4 hónapnál régebbi cikk

Itthon is indul a digitális személyi igazolvány: itt a DÁP mobilapp
Fehérvár Médiacentrum fotója
dap.gov.hu
Itthon is indul a digitális személyi igazolvány: itt a DÁP mobilapp

Az elektronikus közigazgatás, vagy csak egyszerűen az online hivatali ügyintézés újabb fokozatba kapcsolt, melynek előnyeit mi állampolgárok élvezhetjük csak igazán.

Az online térbe költözött állami ügyintézések sora már cseppet sem csekély, bár nyilván lehet még hova fejlődni. Azonban ennek a fejlődésnek most egy igen sarkalatos pontjához ért a folyamat.

Május 18-tól már letölthető és aktiválható az az okostelefonos alkalmazás, mely hivatalos iratainkat az okostelefonba költözteti. A fura nevű alkalmazás persze nem csak erre lesz használható. A DÁP mobilapp (Digitális Állampolgár) elsődleges célja, hogy az elkövetkező két évben a fejlesztések során a személyes ügyintézések szerepét átvegye a hivatali ügymenetek területén. Ennek jelentőségét és szerepét bárki érezheti, aki valaha is járt már kormányablakban és állt ott sorban…

A Digitális Állampolgár alkalmazás elsődleges célja, hogy hatékonyabbá és kényelmesebbé tegye a közigazgatást. Azonban használata a hétköznapokban is számos hasznos funkciót ad majd a felhasználóknak. Az alkalmazás letöltése és használata értelemszerűen ingyenes. Telepítést követően az alkalmazás ellenőrzi, hogy készülékünk megfelel-e a szükséges biztonsági kritériumoknak, majd ezt követően van lehetőségünk egy biztonsági kód és a biometrikus azonosítás beállítására. Azonban a biztonsági folyamat itt nem ér véget és ez érthető is.

A már telepített és beállított alkalmazást az első használat előtt regisztrálnunk kell a kormányablakban. Ennek oka érthető és szükséges is, hiszen csak így lehet garantálni azt, hogy valóban a jogos felhasználó szeretné használni az applikációt. Azonban ez hasonlóan működik az eMagyarország felület használatának megkezdése előtt is, itt is szükséges egy egyszeri személyes regisztráció egy kormányablakban.

Kapcsolódó
Közműátírás egyszerűen: Itt az e-bejelentő

Akkor jön csak az igazi próbatétel, miután túl vagyunk egy költözés fárasztó és megterhelő maceráján. Egyesével fel kell keresni az összes közüzemi szolgáltató ügyfélszolgálatát és bejelenteni a változásokat, átírni az adatokat.

Ezt követően már használhatjuk is az alkalmazást, melynek elérhető funkciói folyamatosan fognak az elkövetkező két évben fejlődni. Jelenleg a kormányhivatali regisztrációk folynak. Az alkalmazás első funkcióit szeptember hónapban indítják, melyek már a kezdetekkor is számos hasznos lehetőséget adnak:

  • személyazonosság igazolása egy esetleges rendőri intézkedéskor;
  • összes személyes adatunk, okmányunk (gépjárműveké is) egy helyen való kezelése, akár azok hitelesített továbbküldése;
  • eMagyarország online belépés felhasználónév és jelszó nélkül, a DÁP app segítségével;
  • digitális aláírás lehetősége;
  • digitális erkölcsi bizonyítvány igénylése;
  • időpontfoglalás kormányablakba.

A jövő pedig nyitott, a tervek szerint a DÁP alkalmazással lesz lehetőségünk akár a közműszolgáltatók oldalaira is belépni, de tervezik a gépjármű adásvétel online lehetőségét is, sőt 2025 végére akár az összes fizikai okmányunkat is kiválthatjuk a segítségével.

A Digitális Állampolgár Program elérhető a dap.gov.hu oldalon, ahol az okostelefonos alkalmazások letöltése is elérhető akár Android, akár Apple telefonokra.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek