Hódítanak a kézműves sörök, és most itt van a kapszulás sörfőzőHódítanak a kézműves sörök, és most itt van a kapszulás sörfőző
Az LG ügyes marketingesei jól felmérték a világot, és ügyesen kiszúrták, hogy nem csak nálunk, de világviszonylatban is hódítanak a kézműves sörök. Ennek ugyebár lépten-nyomon láthatjuk jelét. A nagy ipari jellegű gyártók is egyre gyakrabban jelennek meg a piacon egyedi, limitált mennyiségű sörökkel, míg a kisebb sörmanufaktúrák termékei iránt is egyre inkább nő a kereslet. Nem véletlenül.
Ezt a tendenciát meglovagolva a januárban lebonyolított Las Vegas-i elektronikai kiállításon, a CES 2019-en mutatták be a világ első, kapszulás, otthoni kávéfőző sörfőző készülékét, a HomeBrew-t. A készülék pont úgy működik, mint az otthon már megszokott kapszulás kávéfőző. Legalábbis elvi felépítésében mindenképp. Tehát megvesszük a gépet, veszünk hozzá ízlésünknek, kedvünknek éppen tetsző sörkapszulát (!), hozzáadjuk a vizet, megnyomjuk a gombot, és hipp-hopp két hét alatt elkészül a házi(?) sör.
Mondom én, hogy ez már majdnem a sörfőzés kigúnyolása. De ne legyünk álszentek! Valami hasonló volt a fogyasztók és a szakma hozzáállása annak idején a kapszulás és párnás kávégépek hajnalán, és látjuk, hogy azóta is van piaca ezeknek a gépeknek is. Sőt, még lehet velük finomat is főzni. Jó, persze nem akarok fogadatlan prókátorként jóslatokba bocsátkozni, azonban vannak kétségeim a kapszulás sörfőzés tekintetében. Talán majd ha lesz lehetőség megkóstolni…
Az LG a HomeBrew bemutatóján a készülék mellé azonnal prezentált is öt különböző kapszulát, melyek közül válogathatunk. Ezek pedig az amerikai IPA, az amerikai Pale Ale, az angol Stout, a belga-stílusú Witbier (búzasör) és a cseh Pilsner. Igen, ezek talán a legkeresettebb típusú sörök a piacon. A készülékhez külön megvásárolható kapszulákban élesztő, maláta, komló és egyéb, a sör készítéséhez szükséges összetevők vannak.
A készülék működése során a behelyezett kapszulából víz hozzáadásával - a sörkészítés klasszikus metódusa alapján - készít teljesen automatikusan (hozzávetőlegesen két hét alatt) finom, a tetején habos 5 liter jéghideg sört. A HomeBrew-t úgy találták ki, hogy a sör elkészítése (az erjesztéstől a széndioxidos dúsításon át a sör "öregítéséig") után, akár abból csapolhatjuk is kedvenc korsónkba.
Tényleg ennyi lenne a sörkészítés titka? Három, az összetevőket tartalmazó kapszula, víz, okostelefonos alkalmazás, és egy gombnyomás. Ennyi?
És hogy a HomeBrew ne legyen egy “buta” sörfőző készülék, a hozzá készített okostelefonra telepíthető alkalmazásból nyomon követhető, hogy áll sörünk, és mikor készül el.
A készülék áráról és - főleg a hozzá szükséges sörkapszulák - áráról egyelőre nincs hír, miként arról sem, hogy mikor kóstolhatjuk az első kapszulás sört. Őszintén szólva vannak fenntartásaim a piaci szegmenst illetően. Ha megnézzük a minőségi kapszulás kávéfőzők, de főleg a kapszulák árát, akkor attól tartok, hogy messze még azaz idő, amikor a haverokkal nem leugrunk este egy sörre a Prágába (ja, oda már sajnos nem!), hanem felugrunk, és bedobok egy kapszulát a sörfőzőbe. Ennek nyilván a spontaneitás és a feeling lesz az oka, amivel az LG nem igazán számolt.
Persze lesz majd kereslet erre a kütyüre is. Nyilván az LG jó alaposan felmérte az igényeinket. Azonban szerintem a sörözés nem csak arról szól, hogy igyunk egy korsóval. Személy szerint szeretem azt az érzést, amit például egy péntek este, munka után a Prága adhatott nekem. Hogy azt már ne is említsem, mennyire jól tud esni egy nyári, hosszú nap után a ténylegesen, manufakturális alapokon készített 972 vagy a Zirci Apátsági sör.