1 évnél régebbi cikk

Hogyan lesz életveszélyes disznóólból terasz? Avagy nem minden szemét, ami annak látszik
Fehérvár Médiacentrum fotója
Hedlicska Ágnes
Hogyan lesz életveszélyes disznóólból terasz? Avagy nem minden szemét, ami annak látszik

Az újrahasznosítás egyre nagyobb szerepet kap korunkban: már nemcsak környezetvédelemi szempont, de a családi kassza is meghálálja, ha kreatívak vagyunk. Erre remek példa egy életveszélyes melléképület újjászületése Fejér megyében.

"Ha az ember egy hulladékkezelő cégnél dolgozik, egy idő után másképpen látja a kidobás és az újrahasznosítás kérdését is" – vallja Hedlicska Ágnes is, a Depónia Nonprofit Kft. menedzser asszisztense, aki párjával álmodott új életet a kertjükben álló vályog melléképületeknek. Az álmodás, na meg a kivitelezés pedig annyira jól sikerült, hogy nulla hulladékkal zárták a projektet.

De lássuk a kezdeteket! Az egyik Székesfehérvár közeli településen lévő otthonuk kertjében düledező disznóólak és fatárolók kérdésének megoldása már nem tűrt tovább halasztás, hiszen az épület életveszélyessé vált. Az eredeti terv az volt, ami talán legtöbb embernél automatikusan adja magát: bontás után mehet a törmelék a Depónia hulladékkezelő telepére, Csalára.

"Amikor végeztünk a bontással, bob cat segítségével egy kupacba halmoztuk a keletkezett hulladékot, hogy legalább meg tudjuk becsülni a mennyiségét és azt, mennyibe kerül majd az elszállíttatása. Körülbelül 20 köbméter sitt állt a kertben, aminek az eltüntetése nagyjából 200 ezer forintba került volna" - mesélte Ági.

Ám végül férjével addig-addig nézegették a törmelékhalmot, amíg egy teljesen új gondolat született meg a fejükben. Az elszállítandó szemétkupac pedig átlényegült, és egy családi tér körvonalai rajzolódtak ki az udvarban.

"A sitthalomban megláttuk egy terasz lehetőségét, így elszállítás helyett úgy döntöttünk, szépen rendbe tesszük. A vályogépületek alapja ráadásul szikla volt. Én pedig nagyon szeretem a sziklakerteket, így adta magát, hogy a terasz szélére ezeket a köveket felhasználjuk, és kertet alakítsunk ki belőle" - mondta Ági.

Az ólak teteje a veszélyes hulladéknak számító palából készül, aminek a lerakási díja ráadásul a legdrágább az összes hulladéktípus közül. Ám abból sem lett végül szemét: a házhoz kapcsolódó kisterasz tetejeként szolgál tovább.

Bár most lehet, sokan kapnak a fejükhöz, hogy de a pala mérgez és egészségügyi problémákat is okozhat hosszú távon a benne található azbeszt miatt, meg kell, hogy nyugtassuk őket. Ágiék a speciálisan ehhez az anyaghoz használható festékkel vonták be alaposan, és tették így biztonságossá a nem mellesleg remek hőszigetelő képességekkel rendelkező palát.

Nekem ez nem megy, akkor mi legyen?

Nyilván, vannak élethelyzetek és kertek, amikor és ahol ez az újrahasznosítás nem megvalósítható. Ám ebben az esetben is gondolkodhatunk másképpen! Ami nekünk szemét, az másnak lehet érték: a tiszta építési törmelék remekül felhasználható alapba, vagy éppen egy hasonló terasz kialakításába. 

A különböző adok-veszek oldalakon gyakran ajánlják fel, hogy az épületbontásokból származó sittet ingyen elviheti, akinek szüksége van rá. Tegyük meg ezt mi is, és spórolhatunk magunknak és másnak is.

Amit még fontos tudni: Magyarország nagy részén tilos az építési törmelék szabadban történő elhelyezése, különösen a nemzeti parkok vagy a természetvédelmi területeken. Ezeken a helyeken még olyan hagyományos módon sem használható fel a tégla-, a beton- vagy más hulladék, mint például az mellékutak, erdei utak javítása.

Kapcsolódó
Hogyan a legolcsóbb a sittet elszállíttatni Székesfehérváron?

Utánanéztünk, hogy hol, mennyibe kerül a sittszállítás Székesfehérváron, és hogy a legolcsóbb eltüntetni azt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek