1 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Márton-napi ludasságok, Disznótoros és Toroskáposzta Napok, Fehérvászon Függetlenfilm-fesztivál és Fekete Párduc 2.
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bukosza Zita
Fehérvári programok a hétvégére: Márton-napi ludasságok, Disznótoros és Toroskáposzta Napok, Fehérvászon Függetlenfilm-fesztivál és Fekete Párduc 2.
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined

November második hétvégéjén is számos fehérvári és környéki programmal számoljatok: többek között részt vehettek a Márton-napi ludasságokon, falatozhattok a Disznótoros és Toroskáposzta Napokon, vagy mozizhattok a Fehérvászon Függetlenfilm-fesztivál.

Kultúra: Szent Márton-napi ünnepség
Mikor?: November 11. péntek 13:00
Hol?: Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház

Idén is megrendezi Szent Márton-napi ünnepségét a Fehérvári Polgárok Egyesülete november 11-én, pénteken 13 órától a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A megemlékező ünnepségen számos programmal várják a résztvevőket: a Szent Imre Óvoda diákjainak műsora után Tornyai Gábor atya tart előadást Szent Márton életéről, valamint a Hermann László Zeneiskola diákjai Kneifel György irányításával zenélnek. A rendezvényen szokás szerint ludaskása és újbor kóstolás is várja a vendégeket.

Gasztro: Disznótoros és Toroskáposzta Napok
Mikor?: November 11-13., péntek-vasárnap 
Hol?: Velence Korzó

Hagyományosan november a disznóvágások ideje, a Velence Korzó most pedig elhozza nektek a házi disznóvágások ízvilágát. Így többek között lesznek finomabbnál finomabb hurkák, kolbászok, sonkák, csülkök, és disznóságok egész kavalkádja. Természetesen más ínyencségeket is kóstolhattok: többek között kürtőskalácsok, gofrik, marcipán édességek, churrosok, nyalókákat és kézművesség is várja az érdeklődőket. A rendezvény látogatása ingyenes és kutyabarát. Szóval lesz itt minden, hajrá, hajrá!

Mozi: Fekete Párduc 2.
Mikor?: November 10-től
Hol?: Cinema City Alba

A Marvel Studios új filmjében, a FEKETE PÁRDUC 2.-ben Ramonda királynő, Shuri, M’Baku, Okoye és a Dora Milaje azért küzdenek, hogy megvédjék országukat a világhatalmak beavatkozásától T’Challa király halálát követően.  A vakandaiak számára új fejezet nyílik a történelemben, hőseik pedig Nakia és Everett Ross segítségével új ösvényt jelölnek ki a királyság számára, amiben szerepet játszik Namor is, a titkos vízalatti nép vezetője.

Kultúra: Márton-napi ludasságok
Mikor?: November 11., 13.
Hol?: Csala, Kisfalud

A Márton-napi népszokások egyrészt az esztendő végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek. Másrészt felidézik azt a legendát, mely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal. A hagyomány szerint van Márton-napi időjóslás, nagy lakoma a karácsonyt megelőző böjt előtt, illetve fáklyás felvonulás. Ez utóbbi hagyomány német nyelvterületről ered és nálunk is meghonosodott.

November 11-én, pénteken 17 órakor a Csalai Közösségi Térben elevenítik föl a hagyományokat. A résztvevők ludas lámpásokat készíthetnek befőttesüvegből, melybe led világítást helyeznek, a külső dekoráció pedig a kreativitáson múlik. A szükséges alapanyagokat a szervezők biztosítják.

November 13-án, vasárnap a Kisfaludi Közösségi Házban 16 órakor kezdődő mesés, táncos, interaktív előadáson örömtáncolni hívják a közönséget. A műsor garantáltan jó szórakozás lesz kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az előadó társulat professzionális táncosokból, zenészekből, művészekből áll.

Kézműves: Tűvel és cérnával, gyermekalkotónap
Mikor?: November 12-13, szombat-vasárnap
Hol?: Kézművesek Háza

Második állomásához érkezik a Kalandozások a textilek világában című szakmai programsorozat a Rác utcában 2022. november 12-én, szombaton 10 órától.

Elsőként Foltvarrás Magyarországon címmel, majd Művészi csipkék a régi korok ruháin címmel lesz előadás. Az ebédszünetet követően 13 órától jön a gyakorlati foglalkozások, ahol apró tárgyakat lehet készíteni foltvarrással. A szakmai napot workshop zárja a magyar népviselet történetével kapcsolatban. A részvétel regisztrációhoz kötött, érdeklődni és jelentkezni lehet az alábbi elérhetőségeken: +36 20 259 2952; kezmuvesek@gmail.com.

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete folytatja a gyerekeknek szóló programsorozatát, amely minden hónap második vasárnapján jelentkezik. 2022. november 13-án 14 és 17 óra között alkotónapokon Bálint Zsuzsa és Telbisz Csilla foglalkozik a résztvevőkkel.

Mozi: 18. Fehérvászon Függetlenfilm-fesztivál
Mikor?: November 12., szombat
Hol?: Petz Söröző

A MéhkasAula művészeti csoport 1998-ban hozta létre a Fehérvári Filmesek Filmjei programot, melynek segítségével a helyi alkotók bemutathatják rövidfilmjeiket a közönségnek. 2004 óta a rendezvényt Fehérvászon Függetlenfilm-fesztivál néven rendezik.

A szervezők célja, hogy a bemutatkozási lehetőség mellett a folyamatos alkotásra is motiválják a filmkészítőket. Ahogy az elmúlt években, úgy idén is téma- és műfaji megkötés nélkül várták a műveket, melyekből előzsűri válogatja ki, melyik filmet mutatják be szombaton.

A 18. Fehérvászon Függetlenfilm-fesztivál november 12-én, szombaton 14 órától zajlik a Petz sörözőben.

Sport: Közönségkorcsolya
Mikor?: November 12-13., szombat-vasárnap
Hol?: Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok

Ismét megnyitja kapuit a korcsolyázók előtt az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok a Raktár utcában. November 12-én és 13-án, szombaton és vasárnap egyformán 17 és 20 óra között várják a közönségkorcsolya iránt érdeklődőket. A pénztár mindkét napon 15 perccel a rendezvény kezdete előtt nyit és 60 perccel a rendezvény vége előtt zár.

Vasárnap lehetőség lesz családi jegy vásárlására is, mely 2500 forintos, kedvezményes áron vehető igénybe. A jegy áráért két felnőtt és egy gyerek, vagy két gyerek és egy felnőtt, illetve három gyerek korcsolyázhat.

Csillagászat: Mars a tóPARTra!
Mikor?: November 12., szombat 
Hol?: Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló

Utazó Planetárium, szakvezetés a csillagdában, csillagászattal kapcsolatos előadás, játékos foglalkozások: a csillagok izgalmas eseményekkel tarkított világa iránt érdeklődőket várja november 12-én, szombaton 16-21 óra között a Fürdő sorra a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ és a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló. A programok ingyenesek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek