1 évnél régebbi cikk

Az üveghulladék sokaknak továbbra is probléma. Hova tegyük Székesfehérváron?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Az üveghulladék sokaknak továbbra is probléma. Hova tegyük Székesfehérváron?

A papír és a műanyagcsomagolás szelektív gyűjtése már egyre inkább beivódik a hétköznapok hulladékkezelésébe, ám az üvegekkel nem mindig tudunk mit kezdeni, pedig több lehetőségünk is van Székesfehérváron.

Az üdítős és italos üvegek, befőttes vagy szószos üvegek szinte minden háztartásban megjelennek, majd felhalmozódnak a spájzban vagy a kuka mellett. Sokan továbbra is egyszerűen berakják a szemetesbe, pedig nem odavaló! 

Se a háztartási, se pedig a szelektív hulladékgyűjtőbe ne dobjunk üveget, ráadásul ha az utóbbiba tesszük, balesetveszélyes helyzetet idézhetünk elő, hiszen a szelektív hulladék kézi válogatáson esik át.

Mit tehetünk Székesfehérváron? 

A Depónia Nonprofit Kft. nagy hangsúlyt helyez a környezettudatosságra, így az elmúlt évtizedben rengeteg lehetőséget alakított ki, hogy az üveghulladékot biztonságosan tudjuk elhelyezni.

Visszaváltás 

Az üvegek elenyésző része betétdíjas, vagyis visszaváltható: ezek többnyire sörös, boros vagy szörpös palackok. A törvény szerint a legalább 200 m2 alapterületű üzlettel rendelkező forgalmazó a forgalmazás helyén köteles a betétdíjas termék visszaváltását biztosítani. Minden ilyen üzlet köteles visszafogadni azokat a palackokat, amelyeket forgalmaz, függetlenül attól, hogy ott vásároltuk-e a terméket.

Üveghulladék-gyűjtők

A Depónia az illetékességi területén, így Székesfehérváron is, több ponton helyezett ki üveghulladék-gyűjtőt. Székesfehérváron, a város szinte minden pontján találhatunk üveghulladékgyűjtő-edényt. A teljes lista innen tölthető le!

Családi háznál elviszik

Családi házas övezetekben a házhoz menő rendszerben nincs más dolgunk, mint negyedévente áttetsző zsákban kitegyük a kuka mellé az üvegeket. Itt ráadásul nincs mennyiségi korlát sem. A szállítási időpontokat a Depónia településenkénti hulladéknaptára tartalmazza.

Lakossági hulladékudvar

A Depónia hulladékudvarai olyan gyűjtőhelyek, ahol szakképzett személyzet segítségével különböző fajta és nagyobb tömegű előre szelektált hulladék helyezhető el. A helyszíneket és a nyitvatartást ide kattintva láthatjuk.

Mit adhatunk le?

A szelektíven gyűjthető üveghulladék csak csomagolási üveghulladék lehet, vagyis a kitört ablaküveget semmiképpen se tegyük ide! Csomagolási üveghulladéknak minősülnek a befőttes üvegek, az öblös üvegek, az alkoholos üvegpalackok, a szörpös, üdítős üvegek, a bébiételes üvegek. Szinten fontos információ, hogy mindig zárókupak nélküli ép üvegeket tegyük ki őket.

Nem szállítják el az ablaküveget, a tükröt, a villanykörtét, a hőálló üvegtálat, a szemüveget, a neoncsövet, a gyógyszeres üvegeket, a porcelán és kerámia termékeket, a járművünk szélvédőjét.

Hogy pontosan melyik típusú hulladék hova tartozik, az a Depónia Nonprofit Kft. Szelektív kalauzában elolvasható.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek