1 évnél régebbi cikk

Zöldség-, gyümölcs-, tojáshéj, kávé- és teazacc: hova tegyük, mi legyen velük?
Fehérvár Médiacentrum fotója
PB
Zöldség-, gyümölcs-, tojáshéj, kávé- és teazacc: hova tegyük, mi legyen velük?

A környezettudatos gondolkodás talán egyre több háztartásban kap szerepet. Ám egy dolog elhatározni, hogy csökkentjük szemetünket, és egy másik, hogy meg is tesszük. Ami pedig még fontosabb: a jól komposztálást mikéntje.

Egy kertesháznál nemcsak akkor keletkezik komposztálható hulladék, ha történetesen zöldségtermelésbe fogunk vagy gyümölcsfák állnak a kertben. Főként ősszel nagy kérdés: mit tehetünk a zöldhulladékokkal, hova dobjuk, hogyan tudjuk jól kezelni? 

A legjobb megoldás, ha helyben találunk megoldást, hogy ne kelljen a kukába tenni. Elégetni pedig szinte már mindenhol tilos!

Két megoldást lehetséges:

  1. Zöldhulladék elszállíttatása - a Depónia Nonprofit Kft. illetékességi területén. Szállítási időszakban kéthetente van rá lehetőség, a részletekről ide kattintva lehet olvasni.
  2. Házi komposztálás

Ha az utóbbi megoldást választjuk, nincs szükség drága komposztláda vásárlására, egy kis elszántsággal könnyedén készíthetünk pár használt raklapból házilag.

Komposztláda készítése röviden:

  1. Válasszuk ki a kertben a legmegfelelőbb helyet a komposztálónk számára.
  2. Ezt a területet alaposan takarítsuk ki.
  3. Szerezzünk be hozzá használt raklapokat, dróthálót, falécet.
  4. Készítsük össze a szereléshez szükséges szerszámokat: szögek, kalapács, fogó, fűrész, mérőszalag, ásó, lapát.
  5. Ha szeretnénk, a raklapokat le lehet festeni, ha valakinek a natúr nem tetszik

Ha elkészültünk vele kezdhetjük is a zöldhulladék kezelését. Van azonban néhány fontos szabály, amit érdemes betartanunk, ha jól akarunk komposztálni.

  1. Gyűjtés: a konyhai zöldhulladékok gyűjtéséhez használjunk egy megfelelő nagyságú, fedővel ellátott tárolóedényt, amit hetente ürítsünk.
  2. Aprítás: a gyorsabb lebomlás érdekében 5 cm-nél kisebb darabokra aprítsuk azokat a hulladékokat, amelyek belekerülnek a ládába.
  3. A komposztáló feltöltése: a komposztáló aljára tegyünk valamilyen durva anyagot pl. faaprítékot, hogy a levegőzést alulról biztosítsuk, majd rétegezzük az anyagokat. Ezek közé tehetünk adalékanyagot (pl. föld, kőzetliszt stb.).
  4. Keverés: a bomlási folyamat első szakaszának végén (5-6. hét) keverjük össze a komposzthalmunkat, ezt 6-8 hetente ismételjük meg. Ha az otthonunkban kialakított komposztálónkban megfelelő módon gyűjtjük a kerti, illetve konyhai zöldhulladékunkat pár hónap alatt értékes komposzttá alakulhat.

Mi kerülhet a komposztálóba?

Zöldség-, gyümölcs-és tojáshéj, kávé-és teazacc, hervadt virág, szobanövények elszáradt levelei, a kertből levágott fű, kerti gyomok (virágzás előtt), falevél, összeaprított ágak, gallyak, elszáradt (nem beteg) növények, palánták, fekete-fehér újság - Ne túl sok!

Mi nem kerülhet a komposztálóba?

Olaj-, zsírmaradék, szintetikus, illetve nem lebomló anyagok (pl. műanyag, üveg, cserép, fémek), ételmaradék, hús, csont, péksütemény, fertőzött beteg növények, rongy, színes papír. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek