7 évnél régebbi cikk

Királyi Napok királyi időjárással?
Fehérvár Médiacentrum fotójaKirályi Napok királyi időjárással?

Úgy néz ki, hogy az idei Királyi Napok programsorozat nem az időjárásról fog szólni.

A tavalyi fesztiválzuhatag kicsit hektikusra sikeredett, legalábbis, amit az égiek rendeztek. Eleinte kánikula (ekkor volt a valaha leghosszabb hőségriadó, ami több mint 10 napig tartott), majd a hőséget lezáró csihi-puhi nagy vihar, végül Szent István ünnepnapján 15 fok, eső, elmaradó tűzijáték. No persze a tökéletes időt most sem ígérhetünk, de egyelőre úgy néz ki, hogy ilyen szélsőségektől nem kell tartani.

A Koronázási Szertartásjátékok szombati és vasárnapi előadásait szinte biztosan már-már tökéletesnek nevezhető időjárási körülmények közepette tarthatják meg. Esőre nincs kilátás, hőség nem lesz, a kicsit hűvösebb nyárestéket nem kedvelőknek pedig egy kis vékony - vékonyabbaknak vastagabb - pulcsi kíséretében feledhetetlen élményben lehet majd részük.

A nappali programok a hétvégén hasonlóan tutinak ígérkeznek. Igazi Belvárosába csábító idő lesz. És még a nagy tavaink sem lehetnek akkora konkurenciák, hiszen a hétközi hidegfront okán csak 20 fok körül lesznek, így max a régről itt maradt NDK turisták vízbeli ugrálását láthatjuk majd ott. Jó hír még az is, hogy a hétvégi napokon már a hőmérő higanyszála a prímának mondható 25-28 fok körül fog mozogni, egy-egy naposabb órában már jelentősen megnőhet a kézműves és sztenderd sorokat árusítók előtti sör is - miket beszélek én: söröket árusító sor is.

És mi várható a jövő heti programok során, no meg kiemelten Nemzeti Ünnepünkkor?

Hát az már nehezebb dió, pontosabban bizonytalanabb idő. Az időtáv már hosszabb és persze elvárhatjuk az időjósoktól, hogy megmondják előre akár több héttel is, hogy adott napon milyen idő lesz, de kérem, ott van a szakma elnevezésében a lényeg: JÓS. A jós pedig nem más, mint az, akinek a jövőt, azaz a még meg nem történt dolgokat kell a jelenben megmondania. És lehet ilyen, meg olyan szuper számítógép, meg szuperképletek a légkör fizikai jellemzőinek kiszámításához, ma még mindig ott tart a tudomány, hogy 1-3 napra tudunk viszonylag biztosat az időjárás alakulásáról mondani, és ahogy nő az időtáv, úgy nő a bizonytalanság és a hibalehetőség is.

No, most, hogy így előre felvezettem azt, hogy kérem ne engem szidjanak, ha mégsem az az idő jön be, mint amit mindjárt felvázolok, akkor lássuk, hogy mi a jelenlegi előrejelzések szerint a talán legvalószínűbb jövő heti folytatás: az átlagosnak megfelelő hőmérsékletek, azaz nappal 25-28 fok, az ilyentájt megszokotthoz képest ici-picit hűvösebb éjszakák 15 fok körül. És hát a legfontosabb: lesz-e eső? A hétvégén gyakorlatilag kizárt, de hétfőtől kicsit már megnő az esélye és ez az esély a hét további napjain is fennáll, de olyan eső, netalántán pusztító vihar, amely az egész napos programokat elmosná, olyan egyelőre nem várható. Mivel a bizonytalanság megvan, ezért érdemes nézni, figyelni az adott napra szóló éppen aktuális, friss előrejelzéseket is. És ezt hol tehetik meg: például itt, ezen a honlapon, aktuálisan, frissen, ropogósan.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek