4 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Úrhidai Lángos és Langalló Fesztivál, Ocho Macho, Depresszió és Előre
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Ocho Macho
Fehérvári programok a hétvégére: Úrhidai Lángos és Langalló Fesztivál, Ocho Macho, Depresszió és Előre

Fehérvár első igazi márciusi hétvégéje már inkább néz úgy ki, mintha tavasz lenne, ennek köszönhetően a szokásos beltéri események mellett egyre több szabadtéri program lepi el szeretett városunkat és környékét: a hétvégén többek között kilátogathattok az Úrhidai Lángos és Langalló Fesztiválra, tomboljatok az Ocho Macho vagy a Depresszió koncertjein, vagy nézzétek meg a moziban a Pixar újabb filmjét, az Előrét.

Koncert: Ocho Macho
Mikor?: Március 6., péntek 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Az Ocho Machóval először akkor találkoztam, amikor orrba-szájba egy első blikkre fura, de amúgy bitang jó zenét nyomattak az egyik fehérvári konditeremben: ez volt a Jó nekem című számuk! Azóta ha meghallom az együttes nevét rögtön a következő sorokra zendítek rá: "Az öreg raszta tanítja, everything all right!" Ha ezt nem csak magatokban (vagy hangosan, kinek mi) dúdolnátok, akkor van egy jó hírem: a hétvégén a Petőfi Kultúrtanszéken lép fel a Kőszegről származó brigád, hogy a reggae, a ska, a punk és a latin keveredéséből született, általuk huppogásnak hívott stílusú nótáik felrázzák a téli álmot alvó közönséget.

Buli: Nőnapi Buli
Mikor?: Március 6., péntek 21:00
Hol?: Paraba

Nincs nőnapi hétvége nőnapi mulatozás nélkül, így egy őrült nőnapi bulit tartanak a közkedvelt Parabában - persze nemcsak nőknek, de ahogy a szervezők írják: mindenki, aki nőnek látszik szabadon bejut az ajtón (egyéb neműek átverhetik őket), lesz csoportos női mosdólátogatás, a koedukáció fogalmának újragondolása, és persze rengeteg csajos zene kifulladásig, amelyet DjErnôPiaf turbóz fel úgy, hogy garantáltan mindenki táncra perdüljön.

Vers: XI. Fehérvári Versünnep válogató
Mikor?: Március 7., szombat 10:00
Hol?: Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház

A Fehérvári Versünnep a vers, a közösség és a fiatalok ünnepe, amely mára igazi mozgalommá vált, és amely fontos bemutatkozási, fejlődési lehetőség is egyben. Az idei tehetségkutató verseny két fordulóból áll: a válogatóra március 7-én, szombaton kerül sor, a döntőt április 18-án bonyolítják le. A zsűrielnök ezúttal is Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas Érdemes Művész lesz, a döntősöket pedig a színház művészei segítik majd a felkészülésben. További infókat a Fehérvári Versünnep hivatalos honlapján találhattok.

A tavalyi győztes, Kneifel Nóra Csukás István emlékére szavalja el a költő Istenke, vedd térdedre édesanyámat című művét:

Egészség: Be new, be good!
Mikor?: Március 7., szombat 10:00
Hol?: Fejér Megyei Művelődési Központ

Tavasszal a kellemes idő és az egyre erősödő napsütés sokakat csábít a szabadba sportolni, túrázni, netalántán kertészkedni, nem beszélve a piacokon és a boltok polcain felbukkanó friss zöldségről, gyümölcsről, amelyek sokunkat motiválnak arra, hogy változtassunk életmódunkon és több vitamint vigyünk be a szervezetünkbe. A Backstage programsorozat márciusi eseménye az egészséges életmódhoz ad gyakorlati segítséget: többek között szó lesz a természetvédelemről, az elsősegélynyújtásról és a sportsérülésekről is. A rendezvény előadói mini workshopokat is tartanak, ahol a gyakorlatban is bemutatják az előadásukban elhangzottakat.

Gasztro: Úrhidai Lángos és Langalló Fesztivál és I. Kolbásztöltő összeRöffenés
Mikor?: Március 7., szombat 11:00
Hol?: Úrhida

Március 7-én az úrhidai Tájházhoz csábítják az ínycsiklandozó magyaros étkek kedvelőit, ugyanis ismételten lebonyolítják a hagyományosnak számító Lángos és Langalló Fesztivált, amelyhez idén (hogy tényleg betegre falatozzák magukat a vendégek) hozzácsapódik az I. Kolbásztöltő összeRöffenés is. A délelőtt folyamán kenyérdagasztás, langalló és lángos készítés (ha a langallót feltéttel szeretitek, gondoskodjatok róla), kemencébe sütés fortélyainak elsajátítása, lángos sütés, illetve közös kiszebáb égetés várja az érdeklődőket, tizenegyről pedig már a csapatoké (baráti társaságok, családok, egyesületek, szomszédok) lesz a főszerep, ugyanis a szervezők egy fergeteges Kolbásztöltő összeRöffenésre invitálják őket, hogy még jobb el lehessen merülni a hazai gasztronómia rejtelmeiben.

Koncert: Depresszió
Mikor?: Március 7., szombat 20:00
Hol?: Fezen Klub

Bár nem ez a legideálisabb szó, amelyet az első igazi tavaszi napsugarakkal együtt szokás emlegetni, ám a nevükkel ellentétben a Depresszió pont arra szakosodott, hogy zúzós számaival kirángassa a népeket a dolgos és monoton hétköznapokból. A méltán híres rockzenekar 1999 óta robbantja fel a színpadokat, 2011-es Vízválasztóalbummal kezdődően pedig minden stúdióalbumuk a MAHASZ lemezeladási lista első helyét szerezte meg, legutóbbi albumuk, a 2019-es Nehéz szó is három héten át vezette a MAHASZ Top 40 lemezeladási listát. Szóval rock ide vagy oda, tudnak valamit a srácok.

Mozi: Előre
Mikor?: Március 5-től
Hol?: Cinama City Alba

Ha a a Pixar új mozival készül, akkor arra oda kell figyelni, ugyanis a Toy Story első felvonásával a térképre kerülő stúdió egyszerűen nem tud hibázni, és az elmúlt évek sikerei után sanszos, hogy idén újabb klasszikussal (vagy klasszikusokkal, ugyanis 2015 és 2017 után 2020-ban is két filmmel ostromolják meg a mozikat) fogják bővíteni az amúgy is impozáns alkotásokkal operáló kínáló repertoárjuk. Az Előre egy varázslatos világban játszódik, ahol két testvér kalandjait követhetjük nyomom, akik egy varázsbotnak köszönhetően újra megpillanthatják régen elveszett apjukat, ám ahogy ilyenkor lenni szokott: egy véletlen balesetnek köszönhetően minden a feje tetejére áll.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek