1 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: a magyar kultúra napja, A tél hangjai a Sóstón, flashmob a Szabad Színházzal, Péterfy Bori és Babylon
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Péterfy Bori & Love Band
Fehérvári programok a hétvégére: a magyar kultúra napja, A tél hangjai a Sóstón, flashmob a Szabad Színházzal, Péterfy Bori és Babylon

Január végéhez közeledve is számos fehérvári program közül csemegézhettek: többek között részt vehettek a magyar kultúra napja eseményein, kirándulhattok a Sóstón, megleshetitek a flashmobot az Igéző előtt, bulizhattok Péterfy Borival, vagy megnézhetitek a Babylont.

Kirándulás: A tél hangjai a Sóstón
Mikor: Január 20., péntek
Hol?: Sóstó Vadvédelmi Központ

Január 21-én, szombaton 10:15-kor A tél hangjai a Sóstón címmel indul interaktív túra. A résztvevők megismerkednek a természetvédelmi terület téli madárvilágával és a természet dallamaival, együtt hallgathatják meg a cinkék, őszapók, vörösbegyek és különféle récék hangjait, miközben életmódjukkal is megismerkednek. A túra időtartama 1,5-2 óra, a gyülekező a Sóstó Vadvédelmi Központban lesz. A részvétel regisztrációhoz kötött (sosto@szekesfehervar.hu; +36/22 202-373) és legfeljebb 25 főt tudnak fogadni. Fizetni ebben az esetben is átutalással, készpénzzel vagy bankkártyával a Tourinform irodában lehet.

Kirándulás: Indulj a nagyvadak nyomába!
Mikor: Január 21., szombat
Hol?: Pákozdi Pagony – Vadaspark és Arborétum

Testközelből megfigyelhetik, sőt, meg is simogathatják a szikaszarvasokat mindazok, akik részt vesznek a Pákozdi Pagony – Vadaspark és Arborétumban január 21-én, szombaton 11 órakor kezdődő Szika Szombat című programján.  Ezek az állatok hazánk vadasparkjai közül itt élnek a legnagyobb egyedszámban. A részvétel a belépőjegy megváltásával ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A jelentkezés az esemény napján, 10.45-ig, a pénztárnál lehetséges, Egyszerre maximum 10 ember tartózkodhat a szikakertben, etetni csak a Vadaspark által kínált ZOO-csemegével lehet. A programsorozat további szombatokon és szerdánként folytatódik.

Hazai nagyvadfajok nyomába eredhetünk a Pagony Nagyító program során január 21-én, szombaton 13.30 órától. A program mintegy egyórás állatbemutatóval és látványos etetéssel indul, majd 14.45 órától kézműves foglalkozás is lesz szintén egy órában. Várják mindazokat, akik szeretnék megtudni többek között, hogy mit jelent a búgás, honnan származnak a szikák és hogyan nevezik a vadaspark legsötétebb színű dámbikáját,. A program a gímszarvasok kertje melletti ZOO-csemege automatától indul a megadott időpontban, és a belépőjegy megváltásával ingyenes.

Mozi: Babylon
Mikor: Január 19-től
Hol?: Cinema City Alba

Damien Chazelle új filmje, a Babylon egy eredeti eposz, mely az 1920-as években játszódik Los Angelesben, Brad Pitt, Margot Robbie és Diego Calva főszereplésével, és a szereplőgárdát színesíti még többek közt Jovan Adepo, Li Jun Li és Jean Smart is. A túlméretezett ambíciók és elképesztő különcségek krónikája több karakter emelkedését és bukását követi nyomon a féktelen dekadencia és züllöttség korszakában a korai Hollywoodban.

Mozi: A Fabelman család
Mikor: Január 19-től
Hol?: Cinema City Alba

Sammy Fabelman mindene a filmkészítés, művészi lelkű édesanyja, Mitzi pedig büszkén támogatja és bátorítja érdeklődésében. A tudományokat többre tartó, munkájában sikeres apja, Burt se nézi rossz szemmel Sammy munkáit, ám inkább tekinti komolytalan hobbinak. Az évek folyamán Sammy mintegy dokumentálja családja kalandjait és egyre kidolgozottabb amatőrfilmeket készít húgai és barátai főszereplésével. 16 éves korában, amikor az Államok nyugati felére költöznek, Sammy felfedez egy szívszaggató titkot anyjáról, ami átértékeli kapcsolatukat és megváltoztatja mindannyiuk életét.

Kultúra: A magyar kultúra napja
Mikor: Január 21., szombat
Hol?: Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ

okszínű programmal ünnepli a magyar kultúra napját a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ január 21-én, szombaton: filmklasszikusok – Keménykalap és krumpliorr a gyerekeknek, Hippolyt, a lakáj a felnőtteknek – a kis kiállítóban, Polcz Alaine írásaiból készült előadás a színházteremben, kiállítás a Régimódi történet című színmű jelmezeiből.

Az eseményen a Székesfehérvári Balett Színház táncosait és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar muzsikusait is láthatja-hallhatja a közönség, zárásként pedig Szabó Balázs Bandáját hallhatjuk. Az érdeklődők magyar társasjáték-tervezők játékait is kipróbálhatják a program keretében, amelynek idején sötétedéskor a Méhkas Dia Project fényfestése öltözteti ünneplőbe a házat. Az ingyenes rendezvény 14 órakor kezdődik.

Tánc: Kákics táncház
Mikor: Január 21., szombat
Hol?: Iszkaszentgyörgy, Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér

Gyerekeknek és felnőtteknek is rendez táncházat a Kákics együttes január 21-én, szombaton Iszkaszentgyörgyön. A családokat 17 órától várják a Rákóczi út 2. szám alatti IKSZ (Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér) termébe.

Gyimesi, felcsíki, moldvai, palatkai, somogyi és széki táncokat tanulhatnak a résztvevők a Kákics táncházban szombaton. 17 órától a gyerekek, majd 18.00 órától a felnőttek oktatása zajlik Gula Miklós és Szász Attila vezetésével, közreműködik Nedvig Balambér. A belépés díjtalan, szeretettel várnak minden érdeklődőt!

Mozi: Magyar filmek a magyar kultúra napján
Mikor: Január 21., szombat
Hol?: Barátság mozi

Több mint három évtizeddel ezelőtt, 1989. január 22-én ünnepeltük először a magyar kultúra napját: a Himnusz kéziratának tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a költemény írását. A 200. évforduló tiszteletére az országgyűlés tavaly decemberben hivatalosan is emléknappá nyilvánította január 22-ét. Ennek a napnak az apropóján országszerte rendezvények egész sora emlékeztet gyökereinkre, hagyományainkra, évezredes múltunkra – ezekhez csatlakozik évek óta a Barátság mozi is.

A város művészmozija az előző esztendő három kiemelkedő, különböző műfajokban született alkotását választotta ki erre a napra. Elsőként, délután háromkor Jankovics Marcell utolsó munkája, a Toldi – A mozifilm látható, amit Bernáth Szilárd Larryje követ, majd a nap zárásaként, 19.30-kor Ljasuk Dimitry különleges alkotása, a Jóreménység-sziget látható – a filmet hetek óta telt házakkal vetíti a mozi.

Színház: Flashmob az Szabad Színházzal
Mikor: Január 21., szombat 
Hol?: Igéző

Január 21-én, szombaton 18:23-tól közös ünneplésre, flashmobra várja az érdeklődőket az Igéző. A Hungarikum Zenekar közreműködésével a terv szerint egy közös énekléssel köszöntenék mind a Magyar Kultúra Napját, mind pedig a fennállásának 65. évfordulóját ünneplő Szabad Színházat. Az eseménnyel egyben megnyitják a Szabad Színház jubileumi évét is, melynek során számos rendhagyó programmal készülnek a társulat tagjai.

A Szabad Színház korábban Videoton Színpadként is működött, ám 1991-ben a Színtér Egyesület létrehozásával felvette a ma is használt nevet. Az alapítás óta azon elv alapján működnek, miszerint alapvető jog a népek szabad művelődéshez való joga. Előadásaikban ismert kortárs és klasszikus darabok, saját művek és feldolgozások is helyet kapnak.

Koncert: Péterfy Bori & Love Band
Mikor?: Január 21., szombat
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Január utolsó napjaiban sokak kedvence, Péterfy Bori & Love Band is beugrik, hogy őrült bulival hangolódjanak a szintén a nyakunkban lihegő februárra.

Péterfy Bori a színészkedés mellett az 1994-ben alakult Amorf Ördögök zenekar tagja volt, akik a saját maguk által kitalált kacat-pop stílus követői voltak. 2007-es feloszlásuk után újra összeállt a brigád, és még abban az évben berobbant a Pétery Bori & Love Band a köztudatba. Azóta öt albumot és számos koncertet tudhatnak maguk mögött, többször jelölték őket Fonogram-díjra, legutóbbi lemezük pedig 2020-ban jött ki Szikra néven.

Kézműves: Gyermek alkotónap
Mikor?: Január 22., vasárnap
Hol?: Kézművesek Háza

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében Gyermek alkotónapot tartanak a Kézművesek Házában. Január 22-én vasárnap, 14-17 óráig gyöngyből, gyöngyfűzéssel alkothatnak a gyerekek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek