5 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Mangalica Fesztivál, Critical Mass és Chrono Classic
Fehérvár Médiacentrum fotója
Székesfehérvár Turizmus
Fehérvári programok a hétvégére: Mangalica Fesztivál, Critical Mass és Chrono Classic

A következő napokban beindul az ősz: jön a lehűlés, vége a nyárnak, de a jó programoknak egyáltalán nem. Ezen a hétvégén lehet bringázni a Critical Mass-en, jön az oldtimer autósok évi szokásos gyülekezése (Chrono Classic), péntektől pedig a Mangalica Fesztivál illatai lengik be a pláza környékét. Maroshegyen ismét szüreti fesztivált rendeznek, a mozikba pedig visszatér Johnny English.

Gasztro: Mangalica Fesztivál
Mikor?: Szeptember 21-23., péntek-vasárnap
Hol?: Piac tér

Ha csak egy oka van, amiért örülhetünk a hétvégére jósolt tíz vagy annál is több fokos lehűlésnek, akkor az legyen a Mangalica Fesztivál. Évről évre olyan furcsa látni a nyárvégi napsütésben, közel 30 fokos melegben izzadó kolbászokat, sonkákat és kádnyi töpörtyűket, ráférne már a fesztiválra egy kis hűvös idő. Elvégre a disznótort karácsony előtt, de legkésőbb januárban bonyolítjuk, nem véletlenül. De ha jó idő lesz, az sem olyan hatalmas baj. A minőségi mangalica termékek garantáltak, a helyben sütött ételek választéka és illata pedig jócskán betölti az Alba Plaza előtti teret. Ahogy a kiegészítő programok és a hömpölygő tömeg zajának kakofóniája is. Tavaly mindez ilyen volt, és idén is hasonlóra számítunk: 

Kerékpár: Critical Mass
Mikor?: Szeptember 22., szombat 14:30-
Hol?: Halesz Park

A Critical Mass eredetileg azzal a céllal indult, hogy bemutassa, mennyire barátságtalanok a városok a kerékpárosoknak. Nevéből adódóan a kritikus tömeg ilyenkor végigteker a városon, a kereszteződésekben, csomópontokban pedig a feje fölé emeli a bringát, ezzel is hangsúlyozva a biciklisek rossz helyzetét a közlekedésben. Mára a rendezvény marcona arculata kissé megkopott (Székesfehérváron legalábbis biztosan), a szándékosan pénteki közlekedési csúcs helyett jellemzően szombat délutánonként kerékpároznak, és inkább egy jó hangulatú családi programmá szelídült az ügy. Ezzel persze semmi gond nincs, és talán azt is jelenti, hogy városunkban azért mégsem áll olyan csehül a bringások helyzete, mint a világ többi részén. Aki részt venne a több száz fős örömbringázában, az a Haleszban gyülekezzen szombat délután. 

Autó: TOTAL Chrono Classic
Mikor?: Szeptember 22., szombat 8:00-
Hol?: Csónakázó-tó

Régi verseny új helyszínen. Ha az Országalmánál keresnéd, ne tedd, az idei Chrono Classic ugyanis már a Csónakázó-tónál kialakított ideiglenes parkolóból rajtol 9:15-kor. Előtte ugyanitt bő egy órán keresztül közös nyálcsorgatás az ország legszebb oldtimereire, majd egy valóban szakértő műsorvezető egyesével konferálja fel az öreg autós túraverseny rajtjánál a gépeket. A tavalyi rajtot az elejétől a telefon lemerüléséig élőben közvetítettük a Facebookon, szóval valami hasonló várható idén is:

Fesztivál: Maroshegyi Böndörödő szüreti mulatság
Mikor?: Szeptember 22., szombat 8:00-
Hol?: Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár

A Maroshegyi Böndörödő szépen lassan a város első számú szüreti mulatságává nőtte ki magát. A jó fesztiválok pedig attól jók, hogy évről évre képesek rátenni még egy lapáttal. Maroshegyre idén is érdemes lesz ellátogatni, ne sajnáljuk az útra a benzint, buszjegyet vagy csak simán a lábunkat, különben lemaradunk olyan jónak és hangulatosnak ígérkező programokról, mint például a szekeres-hintós-csikós felvonulás, az Ikarus Néptáncegyüttes szüreti műsora, a Csákberényi Csikósok bemutatója vagy a Sóstói Dalkör népdalcsokra. A csúcspont háromkor Vastag Csaba koncertje lesz, míg este fél héttől nyolcig a Paradicsom zenekar zárja a bulit. Beszámoló a tavalyi fesztiválról:

Koncert: PASO
Mikor?: Szeptember 21., péntek 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Valahogy a PASO-ról mindig az jut az ember eszébe, hogy az a fiatal, tehetséges zenekar. Azt leszámítva, hogy egyébként 2003-ban alakultak, vagyis idén 15 évesek, majdnem minden stimmel. A Pannonia Allstars Ska Orchestra mára azért sokkal inkább a rutinos és jó zenekarok közé lépett, koncertélményként pedig egyszer mindenkinek erősen javasolt. Aki nem bírja a stílust (ami a ska, reggae, dub és magyar népzene ötvözete), az is vegye rá egyszer magát, hogy megnézze a többnyire roppant energikus, rengeteg embert a színpadon és a színpad előtt is megmozgató bulijaik egyikét. És miért ne lehetne ez az alkalom ezen a pénteken, Székesfehérváron, a Petőfi Kultúrtanszéken?

Mozi: Johnny English újra lecsap
Mikor?: Szeptember 20-tól
Hol?: Cinema City Alba

Volt néhány kísérlet arra, hogy Rowan Atkinson kitörjön a rá leginkább jellemző három karakter ördögi köréből, de valljuk be, teljesen feleslegesen. Neki ezek a bárgyú, szerencsétlen figurák állnak jól, mi pedig ezért szeretjük őt. A Fekete Viperának már jó ideje vége és Mr. Bean sem volt aktív egy ideje, viszont minden idők brit kémje végre visszatér. A minőségi angol humor alá eggyel pozicionált, leginkább helyzetkomikumra építő vígjátékban ezúttal a digitális megsemmisüléstől kell megmenteni a világot, de legalábbis a brit királynő birodalmát. Mivel az angoloknál minden egyéb lehetőség elfogyott, meg amúgy sem ér rá éppen más, ezért a kelekótya Johnny English-t hívják, aki egy ideje már csak a jövő ügynökeinek kiképzésén dolgozik. Vasárnap jön az ennél sokkal részletesebb kritikánk is, addig itt az előzetes:

UPDATE: Itt is van a kritika: Mr. Bean Őfelsége titkosszolgálatában - Johnny English újra lecsap kritika

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek