő lomtalanítás igénye, összességében pedig 40 százalékkal nőtt lomhulladék mennyisége.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek