4 évnél régebbi cikk

Hét éve nem kezdett ilyen jól az Alba Fehérvár kosárlabdacsapat
·Sportkosárlabda·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaHét éve nem kezdett ilyen jól az Alba Fehérvár kosárlabdacsapat
·Sportkosárlabda·Utolsó frissítés: undefined

A legvérmesebb fehérvári kosárlabda-szurkolók sem számítottak arra, hogy húszpontos szolnoki sikerrel kezdi a bajnokságot az Alba Fehérvár. Ilyen nagy különbségű rajtra hét éve nem volt példa a klub életében.

Alaposan bekezdett az Alba Fehérvár a férfi kosárlabda-bajnokság első fordulójában, a 2019/2020-as pontvadászat nyitókörében 100-80-ra nyert az elmúlt évek kirakatcsapatának otthonában. A nyáron alaposan átalakuló fehérváriak szolnoki diadala megszakította az elmúlt szezonok rossz sorozatát, hiszen utoljára 2016-ban tudott győzelemmel kezdeni a fehérvári csapat.

Pedig az Alba összességében nem számít rossz rajtolónak a bajnokságban. A mostani, szolnoki meccset beleszámítva a legutóbbi tizenkét szezon nyitómeccse közül kilencet megnyert a fehérvári klub és mindössze hármat veszített el. Hosszú ideig nem volt jó ómen az ellenfelek számára a fehérváriak ellen startolni, az Alba sorra nyerte első bajnoki meccseit, ráadásul akadtak olyanok, amelyeket igen meggyőző fölénnyel. A 2011/2012-es idényt például egy Debrecen elleni 109-65-ös sikerrel, a 2012/2013-as pontvadászatot (amelynek végén a bajnoki cím is meglett) pedig a ZTE elleni 102-63-as diadallal kezdte az Alba. Ha már a zalaiaknál tartunk, a legutóbbi tizenkét bajnoki kiírásban háromszor is a ZTE ellen kezdett a fehérvári kosárlabdacsapat, ezeken a meccseken pedig az Alba kétszer, a Zete egyszer diadalmaskodott.

A fentebb említett, ZTE elleni 102-63-as győztes bajnoki rajt különbségét, a 39 pontos győzelmet azóta sem tudta megdönteni az Alba Fehérvár. A következő két bajnoki rajt szintén győzelmet hozott (Sopron 75-68, Jászberény 104-85), majd jött a 2015/2016-os szezon, amely során épp a zalaiak hozták meg a vesztes bemutatkozást, miután az első fordulóban 91-89-re nyerni tudtak a királyok városában.

A következő idényben az Alba visszavágott, Fortuna szeszélyének köszönhetően ismét egymás ellen kezdte a pontvadászatot a két csapat, az Alba pedig idegenben nyert 71-65-re. Érdekesség, hogy a zalaiak elleni győztes rajt, csakúgy mint a 2012/2013-as szezonban, bajnoki címet hozott az idény végén.

A legutóbbi két szezon már nem indult ilyen jól, 2017 őszén a Falco (94-66), egy évvel később a PVSK (88-71) győzte le a fehérvári csapatot a pontvadászat első meccsén. A két szűk esztendőt sikerült most megszakítania az Albának a Szolnok elleni 100-80-as, imponáló diadallal.

Remélhetőleg a jó kezdést hasonlóan jó folytatás követi, az azonban már biztos, az elmúlt tucatnyi esztendő alapján az Alba Fehérvár a jól kezdő csapatok közé tartozik a hazai kosárlabda-bajnokságban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek