1 évnél régebbi cikk

A Microsoft elkezdi kivezetni a Windows 10-et is?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash/Clint Patterson
A Microsoft elkezdi kivezetni a Windows 10-et is?

Még csak pár hete, hogy a Microsoft elkezdte nyugdíjazni a Windows 7 és 8 verziókat, de úgy tűnik, a redmondi vállalat itt nem áll meg, és lassan a Windows 10 is sorra kerül.

Nem is oly rég írtunk róla, hogy nyugdíjba vonul a Microsoft egyik, ha nem a legsikeresebb operációs rendszere, a Windows 7 és viszi magával a jóval kevésbé kedvelt Windows 8-at is. Erre most úgy tűnik, hogy szépen lassan elbúcsúzhatunk a világ talán legtöbbet használt operációs rendszerétől, a Winodws 10-től is.

A Microsoft az új év elejét arra szánja, hogy gatyába rázza az igencsak széttagolt és megosztott operációs rendszer platformját. Talán úgy gondolják, itt az ideje a lehető legtöbb felhasználót a Windows 11 irányába terelni. Legyünk őszinték, a törekvés érthető. Jelen pillanatban a Windows 11 már túl van a bevezetés gyerekbetegségein, stabilitása, funkciói és kompatibilitása is a folyamatos fejlesztések révén már azon a szinten van, amire a Microsoft megtervezte: leváltani az összes korábbi Windowst.

Ennek egyik állomása, hogy január 31-től a Microsoft hivatalos oldaláról már nem letölthető a Windows 10 telepítési változata. 2023. február 1-től már csak és kizárólag a Windows 11 letöltése lesz elérhető a Microsoft oldaláról, ezzel egyidőben a cég a Windows 10 értékesítését is megszünteti saját csatornáin keresztül.

Kapcsolódó
Végleg búcsúzik a Windows 7 és a Windows 8

Nincs további frissítési ciklusa két, még ma is sok gépen futó Windows verziónak. Hogyan tovább, ha laptopunkon a Windows 7 rendszer működik?

Kétségbe esni természetesen nem kell. A Windows 10 terméktámogatása, az ezzel együtt járó biztonsági és vezérlőprogram frissítésekkel egészen 2025. októberéig megmarad. Sőt, aki még most szeretne gyorsan Windows 10 operációs rendszert vásárolni, az is megteheti, mert a viszonteladói hálózatban elérhető készleteket a Microsoft nem vonja vissza. Így azok a készletek  szabadon értékesíthetők.

Külön érdekesség, hogy a Windows 10 ára már hosszú hetek óta sokkal kedvezőbb, mint a Windows 11-é. Így sok szemfüles rendszergazda nálunk az Excomban is kifejezetten a Windows 10-et keresi, mely azáltal, hogy frissítési alapot képez egy későbbi Windows 11 telepítésre, kifejezetten jó vételnek tűnik az által, hogy ára közel 10 százalékkal olcsóbb is.

Ezzel is valószínűleg arra törekszik a Microsoft, hogy a kifutófélben lévő Windows 10 készletek elfogyását követően a frissítések révén mielőbb a Windows 11 legyen az egyeduralkodó a Windows operációs rendszerek között.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek