1 évnél régebbi cikk

Kreatív vagy? Legyél Te is szabadúszó webdesigner!
Fehérvár Médiacentrum fotója
devakademia.hu
Kreatív vagy? Legyél Te is szabadúszó webdesigner!

A jövő az online megoldásoké, a digitalizáció az élet minden területén jelen van és egyre inkább jelen lesz, ehhez pedig online jelenlétre van szükség, amelyet az egyes cégek a honlapokon, e-kereskedelmi platformokon, webapplikációkon keresztül tudnak biztosítani. A webdesigner vagy honlapkészítő a ma egyik legígéretesebb szakmája.

Webdesignernek lenni rendkívül népszerű, emellett gyümölcsöző, hiszen nagy a kereslet irántuk, és a szakma akár országhatárokon is átívelhet kellő tapasztalat és kapcsolatok birtokában, továbbá a világ bármely pontjáról végezhető, így digitális nomádoknak is tökéletes.

Mit csinál egy webdesigner?

A honlapkészítés szerteágazó feladat, így érdemes főként a kezdetekkor egy-egy részterületre szakosodva nekikezdeni a tanulásnak. Ezt egyrészt a képességeid, másrészt az érdeklődésed, a fejlődési céljaid határozzák meg. A DevAkadémia online webdesigner képzésén az alapoktól kezdheted és szerezheted meg nemcsak az elméleti tudást, hanem a gyakorlati ismereteket is.

A honlapkészítés különféle szakaszokra, feladatokra bontható, és akár mindegyikhez társítható egy-egy szakember, azonban célszerű komplexen kezelni, így nem szükséges az egyes fázisokhoz kapcsolódó szakemberek munkáját koordinálni.

Egy jól képzett, gyakorlattal rendelkező webdesigner megtervezi a weboldalak részletes szerkezetét, az oldalak felépítését, elrendezését, biztosítja annak céges arculathoz történő illeszkedését. Hazánkban rendszerint a honlap CMS rendszerben történő felépítését is vállalják a webdesignerek, ami CSS és HTML ismereteket is feltételez.

Milyen készségek szükségesek ahhoz, hogy webdesigner legyél?

Fejlett vizuális kommunikáció és színérzék, valamint grafikai szoftverek (Photoshop, Illustrator vagy ezekhez hasonló, más termékek) középszintű ismerete, a digitális képfeldolgozásban, vektorgrafikában való jártasság elengedhetetlen. Előnyt jelent az ismertebb tartalomkezelő rendszerek ismerete, webergonómiai, CSS- és HTML-ismeretek, hogy a meglévő sablonokat át tudják alakítani a megrendelő igényei szerint.

A kreativitás mellett kritikai gondolkodást, műszaki, projektmenedzseri, kommunikációs készséget kíván az ügyfelekkel való gördülékeny és megfelelő kapcsolattartás érdekében.

Fontos, hogy egy webdesigner naprakész ismeretekkel rendelkezzen, tisztában legyen a webdesign trendekkel.

Mi szükséges még?

Mivel sokszor a webdesigner végzi a teljes honlap tervezését, így kellő ismeretek mellett a rendszer, illetve a felhasználói élmény tervezése, a UX design is a feladata lehet. Van, hogy egy webdesigner az arculattervezés irányába szakosodik, és a honlaphoz kapcsolódóan a grafikai elemek tervezését is magára vállalja.

Amennyiben érzel magadban kreativitást, jó a vizuális és szépérzéked, érdeklődést mutatsz a weboldalak kialakítása iránt, továbbá szeretnél a saját időbeosztásod szerint haladni a tananyaggal, online tanulással is elsajátíthatod a webdesigner szakma alapjait.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek