2 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Aranybulla piknik, Sóstó Vadvédelmi Központ megnyitó, Ismerős Arcok, Arató Disco és Az elveszett város
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Ismerős Arcok
Fehérvári programok a hétvégére: Aranybulla piknik, Sóstó Vadvédelmi Központ megnyitó, Ismerős Arcok, Arató Disco és Az elveszett város
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined

Bár a hétvégére újabb kiadós záport mondanak, ez ne szegje kedvetek, hogy belevessétek magatokat a számos fehérvári vagy környéki program egyikébe: többek között kilátogathattok az Aranybulla piknikre, bulizhattok az Ismerős Arcok koncertjén, esetleg megnézhetitek Az elveszett várost a moziban.

Koncert: KFT
Mikor?: Április 22., péntek 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de ahogy megpillantottam, hogy a hétvégén a KFT is színpadra lép városunkban, egyből az Afrika című méltán híres slágerük kezdett üvölteni a fejemben, amelynek halk/hangos dúdolása egyébként azóta az életem része lett. A trükk pedig az, hogy az előző sorok olvasása után most már a tiéteknek is. Haha. Szóval jön a KFT, amely zenekar 1981-ben indult világhódító útjára, és egyéni, ironikus hangvétel, illetve sok abszurd, szövegközpontú dal jellemezte és jellemzi őket mind a mai napig. Legnagyobb slágereiket mindenki kívülről fújja és együtt énekli majd a srácokkal, akik között még a 1990-es évek végén, 2000-es évek elején a fehérvári Mohai Tamás is zenélt. Hoppá!

Koncert: Építsünk hidat! - Ismerős Arcok, TransylMania, Kor-Zár
Mikor?: Április 22., péntek 18:00
Hol?: Fezen Klub

Az Ismerős Arcok zenekar Építsünk hidat! címmel az erdélyi TransylMania, valamint a felvidéki Kor-Zár együttessel közös koncertet ad Székesfehérváron. Az eseménynek a Dunántúl legnagyobb rendezvényhelyszíne, a fehérvári Fezen Klub ad otthont, amely elkötelezett mind a hazai, mind pedig a határon túli könnyűzenei együttesek és produkciók magyarországi népszerűsítésében.

Kapcsolódó
Építsünk hidat! - Közös koncerttel készül az Ismerős Arcok a felvidéki Kor-Zár és az erdélyi TransylMania zenekarral Fehérváron

Építsünk hidat! címmel ad közös koncertet az Ismerős Arcok a Vadkerti Imrével kiegészült felvidéki Kor-Zár együttes, és az erdélyi TransylMania zenekar társaságában Székesfehérváron, a Fezen Klubban.

Mozi: Az elveszett város
Mikor?: Április 21-től
Hol?: Cinema City Alba

A héten a mozikban landolt az utóbbi évek egyik legpofásabb kalandfilmjének kinéző Az elveszett város (The Lost City), amely a szuperhősös filmek után egy igazi felüdülés lehet a mozirajongók számára. Semmi multiverzum, semmi agyalás, semmi depizés, csak színtiszta szórakozás Sandra Bullock, Channing Tatum és Daniel Radcliffe főszereplésével, akik egy igazán őrült utazásra invitálnak, amely során egy ősi kincs megszerzése a tét.

További filmeket a Cinema City kínálatában ide kattintva találhattok.

Gasztro: Szezonnyitó borünnep a Nagy-Magyarország Parkban
Mikor?: Április 23., szombat 13:00-18:00
Hol?: Királyszállás, Nagy-Magyarország Park

A Kárpátia Borház április 23-án, szombaton, 13 és 18 óra között, Királyszálláson, a Nagy-Magyarország Parkban szezonnyitó borünnepre várja az érdeklődőket. Mint ismeretes, a Kárpátia Borház száz év óta először újra hozzáférhetővé tette a történelmi magyar borvidékek legjobb borait. Belső-Magyarország, Erdély, Felvidék, Délvidék, Őrvidék, Kárpátalja magyar borai a park területén felállított pavilonokban kerülnek bemutatásra és árusításra, valamint a teraszon meg is lehet kóstolni azokat.

A magyar borkultúra iránt érdeklődők pedig a 13:30-kor kezdődő, Magyarország – bornemzet című borászati konferencián meghallgathatják egyebek mellett Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszter-helyettese, Erdélyi Rudolf, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., vezérigazgatója, valamint Benyák Zoltán, borász előadásait, és személyesen is találkozhatnak a Kárpát-medence neves borászaival.

Család: Aranybulla, kézművesség, átörökítés
Mikor?: Április 23., szombat 10:00
Hol?: Kézművesek Háza

Aranybulla, kézművesség, átörökítés címmel szervez programot a Fehérvári Kézművesek Egyesülete április 23-án, szombaton 10 órától a Rác utcai Kézművesek Házában. A mesterek a középkorra jellemző foglalkozásokkal várnak kicsiket és nagyokat egyaránt, az ügyességi játékok legjobbjait megjutalmazzák. 

A 2022-es Aranybulla Emlékév keretében megvalósuló eseményen minden bátor jelentkezőnek 3 óra áll rendelkezésére, hogy az ügyességi játékokban és a kézműves foglalkozásokon kipróbálja magát. A hercegkisasszonyok bőrébe bújó királylányok fátylas fejdíszt, karkötőt, pénzes bugyrot és királylányos játékbabát készíthetnek, míg a kis lovagnak álcázott fiúcskák kardot faraghatnak, pajzsot festhetnek, lovacskát készíthetnek és kötelet verhetnek. Emellett lesz papírmerítés, kovácsolás-bemutató, sőt, készülnek sárkányűző talizmánok is.

A résztvevők középkori ügyességi játékokon is részt vehetnek, a legügyesebbeknek nyeremény jár, a belépés díjtalan.

Természet: Megnyitó és nyílt nap a Sóstó Vadvédelmi Központban
Mikor?: Április 23., szombat 10:00
Hol?: Sóstó Vadvédelmi Központ és Közösségi Ház

Solymászbemutató, vetített képes előadás a méhekről, ökojátszótér gyerekeknek és felnőtteknek is – csak néhány azok közül a programok közül, amelyekkel a Sóstó Vadvédelmi Központ nyílt nappal összekötött megnyitóján várják a közönséget április 23-án, szombaton 10 órától. Az ingyenes eseményen az érdeklődők vezetett bejáráson tekinthetik meg a központot, miközben megismerkedhetnek annak tevékenységével is.

Fehérvárról kifelé vagy éppen a belváros felé haladva sokan láthatták már a Sóstó Vadvédelmi Központ épületegyüttesét, amely a Sárkeresztúri út mellett, a Sóstó Természetvédelmi Terület keleti kapujától néhány lépésnyire található. A központ április 23-án a szó szoros értelmében megnyitja kapuit: nyílt napra várják a fehérváriakat, a természet-, a környezetvédelem, az állatok iránt érdeklődőket, akik a nap folyamán szakértő vezetésével bejárhatják a területet, az épületet, megismerhetik a központ tevékenységét, kérdezhetnek, beszélgethetnek is az ott dolgozókkal.

Buli: Arató Disco
Mikor?: Április 23., szombat 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Esős idő ide vagy oda, az Arató Discótól garantáltan felpezsdül a véretek, ugyanis a főként '70-es, '80-as és '90-es évek slágereiben utazó lemezlovas retró mixeitől még az is garantáltan táncra perdül, aki nem annyira csípi ezt a műfajt. Higgyétek el, a buli után csak ezt akarjátok! ABBABoney MModern Talking és megannyi ismerős nóta, amely időutazásra invitál, és visszarepít titeket egészen a fiatalkorotokba.

Család: Aranybulla piknik
Mikor?: Április 24., vasárnap 10:00
Hol?: Városház tér

Az emlékév egyik kiemelkedő eseménye lesz április 24-én, vasárnap az Aranybulla piknik: a történelmi dokumentum kiadásának 800. évfordulója tiszteletére szervezett esemény egy napra a 13. századot idézi, hogy a Városház térre látogatók minél többet megtudjanak a korszakról. Az ingyenes rendezvényen középkori nyomda, pecsétkészítés, papírmerítés, régizene és utcaszínház is várja az érdeklődőket a belvárosban 10 és 18 óra között.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek