6 évnél régebbi cikk

5 kilátó Székesfehérvár környékén, ahonnan érdemes körbenézni
·Utazáskirándulás·Utolsó frissítés: undefined
5 kilátó Székesfehérvár környékén, ahonnan érdemes körbenézni
·Utazáskirándulás·Utolsó frissítés: undefined

Az ősszel ezer színben pompázó természet magasból még gyönyörűbb. Székesfehérvár környéke pedig nemcsak természeti kincseket, túraútvonalakat és kirándulóhelyeket kínál bőséggel, de közelében több olyan kilátó is van, amit vétek lenne kihagyni. Íme az öt, amit jó szívvel ajánlunk, és hoztunk hozzájuk kedvcsináló videót is.

Kirándulni és kilátóra mászni egész évben remek program, de októberben ha lehet, még csodásabb látványt nyújt az ezerszínűvé őszült természet. Öt olyan kilátót mutatunk most, ahova érdemes elmenni és amelyek mindegyike Székesfehérvár ötven kilométeres körzetében található, vagyis ebéd utáni programnak is kiváló. 

1. Pákozdi Arborétum kilátója

Gyönyörű kilátás nyílik a Mészeg-hegyen épített kilátóból a Velencei-tóra és a tó környékére. Nehezítés: itt a nézelődés nem ingyenes, belépőt kell váltanunk a Pákozdi Arborétumba, cserébe végigsétálhatunk az arborétum tanösvényén, ha pedig gyermekkel vagyunk, akkor a 960 hektáros területen egy igazi aduász, impozáns élményvár is vár minket. Gyermeklelkű felnőttek előnyben!

Távolság Székesfehérvártól: 14,5 kilométer

 

2. Károlyi-kilátó, Bodajk

A 2016 tavaszán átadott kilátó hamar a kirándulók kedvencévé vált, hiszen a sziklaszirten álló, kétemeletes acélépítményről pazar kilátás nyílik a Gaja-szurdokra, sőt még a Fehérvárcsurgói-víztározó is látható fentről.

A Gaja-völgyi Tájcentrum fehérvárcsurgói parkolójától nagyjából négy kilométernyi séta a kilátó, de hatéves gyermekkel már bátran vállalható, a kicsi pedig elfér az erős és bátor apa nyakában. (Tapasztalat.) Egyébként is érdemes végigsétálni a szurdokot, ami nem csak ősszel gyönyörű. 

Távolság Székesfehérvártól: 27,2 kilométer

3. Maderspach Viktor kilátó - Várpalota

Az eredetileg lőportoronyként használt épületet 2013 őszén adták át, és így megmentették az enyészettől. A majd 11 méter magas kilátó nemcsak ezért izgalmas, hanem mert katonai területen áll, így ne lepődjünk meg, ha belépni életveszélyes és tilos táblával futunk össze, miközben felsétálunk, biciklizünk vagy autózunk az épülethez. Izgalomra semmi ok: ha lőnek, lezárják a területet!

A kilátó a Tési-fennsíkon, 246 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, és csodálatos kép nyílik a Keleti-Bakony hegyvonulataira, Várpalotára, Székesfehérvárra, valamint a Sárrétre.

Távolság Székesfehérvártól: 27,2 kilométer

4. Bence-hegyi kilátó, Velence

A 2018 tavaszán átadott 20 méter magas kilátó különösen varázslatos kilátással rendelkező magaslatra épült: nemcsak az egész Velencei-tavat, hanem kellően tiszta időben a Budai-hegységet és a Vértes, sőt még a Bakony csücskét is megcsodálhatjuk. A 112 lépcsőfokot megmászva a "betonvirág" fantázianévre hallgató építmény felső teraszáról 360 fokos panorámában gyönyörködhetünk.

Itt számolnunk kell az 500 forintos belépővel, illetve azzal, hogy van nyitvatartási idő, valamint szélsőséges időjárási körülmények között bezárják a Bence-hegyi kilátót.

Távolság Székesfehérvártól: 28,6 kilométer

5. Széchenyi Zsigmond kilátó - Tés

A Tés melletti 18,48 méter magas kilátót semmiképpen se hagyjuk ki, ha egy picit is romantikus érzelmek fűznek minket a Bakonyhoz, vagy úgy általában az erdőkhöz. Elképesztő panoráma nyílik a faépítmény tetejéről, beláthatjuk a környező falvakat és erdőket, ha pedig egy kicsit iparibb lelkűek vagyunk, akkor külön öröm lesz a szápári szélkerekeket látványa.

Amennyiben autóval szeretnénk megközelíteni, engedélyt kell kérnünk, de egyébként meg a közelben lehet parkolni és a kilátóig tartó néhány perces séta egyáltalán nem megerőltető.  

Távolság Székesfehérvártól: 36,8 kilométer

A kilátólista persze még bőven folytatható lenne, hiszen Székesfehérvár ötven kilométeres körzete - induljunk bármerre -, kínál néhány csemegét. Amennyiben pedig távolabbra is szívesen kalandozunk, a lehetőségek tárháza, ha nem is nem végtelen, de lassan kimeríthető. 

További ajánlatok:
www.hunguesthotels.hu/hotelpanorama
www.hunguesthotels.hu/hotelhelios

Borítókép: hu.wikipedia.org
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek