2 évnél régebbi cikk

Székesfehérvár legszebb fái a tavaszi virágzás idején
·Zöldtavasz·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Székesfehérvár legszebb fái a tavaszi virágzás idején
·Zöldtavasz·Utolsó frissítés: undefined

Kevés gyönyörűbb időszak van, mint amikor elkezdődik a tavaszi virágázás, és Székesfehérváron rengeteg olyan szép és különleges fa van, amelyik elképesztő mennyiségű virággal örvendeztet meg minket.

Nagyjából két hete, hogy az első virágszirmok kibomlottak a fákon - számomra ez az év egyik legimádottabb időszaka. Ilyenkor minden nap rácsodálkozok a természet elképesztő tempójú változásán, a szinte pillanatonként módosuló színeken, formákon. 

Vannak olyan fák, amelyeket minden nap megnézek ilyenkor, és mint egy kisgyermek, tudok annak örülni, hogy még mindig tele van virággal. A Városgondnoksággal karöltve összegyűjtöttünk - természetesen a teljesség igénye nélkül - olyan székesfehérvári fákat, amelyek ékei a városnak, különösen a tavaszi virágzás idején. 

Néhány köztük már javában pompázik, és van olyan is, amelyik majd csak néhány hét múlva bontja ki virágait, így ezekről korábban készült képek kerültek a cikkbe.

Mirabolán vagy cseresznyeszilva a Lövölde úton

A Lövölde út 30-34 szám előtt áll ez a gyönyörű cseresznyeszilva, lassan egy hete borult virágba. A rózsafélék családjába tartozó fa a korán virágzók közé tartozik, így sietnünk kell, ha még a napokban el szeretnénk kapni teljes pompájában.

Cseresznyeszilva virágázása Székesfehérváron

Csete Gábor

Vérszilva a Kertalja utcában

A kedvenc fám a környéken - nemcsak tavasszal szépséges pasztellrózsaszín virágaival, de az év későbbi időszakában is: előszőr mélybordós-lilás levelei lesznek, majd az ősz közeledtével lassan megfakulnak.

Egy-két napja borult virágba, úgyhogy még néhány napig biztosan élvezhetjük szépségét.

Vérszilva virágázás a Kertalja utcában

PB

Magnólia fa a romkertnél

Bár a fotó készítésekor (03.28.) még csak a fa felén nyíltak ki a virágok, az árnyékosabb részre benyúló ágakon éppen elindult a folyamat, így is különlegesen szép. Hogy teljes pompájában láthassuk a Prohászka liget sarkában álló fát, még néhány napot várnunk kell. 

Ha éppen nem járunk a Várkörút környékén, de szeretnénk megnézni egy magnólia tavaszi virág pompáját, akkor a Vasúttal szembeni parkban is találhatunk egy hasonló szépséget.

Galagonya az ősz utcánál

A képen látható látványra még várnunk kell, hiszen április második fele ennek a fának a virágázási időszaka. A galagonya egyébként nemcsak tavasszal ilyen szép, az ősz egészen új köntösbe öltözteti, hiszen levelei először sárgára, majd bronzszínűre váltanak.

Galagonya virágzása Székesfehérváron

Csete Gábor

Díszcseresznye a Mészöly Géza utcában és a Bazilikánál

Évről-évre számtalan fotó kerül fel mindkét fáról a különböző közösségimédia-oldalakra, nem véletlenül. Bár tavaly a rendelőfelújítás miatt elkerítették, a Mészöly Géza utcában állót, idén azt is újra élvezhetjük majd teljes pompájában. Ugyan erre egy kicsit várnunk kell, április a jellemző virágzási időszaka.

Jó hír, hogy a Városgondokság az elmúlt időszakban több helyre is ültetett díszcseresznyét, így például a Gáz utcában az Alba Regia Sportcsarnok előtti sávelválasztó szigetbe is ilyen fák kerültek.

Poll#14: Melyik fa a kedvenced?
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek