1 évnél régebbi cikk

Programok hétvégére: Fehérvári Lecsófőző Vigasság, Sárkányhajó Fesztivál, Gyereket a magasba, Fehérvári Irodalmi Napok és Nagy Táncválasztó
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Programok hétvégére: Fehérvári Lecsófőző Vigasság, Sárkányhajó Fesztivál, Gyereket a magasba, Fehérvári Irodalmi Napok és Nagy Táncválasztó
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined

Szeptember utolsó hétvégéjén is számos fehérvári program közül csemegézhettek: többek között főzhettek a Fehérvári Lecsófőző Vigasságon, szurkolhattok a Sárkányhajó Fesztiválon, vagy mozoghattok egyet a Nagy Táncválasztón.

Gasztro: Fehérvári Lecsófőző Vigasság
Mikor?: Szeptember 24., szombat 
Hol?: Zichy liget, Dózsa György út, Móri út

A Lecsófőző Vigasság Székesfehérvár egyik legrégibb és egyben legnagyobb közösségi rendezvénye. A kezdetektől fogva sikeres program ötletgazdája-alapítója Sipos József, a Fehérvár Televízió egykori igazgatója volt, aki hét éven át, haláláig szervezte és vezette is a programot.

Első alkalommal hatvan bográcsban rotyogott a lecsó, azóta ez a szám sokszor megtízszereződött, és 2022-ben is 480 főzőhelyet vásároltak meg: 265 magánszemély, 55 cég és 38 civil szervezet foglalt helyet munkatársainak, barátainak, családtagjainak a Zichy liget, Dózsa György út, Móri út egy vagy akár több pontjára, hogy együtt töltsenek egy napot.

A főzők számára korán indul a program, a kijelölt helyeket 6:30-tól lehet elfoglalni, berendezni, a területet az autóknak 9 óráig el kell hagyniuk. Azoknak, akik zsűriztetni is szeretnék lecsójukat, 10:30-ig lehet regisztrálni a Zenepavilon melletti standnál, az itt kapott időbeosztás alapján 12 és 15 óra között mutathatják majd be „alkotásukat” az ítészeknek, akik idén is a III. Béla király téren, a K&H Bank épülete előtt várják a legjobb lecsókat.

Sport: 17. Székesfehérvári Sárkányhajó Fesztivál
Mikor?: Szeptember 24., szombat 9:00
Hol?: Csónakázó-tó

A fesztiválnak idén is a Csónakázó-tó ad helyet, amely a város egyik legromantikusabb helyszíne. Sem látványban sem izgalmakban nem lesz hiány, a dobszó adja az ütemet és garantálja a hangulatot a legvidámabb versenyen, ahol amatőr és profi csapatoknak is szurkolhatunk.

Mozi: Magasságok és mélységek
Mikor?: Szeptember 22-től
Hol?: Cinema City Alba

2013 májusának végén egy egész ország figyeli aggódva a híreket, amikor a Mount Everest első magyar meghódítója, Erőss Zsolt a társával együtt eltűnik a Himalájában. Bár mindenki más még reménykedik, felesége, Sterczer Hilda élő adásában jelenti be, hogy felesleges az újabb mentőexpedíciók szervezése.

A következő hetekben a média szisztematikusan próbálja megtörni a nő keménységét. Első egész estés filmjében Csoma Sándor, számos nemzetközi fesztiválokon díjazott rövidfilm rendezője, a megtörtént eseményeket Erőss Zsolt felesége szemszögéből ábrázolja.

Cinema City Alba teljes moziműsora

Család: Gyereket a magasba
Mikor?: Szeptember 24., szombat 11:00
Hol?: Zichy liget

A székesfehérvári gyerekemelés a Fehérvári Lecsófőző Vigasság keretében lesz szeptember 24-én a Zichy ligetben. A lecsófesztiválon már 9 órától kézműves foglalkozásokkal és gyermekjátékokkal várják a kisgyermekes családokat, mely 10 órától 12 óráig buborék játszótérrel is kiegészül majd.

A színpadon 10:30-tól a Panna-bál zenekar Buborék mesekoncertje szórakoztatja majd a legkisebbeket, majd pontban 11-kor minden szülő a magasba emeli gyermekét, ezzel hívva fel a figyelmet a családi értékek és a gyermekvállalás fontosságára. A gyerekemelésben résztvevők apró ajándékot is kapnak majd a regisztrációt követően.

 

Kultúra: Fehérvári Irodalmi Napok
Mikor?: Szeptember 22-24., csütörtök-szombat
Hol?: Fehérvár több pontján

Könyvbemutatók, koncertek és zenés-irodalmi beszélgetések várják a Fehérvári Irodalmi Napok résztvevőit a városban négy helyszínen.

Szeptember 22-én, csütörtökön 18 órakor a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltárában Kemény Zsófia költő nyitja meg a fesztivált, majd ezt követően kezdődik Németh Róbert Nem vagyok itt és Szarka Károly Az én hibám című regényének közös könyvbemutatója. A beszélgetést Nemes Anna vezeti. Az est 20 órakor Leskovics Gábor VELEM szólókoncertjével folytatódik.

Prieger Zsolt zenész és Törőcsik Franciska színész zenés-irodalmi előadása, a Pilinszky és én szeptember 23-án, pénteken 19 órakor kezdődik az Új Magyar Képtárban. Prieger Zsoltnak, az Anima Sound System vezetőjének legnagyobb erőssége a művészi bátorság. Időről időre képes megújulni, feladni a már bevált, megszokott sémákat és valami egészen újba kezdeni.

Pilinszky János életművének tiszteletére alkotta meg a Pilinszky és én című zenés-irodalmi előadását, amely a kortárs magyar irodalom alapkövét és a hit-vallás-spiritualizmus gyönyörűségét viszik közel elektronikával és popzenével az emberekhez.

Szeptember 24-én, szombaton 16 órától a Petz Gasztrodélután vendége Parti Nagy Lajos lesz, akivel az Árnyékporocska - Kner Piroska élete és receptjei című könyvének születéséről beszélgetnek. 18 órakor Szabó Anna „Rozsi” akusztikus koncertje hallható, majd 20 órakor Henri Gonzo Magyar Melankolikus estje zárja a Fehérvári Irodalmi Napokat.

Kultúra: Kultúrházak éjjel-nappal
Mikor?: Szeptember 23-25., péntek-vasárnap
Hol?: Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ

Pénteken kora este a PetőfiTube eseményére várják a közönséget az SZKKK Fürdő sori épületében: a fiatalok számára meghirdetett művészeti találkozóra 10−35 éves korig bármilyen művészeti ágban jelentkezhettek az érdeklődők, hogy valamilyen formában bemutassák Petőfi Sándor emlékét.

A program résztvevői hallhatják a Waiting Room és a Szinopszis zenekart, élvezhetik A helység kalapácsa című komikus eposz alapján összeállított, rögtönzésekkel is kiegészített előadást, és láthatnak egy tűztáncos bemutatót is. Az aulában felállított 3D installációs elemek segítségével készülhetnek szelfik Petőfivel, a Petőfi kávéházban pedig a kort idéző ételeket, italokat kóstolhat a közönség.

Tánc: IV. Nagy Táncválasztó
Mikor?: Szeptember 24., szombat 16:30
Hol?:  Városház tér

Székesfehérvár tánciskolái is csatlakoztak a IV. Nagy Táncválasztó programhoz. Szeptember 24-én, szombaton 16:30 órakor a Városház téren egy flashmob előadással hívják fel a figyelmet az országos eseményre, majd szeptember 25-én, vasárnap 10-17 óráig 12 táncstílust próbálhatnak ki az érdeklődők a gyermekektől a senior korosztályig.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek