5 évnél régebbi cikk

2019-ben még egészségesebbek lehetünk az okoseszközök segítségével
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója2019-ben még egészségesebbek lehetünk az okoseszközök segítségével
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

Az már rég nem újdonság, hogy világunk a technológia által lép napról napra előrébb. Azonban lassan már az sem lesz ördögtől való, hogy mi magunk is a technológia által legyünk szebbek, okosabbak, fittebbek, no, meg menőbbek. Nézzük, melyek lesznek 2019 legegészségesebb okoseszközei!

Így a karácsony és a nagy evészetek lecsengése után nem is annyira kuriózum - azaz egyre inkább általános vélekedés -, hogy a mindinkább elterjedőben lévő és napról napra okosabb kütyük az emberek segítségére legyenek az egészséges életmódban is. Ehhez persze nagyban hozzájárul az is, hogy ezeknek a kütyüknek az ára kezd olyan szintet megütni, mely az átlag fogyasztó vércukorszintjét nem lövi már az egekbe.

Egyre több gyártó harcol a vevők kegyeiért - tegyük hozzá egyre okosodó eszközökkel. Már nemcsak a fitnesz eszközöket gyártók, hanem a nagy és feltörekvőben lévő okostelefon márkák is komoly fitnesz arzenállal vannak jelen a piacon. De, hogy miért is érdemes ezekkel számolnunk?

Nagy mértékben befolyásolják az egészséges életmódunkat

Tény, hogy már a belépőszintű okoseszközök kevésbé pontos adataival is lehet komoly eredményeket elérni. Igaz, a döntést még nem hozzák meg helyettünk a kütyük, de nagy segítséget nyújthatnak az életmódváltásban. Mindez onnan fakad, hogy az elért eredményeink ismerete nagyban növelheti motivációnkat.

A fitnesz karkötőkkel, melyek egyre komolyabb kihívói a klasszikus okosóráknak, megfigyelhetjük a mindennapi aktivitásunkat, de segítségükkel akár sportteljesítményünket is nyomon követhetjük. Ráadásul a modernebb darabok már dizájnra és funkcióra is olyan szegmenst képviselnek, hogy a dolgos hétköznapokon sem hiszik rólunk azt, hogy összekevertük a munkahelyet az edzőteremmel.

Az okos- vagy fitnesz karkötők funkciói alapvetően két téma köré sorolhatók: sport és egészségmegőrző funkciók, illetve kényelmet segítő funkciók.

Okostelefonnal összeköttetésben, már nemcsak az egészségünkhöz köthető információáramlás a fő irány, hanem akár a dolgos hétköznapok telefonos funkciói is: hívás értesítés, üzenetek kezelése, időjárás.

A belépőszintű eszközök is alkalmasak már a lépésszám, a pulzus, valamint az alvásminőség figyelésére. A különböző napok eredményeinek összehasonlítása motiválhat minket abban, hogy aktívabbak legyünk. Például, ha kevés volt aznap a lépésszámunk, akkor az esti programra hajlamosabbak lehetünk gyalog menni ahelyett, hogy kocsiba ülnénk.

De az sem elhanyagolható dolog, hogy az ülőmunkát végzőket például óránként figyelmezteti a mozgás hiányára. Az okosabb darabok még a napi folyadékbevitel naplózásában is hasznosak lehetnek, és akár még a vérnyomásunk mérésre is alkalmasak.

Keskeny a határ az okosórák és a fitneszkarkötők között. Amit tud egy fitneszkarkötő, azt jó esetben tudhatja egy okosóra is, míg fordítva nem feltétlen. Azonban nem feltétlen van szüksége mindenkinek menő, dizájnos okosórára. Aki beéri kevesebbel is, annak sem kell már lemondania a menő külsőről. Az idei év végének egyik üdvöskéje a nagy kínai gyártó menő darabja, mely funkciói mellett már a külsejével is hódít.

Azonban kétségkívül az egyik leghasznosabb funkció a pulzus- és vérnyomásmérés. Az okoskarkötők ebben is tudnak segíteni. Azok a sportkarkötők, amelyekbe ilyen szenzorok és érzékelők is vannak szerelve, képesek erre. Egyszer be kell állítani a személyes adatokat (nem, kor, súly, magasság stb.), és onnantól kezdve az okoskarkötő óránként méri a pulzust és a vérnyomást, valamint akár még a véroxigénszintet is.

Nem kell nézegetni az órát, és írogatni az eredményeket, mert a karkötő eltárolja a napi adatokat, telefonnal párosítva pedig több hetet, hónapot vissza lehet nézni.  De akár manuálisan is elindítható egy-egy mérés. Azoknak, akiknek vérnyomás problémái vannak, elképesztően hasznos lehet ez a funkciós is.

A teljesség kedvéért, egy ilyen fitnesz karkötő éjszaka is figyel. Figyeli és elemzi alvásunk minőségét, megmutatja mennyi idő volt az igazi, pihentető mély alvás, illetve hányszor ébredtünk fel. Ezt jó tudni, mert megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés nélkül a szervezet nem tud regenerálódni és egészségesen működni.

Okoseszközök ide vagy oda, elhatározásainkat és kitartásunkat még nem tudják helyettesíteni, viszont nagyban tudják támogatni azokat. Ha másban nem is, de az elhatározást követő első időkben nagy segítségünkre tudnak lenni az okoskarkötők. Méréseikkel, statisztikákkal, edzésnaplózásukkal olyan kihívásokkal tudnak minket szembesíteni, melyektől ugyan nem leszünk profi sportolók, de egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak mindenképp.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek