10 hónapnál régebbi cikk

Új és hasznos biztonsági funkció érkezik a Gmailbe
Fehérvár Médiacentrum fotója
unsplash.com
Új és hasznos biztonsági funkció érkezik a Gmailbe

Az online biztonság napjaink egyik legfontosabb biztonsági kérdése. Eddig is az volt. Azonban amikor ezt már a nagy online cégek is zászlójukra tűzik, akkor nekünk felhasználóknak is oda kell figyelnünk.

Állandó téma az interneten és a hétköznapi életben is, hogy az online életben használt felhasználónevek, azonosítók és a hozzájuk tartozó jelszavak mennyi mindenhez is adhatnak hozzáférést. Elég csak belegondolnunk, hogy a mindennap használt e-mail címünket mennyi weboldalon használjuk bejelentkezési azonosítóként, ráadásul igen sokan az ehhez tartozó jelszót adjuk meg ilyenkor, pedig ez egyáltalán nem lenne szükséges. Sőt egyenesen veszélyes, azonban kétségtelen tény, hogy rettentően kényelmes.

Egy-egy online incidens alkalmával ezek a felhasználónevek és jelszavak könnyen rossz kezekbe kerülhetnek, mint ahogy erre az elmúlt években nem egyszer volt is példa. Milliónyi e-mail cím és a hozzá tartozó jelszó van már a kiberbűnözők birtokában, igaz nem minddel élnek vissza azonnal. De az adatok folyamatos megszerzése és azok gyűjtése az egyik legfontosabb dolga a sötét weben is tevékenykedő csalóknak.

Az így megszerzett adatainkkal aztán nagy mennyiségben kereskednek is. Rettentően sok pénzért ezek az adatok gazdát cserélnek, ráadásul nem is csak egyszer. Így fordulhat elő, hogy egy-egy adatlopásról csak évekkel később értesül a felhasználó, amikor a sokadik kézen keresztül vándorló felhasználó nevével visszaélnek, vagy kizárják fiókjából.

A megoldás kulcsa részben a felhasználóknál lenne, a sokkal tudatosabb és körültekintőbb online biztonság használatával. Azonban amíg a felhasználók ezt megtanulják, addig a nagy óriás szolgáltatók sem ülnek zsebre tett kézzel.

A múlt héten volt az idei Google I/O konferencia San Franciscóban, ahol a sok újdonság és érdekesség között az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó bejelentés pont az online biztonságunkkal kapcsolatos volt. A Google több biztonsági és védelmi fejlesztést is bejelentett, melyek mind-mind a felhasználók személyes biztonságát hivatottak védeni.

Kapcsolódó
Végleg búcsúzik a Windows 7 és a Windows 8

Nincs további frissítési ciklusa két, még ma is sok gépen futó Windows verziónak. Hogyan tovább, ha laptopunkon a Windows 7 rendszer működik?

Az egyik ilyen és talán a leghasznosabb fejlesztés, mely a Google-fiókokhoz köthető, hogy a Google mostantól folyamatosan szkennelni fogja a dark webet és megpróbálja hatékonyan figyelmeztetni a felhasználót, amennyiben azt érzékeli, hogy a felhasználó e-mail címét korábban már közzétették a dark weben. Az új fejlesztés a Dark Web Report nevet viseli és Amerikában már minden Gmail-fiók esetében aktiválta a Google. Globális bevezetése még ebben az évben megtörténhet.

Az újdonság keretében egy olyan vizsgálatot indíthat a felhasználó, ahol az e-mail címén túl akár egyéb személyes adatát is megadhatja, hogy mely adatokat ellenőrizze a keresés. Így például arra is lehet majd keresni, hogy egy-egy biztonsági szivárgás esetén nevünk, telefonszámunk, születési időnk is kiszivárgott-e.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek