3 hónapnál régebbi cikk

88 éves korában elhunyt Donald Sutherland
Fehérvár Médiacentrum fotója
Mafab
88 éves korában elhunyt Donald Sutherland

Csütörtökön távozott az égi színpadra Donald Sutherland. A színész Miami városában hunyt el. A halálhírt a színészlegenda szintén színészi pályára lépett fia, Kiefer Sutherland tudatta a közösségi médiában - írja az MTI.

„Személyesen úgy vélem, hogy a filmtörténet egyik legmeghatározóbb alakja volt. Nem riadt vissza egyetlen szereptől sem, legyen az jó, rossz, vagy rút. Szerette, amit csinált, és azt csinálta, amit szeretett és az ember ennél nem kívánhat többet” – írta Kiefer Sutherland az X-en.

Donald Sutherland az Atlanti-óceán partján fekvő Saint John városában született, Kanadában. A közeli Bridgewater nevű kisvárosban nőtt fel. Már tizennégy évesen rádiósként dolgozott. A torontói egyetem mérnökhallgatójaként lépett be az intézmény színjátszó csoportjába, és az elismerő vélemények hatására döntött úgy, hogy kipróbálja a színészi pályát. A Londoni Zenei és Drámai Akadémia elvégzése után egy skóciai repertoárszínház tagja volt, s kezdett epizódszerepeket kapni televíziós sorozatokban.

A filmvásznon 1964-ben mutatkozott be az Élőhalott kastélya című olasz horrorfilmben. A világhírnevet azonban Hawkeye Pierce szerepe hozta meg számára Robert Altman M.A.S.H. című filmjében, amelyben Elliott Goulddal fergeteges párost alkottak.

Hat évtizedes filmes pályafutása során olyan filmekben szerepelt, mint A piszkos tizenkettő, Az éhezők viadala, a Klute, a Kelly hősei, a Tű a szénakazalban, illetve a négy Oscarral elismert Átlagemberek.

Pályafutása elismeréseként 2017-ben Oscar-életműdíjat kapott. Elnyerte az Emmy-díjat és két Golden Globe-díjat is átvehetett.

A színész fia Instagram-oldalán így emlékezik meg apjáról.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kiefer Sutherland (@kiefersutherland) által megosztott bejegyzés

Sutherland öt gyermeke közül néhányan szintén színészi pályára léptek, az Emmy- és Golden Globe-díjas Kiefer Sutherlandet jól ismeri a közönség egyebek mellett a 24 vagy A kijelölt túlélő című népszerű sorozatokból.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók