Zöldség-, gyümölcs-, tojáshéj, kávé- és teazacc: hova tegyük, mi legyen velük?Zöldség-, gyümölcs-, tojáshéj, kávé- és teazacc: hova tegyük, mi legyen velük?
Egy kertesháznál nemcsak akkor keletkezik komposztálható hulladék, ha történetesen zöldségtermelésbe fogunk vagy gyümölcsfák állnak a kertben. Főként ősszel nagy kérdés: mit tehetünk a zöldhulladékokkal, hova dobjuk, hogyan tudjuk jól kezelni?
A legjobb megoldás, ha helyben találunk megoldást, hogy ne kelljen a kukába tenni. Elégetni pedig szinte már mindenhol tilos!
Két megoldást lehetséges:
- Zöldhulladék elszállíttatása - a Depónia Nonprofit Kft. illetékességi területén. Szállítási időszakban kéthetente van rá lehetőség, a részletekről ide kattintva lehet olvasni.
- Házi komposztálás
Ha az utóbbi megoldást választjuk, nincs szükség drága komposztláda vásárlására, egy kis elszántsággal könnyedén készíthetünk pár használt raklapból házilag.
Komposztláda készítése röviden:
- Válasszuk ki a kertben a legmegfelelőbb helyet a komposztálónk számára.
- Ezt a területet alaposan takarítsuk ki.
- Szerezzünk be hozzá használt raklapokat, dróthálót, falécet.
- Készítsük össze a szereléshez szükséges szerszámokat: szögek, kalapács, fogó, fűrész, mérőszalag, ásó, lapát.
- Ha szeretnénk, a raklapokat le lehet festeni, ha valakinek a natúr nem tetszik
Ha elkészültünk vele kezdhetjük is a zöldhulladék kezelését. Van azonban néhány fontos szabály, amit érdemes betartanunk, ha jól akarunk komposztálni.
- Gyűjtés: a konyhai zöldhulladékok gyűjtéséhez használjunk egy megfelelő nagyságú, fedővel ellátott tárolóedényt, amit hetente ürítsünk.
- Aprítás: a gyorsabb lebomlás érdekében 5 cm-nél kisebb darabokra aprítsuk azokat a hulladékokat, amelyek belekerülnek a ládába.
- A komposztáló feltöltése: a komposztáló aljára tegyünk valamilyen durva anyagot pl. faaprítékot, hogy a levegőzést alulról biztosítsuk, majd rétegezzük az anyagokat. Ezek közé tehetünk adalékanyagot (pl. föld, kőzetliszt stb.).
- Keverés: a bomlási folyamat első szakaszának végén (5-6. hét) keverjük össze a komposzthalmunkat, ezt 6-8 hetente ismételjük meg. Ha az otthonunkban kialakított komposztálónkban megfelelő módon gyűjtjük a kerti, illetve konyhai zöldhulladékunkat pár hónap alatt értékes komposzttá alakulhat.
Mi kerülhet a komposztálóba?
Zöldség-, gyümölcs-és tojáshéj, kávé-és teazacc, hervadt virág, szobanövények elszáradt levelei, a kertből levágott fű, kerti gyomok (virágzás előtt), falevél, összeaprított ágak, gallyak, elszáradt (nem beteg) növények, palánták, fekete-fehér újság - Ne túl sok!
Mi nem kerülhet a komposztálóba?
Olaj-, zsírmaradék, szintetikus, illetve nem lebomló anyagok (pl. műanyag, üveg, cserép, fémek), ételmaradék, hús, csont, péksütemény, fertőzött beteg növények, rongy, színes papír.