1 évnél régebbi cikk

A jövő fizetőeszköze megérkezett: itt a bőr alá illeszthető NFC-chip
Fehérvár Médiacentrum fotója
walletmor.com
A jövő fizetőeszköze megérkezett: itt a bőr alá illeszthető NFC-chip

A jövő még annál is futurisztikusabb, mint gondolnánk. A pár éve még botorságnak gondolt ötletek egyik napról a másikra elérhető, sőt, megfizethető dolgokká válnak. Ilyen például a fizetési chip is, melyet már itthon is megvehetünk.

A nyár vége óta hazánk mellett Európa 32 országában is elérhető, megvásárolható, aztán meg be is ültethető az a fizetési chip, melyet a Walletmor nevű brit-lengyel cég fejlesztett és értékesít. Mondhatnánk, hogy innen már csak egy lépés, hogy mi magunk legyünk a Robotzsaru, vagy netán a Terminátor, de azért ennyire ne szaladjunk előre.

Az ötlet maga nem is annyira ördögtől való. Az érintéses fizetés napjainkban már nemhogy megszokott, de lassan elvárt és szükséges minden kereskedelmi egységben. Az, hogy az üzletekben fizetéskor a bankkártyánk helyett a telefonunkat vagy okosóránkat vesszük elő és azzal fizetünk, már egyáltalán nem kuriózum. Lassan már azon mosolygunk, ha valaki még a pénztárcájából túrja elő a kasszánál a bankkártyáját.

Mindezeket figyelembe véve, és látva azt, hogy a bőr alá ültetett azonosító chipek, milyen hasznosak tudnak lenni egy-egy gazdáját kereső kutyus esetében, egyáltalán nem meglepő a beültethető NFC-chipek megjelenése a hétköznapokban is.

Ugyanakkor el tudom fogadni azt a véleményt is, hogy na azért ez már sok és az emberek nem négylábú ebek. Rendben, de ettől még a fejlődés megállíthatatlan, a chipek beültetése meg az egyén döntése. 

Kapcsolódó
Te mivel fizetsz: mobillal vagy bankkártyával?

A mobilfizetés lassan nyolc éve velünk élő fogalom, azonban ismertsége és elterjedése csak az utóbbi pár évben kezdett érezhetően növekedni. Sokan még ma sem tudják, hogy ez mire is való.

Hogyan működik?

Az érintéses fizetésre alkalmas testbe ültethető chip nagysága 28 milliméter, súlya nagyjából 1 gramm. Működési elve pedig pontosan azonos a bankkártyákból már megismert érintéses, NFC-chipek működésével. Magát a chipet egy különleges, testbe ültethető anyagba zárták, mely így minden kockázat nélkül kerülhet a bőr alá. Az eszközt a forgalmazó weboldalán tudjuk megvásárolni, melyet orvosi közreműködéssel lehet beültettetni például a kézfej bőre alá. 

Maga az NFC-chip egy prepaid kártyaként funkcionál, amelyre a Walletmortól független iCard szolgáltató segítségével tudunk pénzt feltölteni. A forgalmazó nyilatkozata szerint a chip hatósági jóváhagyással rendelkezik. A beültetés nem igényel komolyabb műtéti eljárást, ambuláns eljárásként 15 perc alatt elvégezhető és azonnal használható is.

A chip működése semmilyen áramforrást, és akkumulátort nem igényel. Ugyanakkor a forgalmazó felhívja a figyelmet, hogy a kockázatok elkerülése végett a beültetést csak szakavatott orvossal érdemes elvégeztetni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek