4 hónapnál régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Advent, éjféli mise, közönségkorcsolya, Aquaman és az Elveszett Királyság, A győztes gól
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
ÖKK/Simon Erika
Fehérvári programok a hétvégére: Advent, éjféli mise, közönségkorcsolya, Aquaman és az Elveszett Királyság, A győztes gól
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined

Karácsony hétvégéjén többek között részt vehettek a Fehérvári Advent záróprogramjain, csatlakozhattok a Varázslatos adventi készülődéshez a Késmárki közben, korizhattok az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok, vagy mozizhattok, ahol az Aquaman és az Elveszett Királyság lesz terítéken.

Ünnep: Fehérvári Advent 2023
Mikor?: December 22-23., péntek-szombat
Hol?: Belváros

December 22., péntek

Advent utolsó hétvégéjén ezúttal péntekre esik az egyházmegye negyedik gyertyájának meggyújtása. A Püspöki Palota kertjében, a vásárral és a Betlehemmel körülvéve, 16.30-kor gyújtja meg a gyertyát a koszorún Spányi Antal megyés püspök, akinek gondolatait az egyházmegye iskoláinak, óvodáinak műsora követi.

December 23., szombat

Karácsony szenteste már csak egy karnyújtásnyira van, Székesfehérváron azonban ilyenkor is nagy ünnepi forgatag és koncert várja a látogatókat. Ezen a késő délutánon, 17.35-kor az  Alba Regia Vegyeskar ünnepváró koncertje előzi meg a 18 órai gyertyagyújtást.

A város adventi koszorújának negyedik lángját is fellobbantják, majd 18.10-kor érkezik a Jazzation, Magyarország első számú jazz acappella együttese, amely azonban a világ népzenéiből is merít ihletet. Virtuóz feldolgozásaikat és saját szerzeményeiket ezúttal Székesfehérváron mutatják be.

Ünnep: Varázslatos adventi készülődés
Mikor?: December 22., péntek 15:00
Hol?: Késmárki köz

Az adventi időszakban még egy délután, december 22-én pénteken várja az ünnepre hangolódókat az Öreghegy szívében idén első alkalommal megszervezett programsorozat. A Varázslatos adventi készülődés a Késmárki közben kézműves foglalkozást és kellemes kikapcsolódást ígér.

Az Adventi kuckóban mézeskalács házikó készül, míg a Késmárki közben a helyi termelők és kézművesek árusítják portékáikat. Öreghegy központjában idén első alkalommal életre hívott Varázslatos adventi készülődés programsorozaton az elmúlt két hétvégén nagyon sokan megfordultak. Nemcsak a karácsonyi ajándékok beszerzése volt a cél, hanem egy jó kis beszélgetés, tartalmasan együtt töltött idő gyermekekkel, barátokkal.

Mozi: Aquaman és az Elveszett Királyság
Mikor?: December 21-től
Hol?: Cinema City Alba

Az óceán soha nem békés! Ezért nem pihenhet meg egyetlen percre sem az óceánok hét királyságának uralkodója. Black Manta megpróbálta már legyőzni Aquamant, a világ tengereinek urát (Jason Momoa), de kudarcot vallott. Továbbra is meg akarja bosszulni az apja halálát, így aztán bármire hajlandó, és bárkivel szövetkezik, hogy elpusztítsa ősellenségét. És most erősebb, mint eddig bármikor, mert megszerezte a legendák csodafegyverét, a fekete szigonyt, amelynek segítségével egy ősi, gonosz erőt szabadít a világra.

Aquaman kénytelen kiszabadítani börtönbe zárt testvérét, Orm királyt (Patrick Wilson), Atlantisz egykori uralkodóját. Békét nem kötnek, de átmeneti szövetséget igen – ha nem teszik meg, akkor Aquaman családja, azután az összes tenger, végül az egész világ elpusztul.

Mozi: A győztes gól
Mikor?: December 21-től
Hol?: Cinema City Alba

Az Oscar®-díjas Taika Waititi (Jojo nyuszi, Thor: Ragnarök) rendezésében készült A GYŐZTES GÓL Amerikai Szamoa futballcsapatát követi nyomon, miután 31:0-ra brutális vereséget szenvednek egy 2001-es FIFA mérkőzésen. Mivel ismét közelednek a világbajnokság selejtező mérkőzései, felbérelik a szebb napokat látott, renegát edzőt, Thomas Rongent, aki reményeik szerint változtat a világ legrosszabb focicsapatának sorsán.

Koncert: Leander Kills
Mikor?: December 22., péntek 19:00
Hol?: Fezen Klub

A hétvégén végre ismételten Székesfehérvárra látogat a Leander Kills, hogy az ünnepek előtt egy olyan őrült bulit hozzanak tető alá, amelyet garantáltan nem fogtok egykönnyen elfelejteni. Ha valaki esetleg nem lenne képben, a Leander Kills egy magyar metálegyüttes, amely Köteles Leander szólóprojektjeként indult 2015-ben, a Leander Rising feloszlása után.

Azóta pedig négy albummal és számos koncerttel örvendeztették meg rajongóikat, így úgy is lehetne fogalmazni, hogy sikerük töretlen. Ami persze egyáltalán nem csoda, ugyanis dalaik egyedi hangzásvilágának köszönhetően még az is könnyen rájuk tud kapni, aki annyira nem kedveli a metált. Én már csak tudom...

Sport: Közönségkorcsolya
Mikor?: December 22. és 25., péntek, hétfő
Hol?: Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok

A Hydro Fehérvár AV19 még két alkalommal lép jégre 2023-ban, de ez nem azt jelenti, hogy a korcsolyázás szerelmeseit ne várnák a jégcsarnokban az ünnepek alatt. Az év utolsó közönségkorcsolyáit ugyanis december 22-én, pénteken 17.00 és 20.00 között, valamint december 25-én, hétfőn 17.00 és 20.00 között rendezik.

A helyszínen büfé üzemel, valamint korcsolyakölcsönzésre és -élezésre is lesz lehetőség. További információkat a https://fehervarav19.hu/kozonsegkorcsolya oldalon olvashattok.

Ünnep: Éjféli mise
Mikor?: December 24., 24:00
Hol?: Szent István király-székesegyház

December 24-én a karácsonyi éjféli misét Spányi Antal megyéspüspök celebrálja a székesfehérvári Szent István király-székesegyházban. Az éjféli mise lezárja az adventet, föloldja a karácsonyi böjtöt és bevezeti az egész ünnepkört. Az éjféli misét más néven, a ragyogó fényesség miatt aranyos misének, valamint a Jézus születését hirdető angyalokra utalva angyalmisének is nevezik. 

A néphitben az éjfél a szellemek, a hazajáró lelkek és kísértetek ideje, amelyhez különös képzetek és hiedelmek fűződnek. A szokások szerint az éjféli misére vitték el a lucaszéket, hogy ráállva felismerjék a boszorkányokat. Az éjféli mise körül kialakult szokás- és hitvilág tele van bőség- és termékenység motívumokkal, illetve a hiedelmek szerint az éjféli misén a legalkalmasabb Isten áldását, segítségét és oltalmát kérni.

Az éjféli szentmisét a Fehérvár Televízió élőben közvetíti!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek