1 évnél régebbi cikk

Egy mindenek felett: az USB-C lesz a kötelező
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash/Marcus Urbenz
Egy mindenek felett: az USB-C lesz a kötelező

Évek óta nyüglődünk az USB-csatlakozók keveredésével. A technológia fejlődik, a szabványok újulnak, a felhasználók pedig állandóan keresik az éppen megfelelő csatlakozókat.

Azonban az évek óta fennálló keveredés és a hosszú hónapok óta tartó szakértői egyeztetések lassan ugyan, de meghozták eredményüket. Az Európai Parlament még 2021 őszén kezdte az egyeztetéseket, majd pedig az idén nyáron tárgyalt arról a javaslatról, mely egyszerűbbé és átláthatóvá tenné az USB-csatlakozók világát. 

Az egyeztetéseket követően pedig ezen a héten kedden végül megszületett a végleges döntés is, melynek értelmében az EU államaiban 2024 őszétől csakis kizárólag USB-C csatlakozóval szerelt okostelefonokat lehet majd forgalomba hozni. Az új jogszabályt nagy többséggel fogadta el az Európai Parlament.

A okostelefon gyártók tekintetében ez napjainkra az Apple-t érinti a legrosszabbul. Az éppen a hetekben megjelent új iPhone készülékek ugyanis még továbbra is az Apple saját szabványát támogató Lightning csatlakozóval debütáltak, míg a konkurens gyártók már jóval korábban váltottak az USB-C csatlakozókra.

Kapcsolódó
Az USB-C csatlakozó lett az EU favoritja

Évek óta fejtörést okoz, hogy a sok létező töltőcsatlakozó még véletlenül sem kompatibilis egymással. Úgy tűnik, ez nem csak a felhasználókat aggasztotta. Most az Európai Unió illetékesei is elhatározásra jutottak.

Nem csak az okostelefonok esetében!

A most elfogadott szabályozás azonban nem csak az okostelefonokat érinti. Az Európai Parlament közleménye szerint:

Gyártótól függetlenül ugyanazzal a C típusú USB-porttal lesznek ugyanis ellátva a legfeljebb 100 W teljesítményű, vezetékesen tölthető új mobiltelefonok, táblagépek, digitális fényképezőgépek, fej- és fülhallgatók, hordozható játékkonzolok, hangszórók, e-könyv-olvasók, billentyűzetek, egerek, hordozható navigációs rendszerek és laptopok.

A szabályozás egyetlen engedményt tesz csak, melynek értelmében a bevezetés ideje a notebookok esetében csak 2026., míg a többi eszköz esetében 2024. év vége.

A döntés felhasználói szempontból egyértelműen pozitív, sokkal egyszerűbb és könnyebb lesz az állandó töltést igénylő kütyükkel együttélés, nem utolsó sorban pedig jóval kevesebb elektronikai hulladék keletkezik.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek