Így mobilozzunk a külföldi nyaralás idején
Fehérvár Médiacentrum fotója
unspalsh.com/freestock
Így mobilozzunk a külföldi nyaralás idején

Az elmúlt években a szolgáltatók sokat változtattak a külföldi mobilhasználat árazásán, igaz ehhez kellett az EU szabályozása is. Ugyanakkor mi felhasználók élvezhetjük ennek jótékony hatását. Persze a körültekintés még így is elkél.

Korábban egy külföldi nyaralás után itthon nem egyszer szembesülhettünk a hónap elején érkező mobilszámla cseppet sem csekély összegével, lévén a roaming használat igen borsos tudott lenni. De ez már a múlt. Az Európai Gazdasági Térség (EGT) területén a szolgáltatóknak az 50 euró összeget elérő szolgáltatási díj esetén a felhasználót SMS-ben kell értesíteniük és ilyenkor a szolgáltatást korlátozniuk annak érdekében, hogy az előfizetőt ne érhesse tudtán kívüli eltúlzott költség.

A másik fontos része a külföldi mobilozásnak, hogy az EGT területén belül az uniós rendeleteknek köszönhetően a felhasználót azok a feltételek illetik meg a díjazás tekintetében, mintha ezt otthon tenné meg. Ez a “Mobilozz úgy, mint otthon” elve. A lényeg az, hogy a szolgáltató nem kérhet drágább díjat az EGT területén belüli külföldi mobilozásért, mint azt tenné belföldön. Így, ha egy európai nyaralás helyszínéről telefonálunk haza a családnak vagy Horvátországban nyaralva hívjuk fel a Spanyolországban üdülő haverokat, ezt a Magyarországon megszokott díjakon tehetjük meg.

Ilyen esetekben a roaming díjakat úgy számolják, mintha itthon hálózaton kívül telefonálnánk. Sőt, ha az itthoni díjcsomagunk tartalmaz díjmentes hívásokat, akkor azokat az itthoni használathoz hasonlóan külföldön is (EGT belül) megtehetjük.

Kapcsolódó
Egyszerű wifi-csatlakozás QR-kóddal

Az internet bitjei után úgy kapkodunk, mint a partra vetett hal a levegő után. Ha telefonunk nincs wifi közelben, a mobiladat pedig lefogyott, szinte látjuk ahogy az okostelefon kijelzője behorpad a bitek és bájtok kapkodása közepette.

Mobilinternet

A külföldi mobilinternet esetében is érvényes a fenti elv. Főszabály szerint a belföldi adatkeretünk erejéig az EGT-n belül is használhatjuk felár nélkül a gigabájtjainkat. Azonban, ha korlátlan vagy kedvezményes díjcsomagunk van, akkor a szolgáltató meghatározhat egy adatkeretet, és csak erre a meghatározott mennyiségre érvényes a kedvezmény, fölötte már más díjszabás érvényesül. Ezt érdemes még itthon a szolgáltatótól megkérdezni.

Beállítások

Külföldre utazáskor rendszerint sms-t kapunk a határ átlépésekor, melyben tájékoztatnak az új hálózatra csatlakozásról és annak a díjazásáról. Ezt érdemes megtartanunk, és figyelmesen elolvasnunk. Fontos, hogy telefonunkban van lehetőség a Beállítások menün belül a roaming engedélyezésére és tiltására is. Ezt külön megtehetjük a hívások és a mobiladat tekintetében is. De arra is van lehetőségünk, hogy itt, a Beállításokban akár egy adatmennyiségi limitet is beállítsunk magunknak, melyet nem szeretnénk semmiképpen sem túllépni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek