Itt az ideje az autók tavaszi/nyári felkészítésének!
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels/Nataliya Vaitkevich
Itt az ideje az autók tavaszi/nyári felkészítésének!

Az időjárás Székesfehérvár környékén is meglehetősen változékony volt idén tavasszal, így sokan nem is tudják, hogy még várható hűvösebb idő, vagy már készülhetünk a nyárra. Ez az autósok szempontjából fontos kérdés, hiszen elvileg lassan időszerűvé válna az autók nyári felkészítése.

Akinek autója van, biztos, hogy fejtörést okozott neki az idei tavasz, hiszen annyira változékony volt az időjárás, hogy nem lehet tudni, hogy már ki lehet venni a jégkaparót meg a jégoldót az autóból, és le lehet cserélni a téli szélvédőmosó folyadékot nyárira, vagy még ráérünk ezzel pár hónapot. Az abroncscsere kérdése is sok autóst foglalkoztat már, hiszen voltak már olyan meleg napok, melyek inkább a nyárra emlékeztettek minket, és nem a tavaszra.

Bár az időjárás várhatóan még áprilisban is megtréfál minket, az autó tavaszi/nyári felkészítését nem érdemes túl sokáig halogatnunk. De mit is jelent ez pontosan? Milyen feladatok vannak az autónkkal kapcsolatban, melyeket tavasszal illik elvégezni?

A nyári gumik már felkerülhetnek az autókra?

A tavaszi autófelkészítés egyik fontos eleme a nyári gumik felrakása, hogy a télieket eltehessük a következő szezonra. Érdekes kérdés persze, hogy mikor időszerű a gumicsere, hiszen az idén meglehetősen változékony az időjárás, hideg, hűvös időre éppúgy készülnünk kell, mint meleg naposra. A szakértők véleménye az, hogy a nyári gumik cseréje akkor időszerű, amikor a hőmérséklet tartósan 7 fok fölött van.

Bár az előrejelzés alapján a reggeli órákban lehet még 4-6 fok is, de napközben még a hűvösebb napokon is 10-12 fokra lehet készülni. Tehát, lehet, hogy még kellene fog egy vastagabb kapát nekünk, de az autónknak már jó lesz a nyári gumi is. Aki teheti, foglaljon időben időpontot a cserére, és a futómű ellenérzéséről se feledkezzen meg – írj a Gumiabroncs.

Akinek most időszerű a nyári gumivásárlás, azok számára már elérhetőek a nemzetközi abroncstesztek eredményei is, melyek megkönnyíthetik a vásárlást. Amikor nyári gumit választunk, fontos szempont lesz a megfelelő méret, és persze a vezetési stílusunk is. Emellett az sem mindegy, hogy benzin/dízel vagy elektromos autónk van, de aki a környezetbarát életszemléletet részesíti előnyben, már környezetbarát abroncsot is választhat.

Amit még mindenképp érdemes átnézetni tavasszal az autón

A nyári gumicsere azonban csak az első lépés az autónk tavaszi/nyári felkészítésében. A gumiszerviz után az autószerelőt is érdemes ilyenkor felkeresni, és átnézetni a kocsit, hogy mennyire viselte meg a téli időjárás. Ha hosszabb utazásokat tervezünk a nyáron, akkor pláne fontos, hogy az autónk a lehető legjobb állapotban legyen. A folyadékszintek ellenőrzése rendkívül fontos, de nemcsak a szélvédőmosó folyadék és a motorolaj cseréje, megfelelő szintje lényeges, hanem a fék és váltófolyadék állapota is.

És ha már szóba került a fék és a váltó, ezeket sem árt megnézetni, ahogyan a motort sem. Mivel a nyárra készülünk fel, a klímát is időszerű megnézetni, ugyanis télen hajlamosak vagyunk arra, hogy egyáltalán nem kapcsoljuk be, ez pedig ahhoz vezethet, hogy nyáron, amikor kellene, nem működik megfelelően.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek