7 hónapnál régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Múzeumok Őszi Fesztiválja, Aszalvölgyi Focikupa, családi délelőtt Sóstón és Magyarázat mindenre
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Fehérvári programok a hétvégére: Múzeumok Őszi Fesztiválja, Aszalvölgyi Focikupa, családi délelőtt Sóstón és Magyarázat mindenre

Októberben továbbra is számos fehérvári program közül válogathattok: többek között részt vehettek a Múzeumok Őszi Fesztiválja programjain, sportolhattok az Aszalvölgyi Focikupán, kilátogathattok a Sóstóra a családi délelőttre, vagy megnézhetitek a Magyarázat mindenre című filmet a moziban.

Sport: XI. Aszalvölgyi Focikupa
Mikor?: Október 7., szombat
Hol?: Túrózsáki úti műfüves sportpálya

A Felsővárosi, a Hétvezér, a Zentai Úti, a Kossuth Lajos, valamint a Széna Téri és a Vasvári Pál Általános Iskola 4. osztályos tanulóinak csapatai küzdenek meg egymással október 7-én, szombaton 9 órától a Túrózsáki úti műfüves focipályán. A XI. Aszalvölgyi Focikupán két csoportra osztva mérkőznek meg egymással a csapatok, majd helyosztókkal döntik el a végeredményt és az iskolák sportos küzdelmét megnyerő győztest.

A foci mellett azonban számos egyéb, egészségmegőrző és sportprogrammal várják a családokat szombaton: lesz közös edzés a szabadidőparkban, Nordic Walking és petanque is. A délelőtt folyamán környezeti tanácsadáson, egészségügyi szűréseken, általános állapotfelmérésen, továbbá életmód-tanácsadáson is részt vehetnek az érdeklődők.

Mozi: Magyarázat mindenre
Mikor?: Október 5-től
Hol?: Cinema City Alba

Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes.

Mozi: Tisza-tó, az ember alkotta paradicsom
Mikor?: Október 5-től
Hol?: Cinema City Alba

A Tisza évezredek óta kanyarog az Alföldön. Mióta az ember is megjelent a partján, próbálja a szolgálatába állítani a szőke folyót. Vizét issza, öntöz vele, felszabdalta és kiegyenesítette. Ötven éve pedig megállította, hogy egy nagy víztározót csináljon belőle. Akkor még nem tudta, hogy műve az ősi Tisza világát csalja elő. A folyó kiengedett vizének köszönhetően egy különleges élőhely keletkezett. Az ember építette, a természet belakta. Így jött létre az ember alkotta paradicsom: a Tisza-tó.

A film mesélője, Ljasuk Dimitry kézen fogja a nézőt, és mind a négy évszakot átívelve bemutatja, hogy az évtizedek során mivé lett ez a különleges hely. Mily gyönyörűt alkottunk, pedig nem is mi tettük azzá. De mi vagyunk azok, akik felelnek érte, akik megőrizhetik és vigyázhatnak arra az ajándékra, amit a természettől kaptunk.

Kirándulás: Erdők Hete és Állatvédelmi témahét
Mikor?: Október 7-8., szombat-vasárnap
Hol?: Pákozdi Pagony

Október 7-én, szombaton 10 órakor kezdődik az Erdők Hete országos rendezvénysorozat alkalmából szervezett tematikus program. Lesz vadasparki szakvezetés, vadetetés, rejtvénypálya, növényismereti séta és facsemete ültetése. Nagy létszám esetén több csoportot indítanak.

Az Állatvédelmi témahét keretében két program is lesz a Pagonyban. Október 8-án, vasárnap 10 órakor kezdődik az Állatvédelem a hazai erdőkben és a vadasparkban című esemény, melynek keretében szó lesz a hazai erdők vadvédelméről, a vadgazdálkodásról, de várható rejtvénypálya, szikaszarvas etetés és simogatás is

Természet: Családi délelőtt
Mikor?: Október 7., szombat
Hol?: Sóstó Természetvédelmi Terület

Izgalmas családi programokkal, túrákkal várják a látogatókat októberben a Sóstó Természetvédelmi Területen. Október 7-én, szombaton 10 órakor a Sóstó Látogatóközpontban családi délelőttöt rendeznek az állatok világnapja jegyében. A központ környezeti nevelői tematikus kézműveskedéssel, környezettudatos interaktív játékokkal, okostáblás foglalkozásokkal és mesetúrával készülnek.

Kultúra: Múzeumok Őszi Fesztiválja
Mikor?: Október 7., szombat
Hol?: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Alumíniumipari Múzeuma

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Alumíniumipari Múzeuma is kiveszi a részét a Múzeumok Őszi Fesztiváljából. Az intézmény október 7-én, szombaton több programmal is készül a látogatók számára. Többek között a Neumann János örökségé című számítástechnikai kiállításhoz kapcsolódva rendhagyó, interaktív számítógépbemutatót rendeznek 10 és 12 óra között. Az interaktív órán Baráth István, a Videoton Elektronika Vállalat, majd a Videoton Holding Rt. CD-gyárának volt igazgatója tart kerekasztal-beszélgetést.

Szintén szombaton 11:00 és 11:30 között QR-kódos kincskeresőt rendeznek Gusztival, a kalózzal. A történet szerint Guszti, a kalóz kincseket rejtett el a múzeumban, melyek megtalálását a QR-kóddal beolvasható hangfelvételek segítik.

A „Magyar Ezüst” újjászületése, avagy hulladékból hasznosat címmel kreatív foglalkozásra invitálják a látogatókat. Az alkalommal kenderzsineggel bevont virágtartókat, madáretetőket, kreatív sütemény kiszúrókat készíthetnek alumínium italosdobozokból. A foglalkozást 12:30 és 16:00 között rendezik meg.

A szombati programok sorát a 3D nyomtatás zárja: 14:00 és 15:30 óra között a programon résztvevők elsajátíthatják a 3D-s tervezés alapjait, valamint a tervezősoftware segítségével egyszerűbb figurákat állíthatnak elő, melyeket kisorsolnak a résztvevők között.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek