4 hónapnál régebbi cikk

Ezért ne használj USB-pendrive-ot adatmentésre
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash/SebastiaanChia
Ezért ne használj USB-pendrive-ot adatmentésre

Az adatmentés napjaink egyik legégetőbb és legfontosabb IT-biztonságtechnikai témája. Azonban annak mikéntje továbbra is sokszor csak félmegoldásokkal működik, melyek magukban hordozzák az adatvesztés lehetőségét.

Valószínűleg az adatmentés szóösszetétel már sokaknak ismerős. Itt a Kocka Blogban is többször volt már szó, több kontextusban is az adatok fontosságáról és azok megbízható tárolásáról. Azonban van egy másik legalább ilyen fontos szóösszetétel ebben a témában, ez pedig nem más, mint az adatvesztés.

Ezt talán kevesebbszer használjuk, azonban ha sor kerül rá, akkor annak súlya komoly és ráadásul az ezzel összefüggő folyamatok az esetek többségében nagy felfordulást bírnak okozni nem csak egy cég életében, de akár a családi informatikában is. Azonban kis odafigyeléssel az adatvesztés elkerülhető, megelőzhető.

A pendrive egyszerű használhatóságának és univerzális csatlakoztathatóságának köszönhetően az egyik legnépszerűbb adathordozó eszköz. És az előző mondatban benne is volt a legfontosabb jellemzője a pendrive-nak: adathordozó. Ez pedig azt jelenti, hogy az adatok hurcolására, átmeneti tárolására tökéletesen alkalmas. Ellenben élettartama tekintetében sok és komoly kihívásokkal küzdenek a pendrive-ok. Így tartósság tekintetében egyáltalán nem ajánlott például a családi fotók, vagy a céges könyvelés adatmentő, adattároló eszközeként tekinteni egy pendrive-ra.

Az USB pendrive egy mechanikai mozgó alkatrész nélküli, memória chip alapú adathordozó. A rámásolt adatokat bináris formában memóriacellákban tárolja. Ezek a memóriacellák elektronok formájában tárolják az egyesekből és nullákból álló adatainkat. Azonban ennek a tárolási formának van egy kevésbé ismert és kevésbé publikált tulajdonsága, miszerint ezek az adatokat tároló elektronok egy bizonyos idő elteltével elkezdenek elszivárogni. Vagyis az adatok az idő előrehaladtával elromolhatnak, mely azt eredményezheti, hogy a korábban még elérhető fotók, dokumentumok, egyéb fájlok nem lesznek megnyithatók.

De úgy összességében az is komoly fegyvertény, hogy a pendrive-ok elektronikájának, memória chipjének, vagyis az egész pendrive minőségének a záloga az, hogy egy-egy pendrive-nak mennyi is az élettartama. Egy-egy neves gyártó minőségi terméke, melyek nagy valószínűséggel minőségi alkatrészekből készültek, sokkal megbízhatóbbak, mint az ismeretlen tucattermékek, melyeket ont magából az internet bugyor-webáruháza, vagy amiket reklámhordozóként kapunk egy-egy rendezvényen.

Kapcsolódó
Adatmentés: vajon az Ön adatai biztonságosan vannak tárolva?

Azt mindenki tudja már, sőt, alapjában véve saját maga is érzi és használja, hogy a számítógép mennyire is tudja könnyebbé, gyorsabbá, egyszerűbbé tenni életünket, legyen az akár munka vagy szórakozás. De belegondoltunk-e abba, hogy mi van akkor, ha egy reggel a gép nem indul el?

De ezeken kívül az is nagyban befolyásolja a pendrive élettartamát, hogy milyen hőmérsékleti körülmények között és milyen gyakran használjuk. A memória chipek nem szeretik a nagy hőingadozásokat és azt sem szeretik, ha milliószor vannak használva, mint ahogy az állandóan számítógépben tartott pendrive, az állandóan bekapcsolt állapotot sem szeretik.

Az első pendrive még 1999-ben jelent meg. Az azóta eltelt közel 25 év tapasztalata alapján a minőségi eszközöket gyártók egy átlagos pendrive-nak 10 év élettartamot adnak, melyet a fent leírtak nagyban tudnak befolyásolni. Azonban igen gyakori eset, hogy még a nevesebb gyártók eszközei is elromolhatnak és a rajta tárolt adatok visszanyerése nem kevés energiát és főleg pénzt emészthet fel. Sok éves tapasztalatom alapján hozzánk, az Excomba is havi rendszerességgel érkeznek ügyfelek, hogy a hibás pendrive-ról mentsük le a családi fotókat vagy a gyerek beadás előtt álló dolgozatát.

Összességében elmondhatjuk, hogy a pendrive egy nagyon hasznos és nagyon innovatív adathordozó, de adataink biztonságát bízzuk inkább egy hagyományos DVD-lemezre, vagy külső HDD-meghajtóra. De a legjobb megoldás a hálózati adattároló, mely ugyan nem egy olcsó beruházás, de megbízhatóságban elsőrendű.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek