1 évnél régebbi cikk

Mi történik a zöldhulladékkal Fehérváron?
Mi történik a zöldhulladékkal Fehérváron?

A Depónia gyűjtési programja rendkívül népszerű, többszáz tonna lombhulladék is kerül a csalai komposztálóba egy-egy gyűjtési ciklusban.

Székesfehérváron a családi házas övezetekben rendszerint december közepéig szállítja el a Depónia Nonprofit Kft. a zöldhulladékot. A program fontos része a szolgáltató környezettudatos szemléletének, hiszen a begyűjtött zöldhulladékból végül a növényeknek értékes tápanyag, komposzt lesz.

A családi házas övezetekben vagy az áttetsző, 110 literes zsákban elhelyezett, vagy pedig a kötegelt (legfeljebb 70 cm hosszú, 50 cm átmérőjű) zöldhulladékot szállítják el, amennyiben arra az adott évre érvényes matrica van felragasztva. 

A lakosok a nekik járó darabszámú díjmentes zöldhulladék matricákat postán kapják meg az adott évre vonatkozóan, ezt gyűjtési időszakban használhatják fel. További zöldhulladék elszállítására feljogosító matrica a Depónia ügyfélszolgálatain, illetve a kijelölt helyeken vásárolható.

Zöldhulladék gyűjtési időpontokat a településenkénti hulladéknaptár tartalmazza.

A program rendkívül népszerű, egyes gyűjtési ciklusokban többszáz tonna lombhulladék is beérkezik a Depónia Székesfehérvár-Csala pénzverővölgyi telephelyére, ahol nagyüzemi keretek között, korszerű technológiával komposztálják a növényi hulladékot. 

Mi tartozik a gyűjthető zöldhulladékok közé?

A most éppen aktuális levelek mellett a fű, az 5 centiméternél vékonyabb átmérőjű ágak, gallyak és a konyhakerti hulladékok. Ne tegyünk a zöldhulladék közé élelmiszermaradékot, illetve nem szállítják el az 5 centiméternél vastagabb átmérőjű ágakat. 

Mi történik Csalán?

A begyűjtést követően a zöldhulladékot a Depónia Székesfehérvár-Csala pénzverővölgyi telephelyérére szállítják, ahol elhelyezik a komposzttére. Ezt követően a növényi részeket felaprítják, hogy így is könnyítsék és gyorsítsák a lebomlását. Az aprított növényi hulladékból úgynevezett prizmát építenek, és megkezdődik az irányított komposztálás. A folyamat az átalakult anyag rostálásával zárul. 

Kapcsolódó
Előreláthatólag november végéig szünetel a komposztértékesítés a Depóniánál

A hídmérlegének felújítása is tart még a Székesfehérvár- Csala Pénzverővölgyi Hulladékkezelő Központban.

Borítókép: Depónia Nonprofit Kft.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek