4 évnél régebbi cikk

ÉletMentő - a digitális világ létfontosságú segélyhívója
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
www.facebook.com/orszagosmentok/
ÉletMentő - a digitális világ létfontosságú segélyhívója
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

Okostelefonunk lassan az életünk központja. Ezen ne csodálkozzunk, inkább én javítanám előző mondatom állítását, mert már nem hogy lassan, hanem totálisan az életünk része lett az okostelefon. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a napokban megjelent segélyhívó-alkalmazás. Itt az ÉletMentő app!

Milliónyi alkalmazás érhető el a fejlesztők áruházaiban, melyek így vagy úgy hasznosak lehetnek. Míg eddig ezek az alkalmazások túlnyomóan kimerültek a nettó időtöltés és az általános információszerzés lehetőségében, addig az utóbbi években egy sor érdekes fejlesztés figyelhető meg.

Egyre több olyan alkalmazás jelenik meg, mely egyértelműen áthelyezi a felhasználási területeit az online világ adta lehetőségekre, míg korábban - akár pár évvel ezelőtt is - azok inkább csak az analóg világban létezhettek. Ilyen például a tavalyi évben megjelent baleseti bejelentő az e-Kárbejelentő, vagy az újraélesztést tanító SzívCity, de lehetne még sorolni azokat az alkalmazásokat, melyek új megvilágításba helyezik okostelefonunkat.

Halló! Mentők?

És akkor itt egy alkalmazás, mely az elmúlt év nemzetközi sikerei után 2020-ban itthon is sláger alkalmazás lehet: az  ÉletMentő, mely a segélyhívás egy új lehetősége. Nyilván az app nem váltja ki a hagyományos analóg hívásokat, azonban ha segítségével jelzünk a mentőknek, akkor egy sor plusz információval tudjuk segíteni a munkájukat. Nem utolsó sorban pedig gyorsítani a segítségnyújtás reakcióidejét.

A Vodafone Alapítvány és az OMSZ együttműködése révén hazánkban is megjelent alkalmazás nem csak annyit tud, hogy helyettünk tárcsázza a 112-es segélyhívót. Az ÉletMentők ennél jóval többet ad a felhasználónak: az alkalmazás képes tárolni a felhasználó által korábban megadott információkat, és azokat vészhívás esetén továbbítani a mentésirányítók felé.

Ilyen fontos egészségügyi adatok lehetnek az esetleges gyógyszerallergiák, egyéb tartós vagy átmeneti betegségek, pontos helyadatunk, legközelebbi hozzátartozók adatai, stb. Ezek segítségével a helyszínre érkező mentők, mire hozzánk érnek, már sokkal felkészültebbek lehetnek.

Sőt, az alkalmazás számos biztonsági és kényelmi funkciót is tartalmaz: többek között a kommunikációs nehézséggel küzdők piktogramok segítségével is tudnak jelezni a segélyközpontnak, illetve a hazánkban tartózkodó külföldieknek - akik nem beszélik esetleg a nyelvünket -, arra is van módjuk, hogy az alkalmazást angol felületűre állítsák, melyről szintén értesítést kaphat a mentésirányító, így a hívásra már azonnal angolul is értő diszpécsert kapcsolhatnak.

Az Országos Mentőszolgálat videós megjelenéssel is igyekszik népszerűsíteni az alkalmazást

Szükség esetén elegendő az alkalmazás nyitó oldalán a “MENTŐK” gombot nyomva tartani három másodpercig. A hívás indítása utáni pár másodperc alatt adataink azonnal továbbítódnak is a központba, így mire élőszavas kapcsolatba kerülünk a diszpécserrel, addigra már azt is látják, hogy pontosan hol vagyunk.

A kommunikáció, mint minden segélyhívás, ebben az esetben is ingyenes, és igaz ez a mobilhálózaton küldött kiegészítő adatokra is. A fejlesztők arra is figyeltek, hogy amennyiben nincs mobilnetünk, esetleg a hálózat nem támogatja, akkor a szükséges információk SMS-ben kerülnek továbbításra. 

Azonban az ÉletMentő nem csak egy szimpla segélyhívó alkalmazás. Az app további hasznos információkkal van feltöltve, melyek az elsősegélynyújtás területén lehetnek nagyon hasznosak. Segítségével például megtudhatjuk, hogy mi a teendő félrenyelés, mérgezés, áramütés vagy éppen kihűlés esetén. Sőt, az újraélesztéssel kapcsolatos lépéseket is megismerhetjük a használata során. Térképes keresője pedig elárulja számunkra, hogy hol a legközelebbi defibrillátor, kórház vagy gyógyszertár.

Szerintem az ÉletMentő alkalmazás egy olyan app, melynek kötelezően ott kéne lennie minden okostelefonon. Sokkal inkább, mint például a sok haszontalan, közösségi platformra alapozó alkalmazásnak. Az ÉletMentő app elérhető Androidra és iOS-re egyaránt, mérete nem számottevő, telefonunkat nem fogja túlterhelni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek