2 hónapnál régebbi cikk

Kihűlt állapotban és bezsákolva! Minden más esetben veszélyes a hamut a kukába dobni
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pexels.com/Skylar Kang
Kihűlt állapotban és bezsákolva! Minden más esetben veszélyes a hamut a kukába dobni

Fontos szabályokra figyelmeztet a Depónia, hiszen még most is sokan vegyes tüzelésű kazánnal, illetve kályhával fűtenek, amelynek mellékterméke a salak és a hamu.

A háztartásban keletkező kis mennyiségű hamu a kommunális gyűjtőedénybe helyezhető, de csak és kizárólag:

  • kihűlt állapotban,
  • bezsákolva és összekötve!

A Depónia Nonprofit Kft. nem véletlenül hívja fel erre a két fontos szabályra a figyelmet, a kuka ürítésekor ugyanis a hamu - ugyan kis mennyiséget meghaladó mértékben de - szálló porként jelentkezhet, amely veszélyezteti a dolgozók egészségét. 

Ha pedig a hamu még forrón kerül a hulladékgyűjtő autóba, úgy rendkívül tűzveszélyes is!

Amennyiben a szolgáltató munkatársai a gyűjtés során nem megfelelően kihelyezett hamut észlelnek a hulladékgyűjtő edényben, úgy az ürítést megtagadhatják. 

A hamu kincs!

Sokan nem tudják, ám a keletkező hamut érdemes újrahasznosítani! A kihűlt fahamu ugyanis számos nyersanyagot tartalmaz, így bátran önthetjük - természetesen csak kihűlt állapotban - a komposztba, de akár a egyből a fák, bokrok, virágok tövéhez is.

Az eltüzelt fából keletkezett hamu kiváló mész- és káliumforrást jelent a kert számára. Sőt még ennél is többet: a hamu kertben való felhasználásával sok olyan nyomelemet is kijuttatunk, amelyekre a növényeknek az egészséges fejlődéshez, gyarapodáshoz szükségük van.

A trágyázásra szánt fahamut a legjobb vékony rétegben elszórnunk a kertben, vagy ami még célszerűbb: először hordjuk a komposzthalomra, hogy ott komposztálódjon a többi komposztalapanyaggal együtt. Ez azért előnyös, mert a fahamuból nedvesség hatására lúg és különböző sók oldódnak ki.

Kis mennyiségben a lúg és a só nem okoz problémát, nagyobb mennyiségben viszont megperzselhetik a növényeket. Ha a kályhában, kandallóban történő tüzelés során keletkezett hamut először komposztáljuk, ezzel lehetővé tesszük a lúg és a sók kioldódását.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek