KITAJ - Kit ajánlottam? Választási ajánlás ellenőrzés online
Fehérvár Médiacentrum fotója
hvg.hu
KITAJ - Kit ajánlottam? Választási ajánlás ellenőrzés online

Heteken belül választ az ország. A választási adminisztráció alapvető része, hogy mi, polgárok képviselő-jelöltekre teszünk ajánlást. Azonban a bizalom erősítése végett ezeket az ajánlásainkat ellenőrizhetjük is.

Az elektronikus ügyintézés és e-közigazgatás már évek óta megkönnyíti az életünket. Az évek előrehaladtával a hivatali ügyintézés egyre több területén élhetünk az online világ adta kényelemmel. Az Ügyfélkapu segítségével elérhető számos szolgáltatásról esett már szó itt a Kocka Blogban is. De a közműátírás, a NAV mobil appja és az EgészségAblak közel sem meríti ki a polgárok széles lehetőségeit.

A választásokat megelőző ajánlási rendszer ellenőrzésének a lehetőségét még 2022-ben vezette be a Nemzeti Választási Iroda. Nem titkolt célja a KITAJ rendszernek, hogy a jelöltajánlási folyamat átlátható és megbízható legyen. Ezzel is segítve a visszaélések és csalások megelőzését.

Az ajánlások online ellenőrzési lehetőségének alapvető feltétele - akárcsak a többi e-ügyintézésnek is - az előzetes, ingyenes Ügyfélkapu-regisztráció. Ha még nincs ilyenünk, azt bármely okmányirodában kezdeményezhetjük. 

Kapcsolódó
Védelem a netes csalások ellen: KiberPajzs

Az online világ jelentette veszélyek cseppet sem elhanyagolhatók. Azonban a sok negatív élmény és tapasztalat ellenére még mindig sokan válnak áldozattá.

Az ellenőrzés folyamán arról tudunk megbizonyosodni, hogy a júniusi önkormányzati és EP-választás során mely önkormányzati és EP-választási ajánlásgyűjtő ívet írtuk alá. A szervezetek által összegyűjtött és a választási irodák által ellenőrzött listák bekerülnek az NVI által vezetett online rendszerbe. Az így létrejött adatbázisból pedig könnyen visszakereshető, hogy a választópolgár mely jelöltet és listát támogatta ajánlási aláírásával.

Az ellenőrzés nemcsak arra ad lehetőséget, hogy a tudtunk nélkül visszaéltek-e a nevünkkel és adatainkkal, hanem arra is, hogy ezáltal kiszűrje a rendszer a többszörös ajánlás lehetőségét is, mivel egy-egy jelöltet és listát a választópolgár csak egynek az aláírásával támogathat. A többszörös (azonos jelöltre többször) leadott ajánlások nem érvényesek.

Az ellenőrzési folyamatot az alábbi linkre kattintva tudjuk indítani: KITAJ, ahol az ügyfélkapus bejelentkezést követően azonnal láthatjuk is, hogy melyik jelöltet és listát támogattuk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek