5 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: nosztalgia Rocky Club, Ink Fest és Ricsárdgír
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/RockyClubFehervar
Fehérvári programok a hétvégére: nosztalgia Rocky Club, Ink Fest és Ricsárdgír

Ha csak egy programra mész el a hétvégén, akkor a nosztalgia Rocky Club legyen az a Táncházban. Ha kettőre, akkor ne hagyd ki a Visions Tattoo 25. szülinapi zúzását sem a FEZEN Klubban. Ha háromra, akkor valahogy préseld bele a pénteki Ricsárdgír-koncertet is. Ha négyre, akkor végre mozikba került a Freddie Mercuryról és a Queenről szóló film, a Bohém rapszódia. Ha ötre...

Tánc: Rocky Club
Mikor?: November 3., szombat 19:00-
Hol?: Táncház

A kilencvenes években minden rendes fehérvári fiatal valamilyen klubba járt hétvégenként. A kevésbé rendesek pedig még inkább. Utóbbiak egyik kedvelt gyűjtőhelye volt a Rocky Club, aminek híre futótűzként terjedt a városban: végre történik valami. A répa fazonú farmer és a lila zakó legalább annyira kötelező viselet volt itt, mint a jelentősebb mennyiségű sárga vagy zöld buborékos hajzselé használata. A termet pedig belengte a piaci pacsuli illata, de mindez senkit nem érdekelt, mert a buli valami elképesztően jó volt. Mindig. Úgyhogy várhatóan az lesz most is, hiszen a nosztalgia nosztalgiájának nosztalgiája következik, egyben ez lesz Székesfehérvár legjobb bulija a hétvégén. A jegyek jó részét már elkapkodták elővételben, tehát aki biztosan ott akar lenni szombaton a 18 év után összeálló Rövidzárlat koncertjén a 300 fősre limitált teremben, az ne késsen. Sőt.

Fesztivál: Ink Fest - 25 éves a Visions Tattoo
Mikor?: November 3., szombat 18:00-
Hol?: FEZEN Klub

Tintát a bőr alá, zenét a fülbe. Akár ez is lehetne a szlogenje a szombat estének, ugyanis 25. születésnapját ünnepli a Visions Tattoo. És ahogy jó ünnepelthez illik, ők nem kapni, hanem adni szeretik az ajándékot, ezért a hagyományos Ink Festet ezúttal összekötik a negyedszázados jubileummal. A FEZEN Klubban lesz szépségverseny (na vajon milyen?) és ajándék tetoválásokat is sorsolnak majd, aki pedig a tökös zenéket kedveli, az biztosan megkapja a magáét szombat este. A fő fellépő a fehérvári metálszcéna legismertebbje, az ünneplő tetoválószalonhoz egyébként ezer szállal kötődő Cadaveres lesz. 

Fehérváron túl: Arcadia Játéktermi Nosztalgia Kiállítás
Mikor?: November 2-4., péntek-vasárnap 14:00-20:00
Hol?: Dürer Rendezvényház, Budapest

Ha neked is jelent valamit az, hogy joystick, Street Fighter vagy Humpty Dumpty, akkor mit keresel még otthon? Három napod van, hogy átélhesd gyerekkorod legjobb élményeit: amikor a tízóraira kapott huszasokat inkább suli után dobáltad be valamelyik játékgépbe. Na persze nem a félkarú rablókra gondolunk, hanem az ártatlan játékokra, amikre akkoriban sokan úgy néztek,mint a kénköves pokol bugyraiból előtűnő antikrisztusra, most pedig már könnybe lábadt szemmel nosztalgiázunk, hogy bezzeg a mi időnkben. Budapesten ezen a hétvégén három napig lehet flipperezni, autóversenyezni vagy virtuálisan verekedni, kihez minek van kedve. A tavalyi kiállítás ilyen volt:

Koncert: Ricsárdgír
Mikor?: November 2., péntek 19:00
Hol?: Nyolcas Műhely

Elsőre nem hiszed el, másodikra még kevésbé, harmadszorra tetszik. Valahogy így működik az eleve rettentő fura nevű Ricsárdgír. A zenekar eredetileg Szentendréről indult és talán ők sem gondolták, hogy alig néhány év alatt felrakétézának az aktuális magyar underground (ha még van ilyen egyáltalán) legjobbjai közé. Márpedig ez történt. Csak hogy azok is értsék, mekkora kultja van a bandának, akik eddig azt se tudták, hogy van ilyen nevű együttes a Földön: a pénteki koncert eseményéhez elég volt annyit kiírnia a Nyolcas Műhelynek, hogy "Nem akarjuk bereklámozni, hogy jön a Ricsárdgír hozzánk! Vagy eljössz vagy otthon maradsz, de akkor végig bánni fogod! Biztos ismétlik majd valamelyik Segal filmet a Film+-on, akkor nézzed azt! Mi meg lelépünk velük. Hozzájuk. A világukba. Aztán beledöglünk. Lesz még Godot Workshop és Blue Tips! Ágyesz bugyesz." És tényleg!

Mozi: Bohém rapszódia
Mikor?: November 1-től
Hol?: Cinema City Alba

Egy igazi must see, vagyis kihagyhatatlan film. Legalábbis sokáig annak tűnt, aztán ahogy beszálltak a filmbe a Queen egykori (?) tagjai producernek, sejteni lehetett, hogy a valóság ábrázolása helyett egyfajta tündérmesét kapunk. Ha nem is ennyire durva a helyzet, de azért például annak a bulinak nyoma sincs a filmben, ahol Freddie Mercury törpékkel szolgáltatta fel tálcán a kokaint. Ahogy a közismerten biszexuális énekes férfiak iránti vonzalma is csak érintőlegesen el van kenve. A több mint kétórás filmtől senki sincs elájulva, de ha érdekel a kilencvenes évek és talán minden idők egyik legkarizmatikusabb frontemberének élete, akkor nincs választásod. Ráadásul a Mr. Robotból megismert Rami Maleknél hitelesebb Freddie Mercuryt feltehetően nem látsz majd a közeljövőben. De ez már az előzetesből is lejött: 

Mozi: X - A rendszerből törölve
Mikor?: November 1-től
Hol?: Cinema City Alba

Vajon lehet ma Magyarországon nem erőltetett, könnyen fogyasztható, már-már sci-fibe hajló thrillert készíteni? Mi még nem tudjuk, de vasárnap részletes kritikával jelentkezünk majd Ujj Mészáros Károly filmjéről. Az X - A rendszerből törölve előzetesei alapján többeknek is az Eredet és a Looper - A jövő gyilkosa ugrott be elsőre, talán nem véletlenül. A történet szerint Budapesten járunk, ahol nemsokára választásokat tartanak. A magyar fővárosban egyébként csöppet sem békés az élet, mindenhol vandálok, tüntetők és anarchisták nehezítik a hétköznapokat. A városban megszaporodó furcsa öngyilkosságok között pedig valamilyen titkos kapcsolat lehet. Éva (Balsai Móni) és Péter (Schmied Zoltán), a két nyomozó együtt keverednek egyre mélyebbre a szövevényes és messzire vezető ügyben.

UPDATE: Meg is jött a kritikánk: Mert a magyarok is tudnak skandináv krimit gyártani - X - A rendszerből törölve kritika

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek