2 hónapnál régebbi cikk

Ősztől érkezik a legújabb fizetési mód, a qvik
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unslpash/AlbertHu
Ősztől érkezik a legújabb fizetési mód, a qvik

A technológia erőteljes fejlődése életünk minden szegmensében megfigyelhető. Azonban ha csak egy ilyen területet kellene kiemelnünk, akkor a pénzügyi szektor és a mögötte álló technológia az elmúlt években világszinten is kilőtt.

Az utóbbi pár évben itthon is megfigyelhető, hogy nem csak a fintech cégek terjeszkedésében merül ki a pénzügyi technológia fejlődése. Elég csak az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) bevezetésére és a vele együtt járó újdonságokra gondolnunk. Az AFR legismertebb funkciói kétségtelenül a pár másodpercen belül megvalósuló utalások és a fizetési kérelmek egykattintásos jóváhagyása a felhasználók részéről. 

Ugyanakkor az újdonságok bevezetése folyamatos és ennek előnyét mi felhasználók élvezhetjük a leginkább. A Magyar Nemzeti Bank információi szerint szeptembertől a bankkártyás fizetés és a fizetési kérelem mellett az üzletekben megjelenik egy újabb fizetési opció is: a qvik.

Indul a qvik fizetési rendszer!

Már maga az elnevezés is magában hordozza a lényeget. Az angolból érkező szójáték a gyorsaságra utal (quick), míg a “q”, a QR kódos technológiára, melyre épül maga a rendszer. A qvik fizetési rendszer lényege, hogy a kasszánál állva a fizetéshez elegendő lesz csak egy QR kód beolvasása. Ez így magában nem akkora újdonság, talán. Azonban ha kicsit jobban kitekintünk, akkor a qvik egy gyorsan elterjedő technológia lehet itthon.

Kapcsolódó
Kicsoda a rendszergazda? És egyáltalán mit csinál?

Sokan vannak, akik nem is gondolnak bele abba, hogy mitől működik egy számítógép, hogyan kerülnek a céges dokumentumok a notebookra, vagy éppen ki az, aki az új céges notebookra rávarázsolja a céges levelezésünket.

Szeptembertől fizetéskor elegendő lehet a bankkártya, vagy a telefonban digitálisan tárolt bankkártya helyett egyszerűen csak a mobilbanki alkalmazásunkkal lefotózni a pénztárgép vagy a bankkártya terminál kijelzőjén megjelenő egyedi QR kódot. Ez a QR kód digitális formában tárolja a fizetéshez szükséges összes szükséges információt.

A qvik fizetési rendszer legnagyobb újdonsága, hogy az nem bankkártyás fizetésként valósul meg, hanem az AFR rendszeren keresztül azonnali átutalásként érkezik a pénzösszeg a kereskedőhöz. Ennek jelentősége abban rejlik, hogy a bankkártyás fizetések átfutási ideje általában 1-2 nap, szemben a qvik azonnali fizetésével. További előnye lehet az MNB által fejlesztett új fizetési rendszernek, hogy a kereskedőket terhelő költségei kedvezőbbek lesznek, mint a jelenleg is legelterjedtebb bankkártyás fizetésnek.

Kíváncsian várjuk a hazai qvik rendszer őszi indulását, melynek a vásárlókon túl talán leginkább az itthoni kis- és középvállalkozói szektor fog a legjobban örülni, már ha népszerűsége megközelíti majd a bankkártyás fizetés elterjedtségét.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek