A Google is igyekszik a csalók elleni küzdelemben
Fehérvár Médiacentrum fotója
unsplash.com/SolenFeyissa
A Google is igyekszik a csalók elleni küzdelemben

Lassan életünk minden apró mozzanata az online világhoz kötődik, annak minden előnyével és veszélyével együtt is. Így nem csoda, hogy a csalások egészen csekély hányadától eltekintve azok is ott összpontosulnak.

A nagy online szolgáltatók is felismerték ezt, és az utóbbi években egyre többször és egyre többet próbálnak tenni felhasználóik védelme érdekében. Így van ezzel a Google is. Folyamatosan hívja fel a felhasználók figyelmét különböző módokon az interneten ránk leselkedő csalásokra. Ám most egy egészen praktikus és hasznos aprósággal rukkoltak elő.

A felismert és azonosított csalások igen nagy részét a megtévesztő e-mailek teszik ki. Talán nincs is olyan olvasónk, aki ne találkozott volna olyan megszólalásig valódinak tűnő emaillel, melyegy-egy nagyobb szolgáltató (Posta, E.on, bank, stb.) vagy csomagküldő cég nevében érkezett volna. Természetesen ezek a beérkező emailek mind arra játszanak, hogy a címzettet megtévesztve rávegyék a felhasználót, hogy a levélben szereplő linkekre kattintva valamilyen interakció történjen. Így megpróbálva hozzáférni személyes adataikhoz, sőt, nem ritkán a pénzükhöz is. Ezen próbál most a Google szigorítani.

Jönnek a kék pipák a feladó neve mellé

A Google még tavaly év végén kezdte el bevezetni azt a hitelesítő folyamatot, mely azt hivatott tanúsítani, hogy a levél küldője megbízható és valóban annak a szervezetnek a nevében küldi a levelét, melyet a levélben olvashatunk is. Ennek a folyamatnak egy igen szigorú autentikációs rendszere van, melyet az elmúlt hónapokban még szigorítottak is a felhasználók érdekében.

Kapcsolódó
Itthon is indul a digitális személyi igazolvány: itt a DÁP mobilapp

Az elektronikus közigazgatás, vagy csak egyszerűen az online hivatali ügyintézés újabb fokozatba kapcsolt, melynek előnyeit mi állampolgárok élvezhetjük csak igazán.

A folyamat a valóságban úgy néz ki, hogy a szervezeteknek van lehetőségük magukat a Google rendszerébe regisztrálni, melyet követően, ha felhasználóiknak elektronikus levelet küldenek, akkor a Gmail a hitelesített feladók címe mellett egy kék hitelesítő pipával jelzi azt, hogy a küldő valóban a saját nevében küld levelet és nem egy megtévesztő e-mailről van szó.

Ez a fajta biztonsági funkció idáig csak az asztali, webes böngészőkben volt elérhető. Azonban ez a lehetőség az elmúlt hónapokban olyan jól vizsgázott, hogy a Google mostantól a sokkal többek által használt okostelefonos alkalmazásban is elérhetővé teszi.

A biztonságot jelentő kék pipák megjelenése az okostelefonokon folyamatos, az applikációk frissítését követően azok automatikusan meg fognak jelenni, amennyiben a feladó hitelesítette szervezetét a Google rendszerében.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek