1 évnél régebbi cikk

Meglepő adatok érkeztek a Fejér vármegyei balesetek számának alakulásáról, és az is kiderült, melyik a legveszélyesebb út
·Közlekedésbaleset·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
fmc.hu
Meglepő adatok érkeztek a Fejér vármegyei balesetek számának alakulásáról, és az is kiderült, melyik a legveszélyesebb út
·Közlekedésbaleset·Utolsó frissítés: undefined

Bár országosan emelkedett a személyisérüléssel járó közúti balesetek száma, Fejérben csökkent a tavalyihoz képest is, a Covid-járvány előtti adatokhoz képest pedig negyedével.

Tavaly közel 15 ezer személysérüléses közúti közlekedési baleset volt az országban, 3,5 százalékkal több, mint 2021-ben, ám 11 százalékkal kevesebb, mint a Covid-járvány nélküli 2019-ben. 

"A 2022-es évben Fejér vármegye közútjain összesen 535 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt, ami 308 esetben könnyű, 211 esetben súlyos és 16 esetben halálos kimenetelű volt" - válaszolta megkeresésünkre a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Székesfehérvár Kommunikációs Szolgálata. 

Az összesen 535 személyi sérüléssel járó balesetben 785-en sérültek meg, 244-en súlyosan, míg a 16 halálos kimenetelű balesetben 22-en vesztették életüket Fejér útjain 2022-ben.

Az pedig már a Központi Statisztikai Hivatal kimutatásából derül ki, hogy az 535 eset azt jelenti, hogy az országos átlaggal ellentétben Fejérben csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma: az előző évhez képest 8,5 százalékkal, míg a koronavírus-járvány előtti adatokhoz képest 26 százalékkal, ami a legnagyobb mértékű csökkenés az országban. Ugyancsak Fejérben csökkent az előző évhez képest a legmagasabb arányban, 19 százalékkal a közlekedési balesetben megsérültek száma.

A KSH adataiból az is kiderül, hogy a halálos kimenetelű balesetek aránya Bács-Kiskun vármegyében volt a legmagasabb, 6,7 százalék, míg a súlyos sérüléssel járóké Fejérben és Bács-Kiskunban, mindkét területen egyaránt 39 százalék.

Ami a Fejér vármegyei utakat illeti: rendőrség tájékoztatása szerint 2022-ben a 6-os számú főúton történt a legtöbb személyi sérüléssel járó baleset, összesen 21, amely 12 esetben könnyű, 7 esetben súlyos, 2 esetben pedig halálos kimenetelű volt. Az M7-es autópálya helyi szakaszán összesen 18 esetet regisztráltak tavaly, ami 11 esetben könnyű, 7 esetben pedig súlyos sérüléssel végződött.

Ha országos viszonylatban nézzük a megyei számokat, akkor a Pénzcentrum elemzéséből az derül ki, hogy hiába a nyári roham a Balatonra, Velencei-tóra vagy az Adriára, a 7-es főút nem került be a top 5-be 98 balesettel, és az M7-es teljes szakaszán is "csak" 67-et regisztráltak. Ellenben a 6-os számú főút – tekintve a teljes szakaszán történt 107 esetet – ötödik az országos listán, amelyen a személysérüléses balesetek tekintetében a legrosszabb számai a 4-es főútnak vannak: itt 186 ilyen eset történt. Második az M1-es autópálya volt tavaly, ahol 116 személyi sérüléses balesetet regisztráltak.

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a három legfőbb baleseti ok a sebességtúllépés, az elsőbbségi szabályok megsértése, valamint a kanyarodási szabályok be nem tartása volt. Az 535 személysérüléssel járó esetnek több mint 95 százaléka a járművezetők hibájából történt, és 29 esetben ittas vezető okozta a balesetet.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek